„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu ajută oamenii să-și controleze greutatea pe termen lung”, a declarat atunci Dr. Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS.
Acum, un nou studiu ar putea face lumină asupra motivului pentru care consumul excesiv al îndulcitorului artificial sucraloză ar putea fi contraproductiv. În loc ca creierul să trimită un semnal de a mânca mai puțin, sucraloza declanșează o creștere a apetitului atunci când este consumată într-o băutură, scrie CNN.
„Sucraloza activează zona din creier care reglează foamea, iar această activare, la rândul său, este legată de evaluări mai mari ale foamei”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Katie Page, profesor asociat de medicină și pediatrie și director al Institutului de Cercetare a Diabetului și Obezității la Școala de Medicină Keck a Universității California de Sud din Los Angeles.
De fapt, persoanele care au băut apă cu sucraloză au declarat că apetitul lor a crescut cu aproape 20% în comparație cu consumul de apă cu zahăr de masă, a spus Page.
În Statele Unite, sucraloza este un ingredient-cheie în unii înlocuitori de zahăr Splenda. În Europa, sucraloza este cunoscută sub numele de E955 și se găsește în înlocuitorii de zahăr comercializați sub denumirile comerciale Candys, Canderel Yellow, Cukren, Nevella, Splenda, SucraPlus, Sukrana și Zerocal.
Studiul a analizat doar impactul sucralozei și nu a cercetat alți îndulcitori artificiali populari, cum ar fi aspartamul, acesulfamul-K și zaharina de sodiu.
„Acesta este un studiu de foarte înaltă calitate, care utilizează metode de ultimă oră și o analiză atentă”, a declarat dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață. Katz, fondator al organizației nonprofit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazată pe dovezi, nu a fost implicat în studiu.
Autorii și-au interpretat rezultatele cu atenție, dar prezintă un argument puternic că „îndulcitorii non-calorici, și în special sucraloza, interferează cu reglarea normală a apetitului în moduri care ar putea avea efecte negative asupra controlului greutății și sănătății”, a spus Katz.
Un purtător de cuvânt al Heartland Food Products Group, care produce Splenda, a declarat că îndulcitorii hipocalorici și zero calorii sunt susținuți de cercetări și recomandări ale experților.
„Îndulcitorii cu conținut scăzut sau zero calorii, cum ar fi sucraloza, sunt recomandați de profesioniștii din domeniul sănătății, de experții în siguranța alimentelor și de organizațiile de sănătate credibile pentru diabet și controlul greutății, pe baza unor cercetări științifice de încredere care arată că impactul îndulcitorilor cu conținut scăzut sau zero calorii asupra greutății corporale este similar cu cel al apei și că produsele cu gust dulce au redus dorința de dulciuri suplimentare, ajutând în același timp oamenii să gestioneze greutatea, să reducă aportul de calorii din zaharuri adăugate și să gestioneze nivelul zahărului din sânge”, a scris purtătorul de cuvânt.
Ideea că îndulcitorii artificiali ar putea crește semnalele de foame din creierul mamiferelor nu este nouă - un studiu anterior coautorat de Page a constatat că femeile și persoanele cu obezitate erau deosebit de sensibile.
„Studiile pe animale au sugerat unele dintre aceste efecte”, a declarat Katz. Cu toate acestea, „acesta este, după cunoștințele mele, cel mai decisiv studiu efectuat până în prezent la oameni cu privire la efectele directe asupra centrului apetitului”.
Toate celulele din organism au nevoie de glucoză pentru energie. Creierul este cel mai mare utilizator, înghițind până la jumătate din toate zaharurile care circulă în sânge. Cu toate acestea, natura a conceput creierul pentru a răspunde la zaharurile naturale, cum ar fi glucoza care se găsește în fructele integrale și în unele legume.