Probabil ca am alege, daca ar fi posibil, sa traim mereu in acea stare, in care aproape plutim dar ne simtim mai lucizi si cu mintea mai limpede decat oricand. Din pacate, ca toate lucrurile speciale din viata, fluturasii dispar dupa o perioada de timp.
Psihologul Loredana Ionascu, de la Clinica Terapia M, ne explica acest fenomen: de ce apar fluturii, cand si de ce dispar, dar ne da si cateva sfaturi pentru a mentine starea pe care ne-o dau fluturii cat mai mult psoibil.
Cine face sa apara fluturii?
"Fluturii din stomac se fac simtiti, de obicei, la inceputul unei relatii. Cu timpul, oricat de mult am vrea sa ii pastram, ei dispar sau devin din ce in ce mai rari. Doctorul Andre Moreau sustine ca fluturii sunt acolo pentru ca ne e teama la inceputul unei relatii: nu stim daca partenerul are aceleasi sentimente, nu stim daca ne va (mai) suna, nu stim daca dupa o intalnire va urma si o alta. Daca suntem pusi in aceeasi situatie de mai multe ori, daca suntem pusi in aceeasi situatie de 10 ori, sa spunem, si partenerul incepe sa ne confirme sentimentele sale si noi incepem sa avem incredere in relatie, fluturii dispar. Atunci cand avem confirmari din partea celui de care ne indragostim, senzatia aceea nu isi mai face simtita prezenta." - spune Loredana Ionascu.
Adevarat, atunci cand mergem la primul examen important, fie ca este vorba de o teza, de examenul de bacalaureat sau de primul examen de la facultate, ne simtim de parca am avea un adevarat "stol" de fluturi in stomac. Senzatia dispare, insa, dupa ce mergem la mai multe examene, si descoperim ca nu avem de ce sa ne panicam atat de mult. Cu siguranta, stolul de fluturi de la examene nu e un lucru pe care as vrea sa il pot pastra in viata mea. Dar e cu totul alta poveste atunci cand vorbim de fluturii care apar atunci cand ne indragostim.
Unde au disparut fluturii?
Pentru a intelege mai exact cand si de ce dispar fluturii, trebuie sa intelegem ce inseamna aceasta senzatie cu adevarat.
Aceasta stare, in care simtim fluturasii in stomac, presupune un nivel ridicat al adrenalinei si se asociaza, spune Loredana, cu o stare visatoare, haotica si melancolica in acelasi timp. Stare care ne face sa ne eschivam de rugamintilor sefilor, fara mari eforturi, si sa nu observam daca semaforul e verde sau rosu.
Exista cateva lucruri care ne pot ajuta, spune psihologul, sa "intretinem" fluturii din stomac, chiar si atunci cand relatia a intrat in normal si nu mai suntem tematoare:
- Incearca sa te uiti in fiecare zi la el ca la un "strain" de care te-ai indragostit abia acum cateva ore si despre care nu stii mai nimic. Priveste-l asa pentru a-l putea descoperi cu alti ochi!
- Iesi din banal! Suna-l inainte de a pleca de la serviciu si da-i intalnire, ca si cum nu v-ati fi vazut de mult, intr-unul din locurile preferate ale indragostitilor la primele intalniri. Si la tine in oras sunt multe, si cu siguranta nu ati mai fost pe acolo de mult!
- Trimite-i la munca sau du-i chiar tu un mic lucru pe care stii ca nu a avut timp sau bani sa si-l cumpere.
- Nu-i da ocazia sa se plictiseasca de tine!
- Nu-l lasa sa te cunoasca in totalitate!
Imi place inca sa cred ca exista viata si dupa disparitia fluturilor din stomac. Cu timpul, admiratia se impleteste cu dragostea si rezultatul nu e o dragoste banala, ci una profunda.
Fluturii trec pentru ca apare rutina, prea indelung blamata. Ceea ce ni se spune prea rar este faptul ca ne grabim sa cunoastem fiecare tic si fiecare por al omului de care ne indragostim, fara sa ne amintim ca trebuie sa lasam intotdeauna o mica portiune neexplorata. Misterul. Pastrarea si intretinerea lui sunt cele doua lucruri capitale care ne-ar putea ajuta sa mai primim, macar din cand in cand, vizita fluturilor.