Medicul nutritionist Mihaela Bilic subliniaza cele mai importante motive pentru care ar trebui sa manacam mazare noua in aceasta perioada, mai ales ca aceasta leguma este esentiala intr-o dieta echilibrata.
"Am vazut in piata mazare proaspata, abia scoasa din pastaie. Boabe moi si dulci de culoare verde-iarba, care se pot manca si crude, rontaite precum semintele. Mazarea e o sursa grozava de proteine vegetale si vitamine din grupul B, e bogata in fier, potasiu si fibre. Are actiune antianemica, contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange si contine aprox 60cal/100g. In mazare exista luteina, un fitonutrient care scade riscul de orbire la varstnici. Cei care sufera de guta trebuie sa evite excesul de mazare, e bogata in purine", a explicat nutritionista Mihaela Bilic.
Specialista spune ca, cu cat este mai cruda, cu atat mazarea este mai moale. Ea ne sugereaza sa preparam o mancarica de mazare cu rosii si mult marar. Intr-o dieta echilibrata, mazarea trebuie consumata de cel putin doua ori pe saptamana.
"Odata culeasa, zaharul din structura ei se transforma in amidon; e de preferat sa fie mancata imediat iar daca o pastrati cateva zile, tineti-o la frigider. La fierbere folositi putina apa sau faceti-o la vapori si aveti grija sa ramana crocanta. Intr-o dieta echilibrata mazarea, alaturi de alte leguminoase (fasole, linte, naut), trebuie consumata de minim 2 ori/sapt.
E o sursa excelenta de glucide cu absortie lenta si poate fi garnitura ideala pentru multe preparate. Dar acum, pentru ca e de sezon, faceti o mancarica de mazare cu rosii si mult marar si mancati-o cu salata de castraveti sau de ardei copti", a concluzionat medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina oficiala de Facebook.
Citeste si: Adio retentie de lichide! Dovlecelul, aliatul curei de slabire
Tu stii care este rolul unui nutritionist?
Concluzia nutritionistilor: copilul nu poate creste decat la sanul mamei
Mihaela Bilic: "Mancarea este metoda de afirmare la adolescenti"