În cazul în care te-ai întrebat care sunt motivele care stau la baza acestui gest, cercetările au evaluat numeroase teorii în acest sens.
Unii spun că un câine întoarce capul pentru a te auzi mai bine. Alţii susţin că este un semnal social, generat de faptul că animalul observă o reacţie pozitivă a stăpânului la un astfel de comportament şi îl repetă ori de câte ori îşi doreşte atenţie sau o recompensă.
O teorie plauzibilă în acest sens vine din domeniul percepţiei senzoriale. Faptul că un câine întoarce capul când îi vorbeşti are mai degrabă legătură cu văzul decât cu auzul sau semnalele sociale.
Pentru a înţelege, poţi face următorul experiment: strânge pumnul şi apropie-l de nas, pentru a imita structura feţei unui câine, ca în imaginea de mai jos. Acum vezi lumea prin ochii prietenului necuvântător, iar dacă încerci să priveşti faţa interlocutorului aşa cum o faci de obicei, vei observa că botul improvizat îţi blochează vederea în partea de jos, în regiunea gurii, componentă esenţială a expresiilor emoţionale umane.
Tot cu pumnul în dreptul nasului, înclină capul într-o parte şi priveşte interlocutorul. În această poziţie, vei constata că vezi în mod clar regiunea gurii.
Întrucât câinele analizează constant faţa stăpânului pentru a-i citi starea emoţională, teoria pare cât se poate de corectă. În plus, studiile arată că rasele de câini cu botul lung fac acest gest mai des decât cei cu bot turtit, de mici dimensiuni, ceea ce confirmă nevoia animalului de a înclina capul din cauza faptului că nasul împiedică vizibilitatea.