Frica ramane, pentru mine, acel sentiment de inghet si paralizie pe care il aveam in copilarie in cele mai multe dintre diminetile de vara petrecute la piscina "pentru oameni mari" a Strandului Tineretului. Vroiam sa depasesc stadiul de copilas, sa ma joc cu prietenii mei de la bloc care stiau sa inoate. Eu nu stiam (nu stiu nici acum, si este pe lista lucrurilor "in pregatire"). Tot ce reuseam sa fac era sa ma agat ingrozita de bara de langa scara si sa raman acolo, in timp ce toti ceilalti se zbenguiau in jurul meu. Dimineata devreme apa era inca rece si frica ma facea sa ma cutremur toata, in timp ce ma mentineam -cu eforturi "serioase"- la suprafata. Nici nu ieseam din apa, sa merg in pacatoasa piscina pentru cei ca mine, nici nu aveam tupeu sa uit de teama astfel incat sa nu ma mai preocupe gandul ca daca as da drumul barei de metal m-as duce la fund imediat. Cam asa percep eu frica si acum: te face sa te agati de orice iti inchipui ca te poate salva, te ingheata si te indeparteaza de cei din jur -esti doar tu si frica ta- si nu poti face nimic ca sa iesi din starea asta, desi ar fi atat de usor.
Daca te-ai opri o clipa ca sa iti analizezi teama, ai descoperi ca teama ta -fondata sau nu- se va micsora. Pentru ca fricilor nu le place sa fie scoase la lumina si analizate, rostite cu voce tare in oglinda. Ele se evapora in momentul in care inceteaza sa iti mai fie teama. Asa ca, data viitoare cand simti ca teama de ceva/cineva iti da tarcoale: spune-ti cu voce tare cea mai mare teama a ta (nu in public, pentru ca este un exercitiu intim). Daca nu iti gasesti cuvintele si nu iti poti articula teama, scrie pe o foaie de hartie tot ce iti trece prin cap! Citeste apoi ce ai scris!
E mai usor sa o faci, pur si simplu!
Daca mi-ai spune in dupa-amiaza asta ca ar trebui sa ne vedem maine dimineata si sa facem cate un salt cu parapanta mi-as face mii de ganduri pana maine si, cel mai probabil, as muri de frica inainte de a pleca macar de acasa.
In realitate, lucrurile care ne sperie nu sunt niciodata atat de negre si de urate precum ni le imaginam atunci cand stam cu o patura in cap si ne multumim sa privim infricosati. Asa ca incearca ca, macar din cand in cand, sa iti iei frica de guler si sa ii pretinzi respect, facand ceea ce iti doresti fara sa tii seama de ea.
Teama de toti si toate sau numai de un anumit lucru te poate face sa traiesti gandindu-te numai la "drobul cu sare". Iar asta va avea repercusiuni asupra relatiilor tale cu toti cei dragi! Asa ca, atunci cand te decizi sa renunti la temerile tale te-ai putea decide, pur si simplu, sa ii pui pe primul loc pe cei din jurul tau, pe oamenii dragi tie!
Micul exercitiu al serii!
Aminteste-ti, inainte de culcare, cinci lucruri pentru care esti recunoscatoare! Adevaratele beneficii le vei simti atunci cand vei observa ca lucrurile marunte ("am prins metroul de dimineata") reusesc, unul cate unul, sa te umple de liniste si sa iti alunge complet frica!