A avea un abdomen plat este un ideal estetic pentru multe femei (si multi barbati). Dincolo de vis, afisarea unui abdomen ferm si in armonie cu restul siluetei necesita adoptarea unor obiceiuri bune.
De ce avem un abdomen bombat?
Din mai multe motive, incepand cu modul nostru de a manca - adesea dezechilibrat: prea gras, prea dulce. Alt responsabil: predispozitie noastra genetica de a lua in greutate. Unii oameni sunt, din pacate, mai vulnerabili decat altii, de a lua in greutate. Dar daca suntem de felul nostru mai degraba rotunde decat slabe, din diverse motive, nu este neobisnuit "sa avem un pic de burtica". Pentru ca apar si alti factori, in afara acestor date metabolice. Sarcina (si numarul lor), variatiile in greutate repetate (faimosul efect yoyo), sau lipsa de activitate fizica, schimbarile hormonale (cum ar fi cele care apar la menopauza)... sunt toti parametrii responsabili pentru relaxarea muschilor abdominali care, impreuna cu formtiuni mici de grasime, fac abdomenul umflat si inestetic.
Adoptarea obiceiurilor alimentare bune
Adesea, pentru a ne transforma silueta, este imperativ necesar sa ne schimbam obiceiurile alimentare. Dar nu neaparat sa fie vorba despre un regim, ci putem invata cu usurinta sa mancam mai bine. Unele alimente sunt intr-adevar aliati pentru slabit. Puneti accent pe consumul de fructe si legume, pentru a creste aportul de fibre. Acestea au avantajul de a favoriza o buna functionare a tranzitului intestinal (acest aport de fibre ar trebui sa creasca treptat pentru a evita "iritarea" digestiva, care uneori este cauza balonarilor). Este absolut necesar sa va controlati aportul de zahar si sa reduceti grasimile pentru a va micsora dimensiunile taliei. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa le eliminati complet, ci sa le consumati cu moderatie. Proteinele slabe (cu continut redus de grasime), de asemenea, sunt binevenite.
Practicati exercitii bune
A avea o centura abdominala tonica permite expunerea unui abdomen mai ferma si astfel mai plat. Incordarea abdomenului se face concomitent cu incordarea spatelui. Ne modificam astfel postura naturala, si atunci cand ne simtitm mai bine, parem si mai slabi. Pentru a face acest lucru, puteti cere si sfatul unui fizioterapeut sau unui antrenor. Incercati de asemenea sa va concentrati pe activitati de rezistenta care consuma rezervele de grasime (alergarea, inotul,...). Cu cateva minute de exercitii zilnice (5-10 minute pe zi sunt suficiente) veti putea sa lucrati muschii bine cunoscuti: abdominali si oblici situati pe coaste.
Solutii estetice
Unele tipuri de masaje ajuta la intarirea si remodelarea tesuturilor pentru a va forma silueta si talie. Metodele utilizeaza tehnica la palparea - rulare care ajuta eliberarea grasimilor, drenarea toxinelor si eliminarea lor, explicatii privind tehnica pe domnite. Alte metode care influenteaza aspectul pielii in cazul instalarii celulitei: lipoliza (preparate injectabile), laser, ultrasunete... In toate cazurile, aceste tehnici de medicina estetica, trebuie facute de un medic care va indica tratamentul cel mai potrivit.
Solutii chirurgicale
In unele cazuri, numai o interventie chirurgicala poate reda un abdomen plat. O liposuctie (sau lipoabsorbtie) poate fi luata in considerate atunci cand cantitatea de grasime care trebuie eliminata este destul de mare. Operatia poate elimina numai grasimea subcutanata (dar nu si grasimile adanc intra-abdominale). Aceasta interventie nu este accesibila pentru toata lumea: este necesar sa aveti o piele destul de supla. Abdominoplastia este propusa atunci cand trebuie eliminat excesul de piele de la nivelul abdomenului. Acesta este cazul cand pielea a fost intinsa, si-a pierdut elasticitatea si tinde sa "atarne". Acest lucru se poate intampla dupa o slabire semnificativa. Aceasta interventie se face de catre un medic chirurg, care va stabili care este cea mai buna solutie.
Sfaturi
- Trebuie sa ramaneti realista. Nu va propuneti obiective greu de atins. Daca ati avut deja doi sau trei copii, nu veti mai putea sa aveti acelasi abdomen ca la 15 de ani.
- Nu ezitati sa consultati un medic nutritionist sau un dietetician, care sa va ajute sa va faceti niste meniuri echilibrate. Obiceiulie alimentare bune pot fi invatate cu usurinta daca exista putina bunavointa.