Banii chiar aduc fericirea!
Desi aveam senzatia ca banii, lucrurile materiale, placerile fizice, bucuriile temporale se incadreaza perfect in ceea ce numim confort psihic, si consideram ca iubirea, bunavointa, intelegerea, armonia, pacea, etc, fac parte din fericire, iata ca nu este chiar asa: banii chiar aduc fericirea.
Din punct de vedere psihologic, fericirea se traduce ca obtinerea unei placeri sau a unei satisfactii din punct de vedere fizic, iar de cele mai multe ori este temporara, trecatoare. Specialistul ne explica faptul ca un om nu poate fi vesnic fericit, si ce-i drept nici nu am vazut vreun om care sa fie cu adevarat fericit in fiecare zi a vietii lui, ci are momente in care spune ca e fericit, pentru ca aceasta depinde de satisfactii imediate: atunci cand primesti un dar, cand e o aniversare, la o petrecere, la o promovare la locul de munca, etc.
Confortul psihic - un prag greu de atins
Pe cand confortul psihic este mult mai complex si mai greu de atins din punct de vedere psihologic: "acesta apare atunci cand exista capacitatea de a gestiona intr-un mod echilibrat si adaptat la nevoi sfera emotionala si afectiva, creandu-se o stare de bine", spune psihologul.
In opinia, acest "obiectiv" pare destul de greu de atins din perspectiva explicatiei psihologice: adica trebuie sa existe un echilibru psihic constant, adica acel lucru pe care eu il consider ca ma "aprovizioneaza" cu acest confort psihic sa fie de asa natura incat sa fie pe termen lung si fara turbulente in calea lui. Si stau si ma gandesc cam ce s-ar putea integra in acest spectru: pai eu cred ca aparitia unui copil si totodata crearea unei familii fericite, un barbat care sa ma respecte si sa ma iubeasca in fiecare zi, sanatatea de zi cu zi sunt obiective greu de atins si care eu cred ca mi-ar asigura acest confort, sanatatea familiei mele; inteleg ca tocmai acele lucruri greu de manevrat si de tinut in frau de catre noi, sunt lucruri sensibile, spirituale si pe care din pacate nu le putem controla intru totul, poate ca de aceea este si asa de greu de gasit acest confort si de mentinut in viata. Pe langa acestea eu as mai avea cateva de adaugat: relaxarea, linistea, prietenii, timpul liber au inceput sa transpara incet incet pe lista de obiective usor imposibile, dar carora incerc cu tot dinadinsul sa le fac loc in viata mea in mod constant. Poate ca pentru tine aceste lucruri nu iti asigura un astfel de confort, insa descoperim astfel ca atat fericirea, cat si confortul psihic sunt relative si diferite la fiecare persoana in parte: ceea ce ma face pe mine fericita, poate tie iti asigura mult visatul confort psihic si viceversa.
Oricum, tragem o concluzie clara si anume ca nu aspiram de fapt spre fericirea vesnica de care ne tot lamentam ca nu avem parte, ci de fapt, din punct de vedere psihologic "ravnim" la confortul psihic, un pas atat de greu de facut peste o viata intreaga. Dar, asa cum am spus mai sus, aceste doua notiuni sunt atat de relative, incat fiecare resimte altfel atat fericirea, cat si confortul psihic.
Asadar, am intrebat cateva amice despre cum resimt ele cele doua aspecte despre care am vorbit si ce le asigura fericirea si ce anume confortul psihic. Lucrurile au luat-o usor...in diferite sensuri!Simona (23): "Ciudat, chiar nu stiam ca de fapt noi nu visam la fericire; este interesanta teoria mai ales ca primul lucru care imi vine in gand este acea idee "banii nu aduc fericirea", iar acum conform explicatiilor psihologice, chiar o aduc, pentru ca sunt un bun care aduce satisfactii imediate, care ne bucura pe moment si apoi...pleaca. Eu una momentan sunt singura, nu am pe cineva in viata mea din punct de vedere sentimental si sunt sigura ca un barbat alaturi de mine, alaturi de care sa-mi intemeiez o familie cu vreo doi copii mi-ar asigura un confort psihic indelungat. De asemenea, prietenii si familia mea sunt un lucru fara de care nu as putea trai si care imi echilibreaza viata intr-un mod mai mult decat benefic. Lucrurile materiale si bucuriile imediate iti asigura fericirea de moment."
Andra (27): " Ciudat sau nu, materialista sau nu, pentru mine banii sunt pe primul loc si conform teoriei tale, chiar se incadreaza in ceea ce psihologii spun ca ar fi confort psihic. Intotdeauna banii mi-au creat o stare de bine permanenta, fie ca am fost singura si nu am avut iubit, ca am avut prieteni sau nu (desi nu am dus niciodata lipsa de prieteni si nu este adevarata zicala conform careia am prieteni doar pentru ca am bani; ii am de dinainte de a avea bani si nu m-au dezamagit niciodata. Pana una alta, banii au fost singurul lucru din viata mea care nu m-a tradat niciodata si care mi-au asigurat orice dorinta si orice lucru pe care il vroiam. Sunt o constanta in viata mea si cred ca lipsa lor ar crea un mare dezechilibru. Nu se stie niciodata daca maine voi mai avea acesti bani, dar de ce anume esti sigur in ziua de azi?"
Irina (35): "Eu nu cred ca un 'barbat care sa te iubeasca' iti asigura acel confort psihic de care vorbesti. Am trait atatea experiente neplacute cu barbatii, incat consider ca nu sunt in stare nici macar fericirea aceea temporara nu sunt in stare sa asigure. Sunt incapabili sa asigure ceva: cel mult placeri temporale, traduse nu neaparat prin acte sexuale, ci printr-o vorba care iti face placere, eventual un cadou, o iesire si chiar un copil (care intr-adevar iti creeaza un echilibru in viata), dar ei ca oameni nu au acest 'simt' de te face fericita o viata intreaga. Deci barbatii nu, cadourile nu, banii vin si pleaca, singurele lucruri constante din viata mea si care nu m-au dezamagit niciodata sunt copilul (o fetita Bianca de 6 ani) si familia mea". In rest nu ma pot baza pe nimic...si asa e, fericirea este trecatoare, starea de bine constanta conteaza, pe care eu din pacate nu am gasit-o".
Alina (23): "Eu cred ca iubirea inseamna cu adevarat stare de bine, adica ceea ce inseamna confort psihic; si nu ma refer la iubire ca la sentimente intre doua persoane de sex opus, ci la iubirea fata de semeni, fata de natura, fata de noi insine, fata de tot ceea ce ne inconjoara. Atata timp cat ai iubire in suflet si o impartasesti si simti ca iti este impartasita te simti bine, linistita, impacata. Este adevarat ca in ziua de azi nici macar zambete pe fata nu mai vezi pe strada, daramite iubire impartasita, dar ar trebui sa meditam mai mult la acest lucru si sa il luam mai mult in seama. Pentru mine prietenii sunt cel mai frumos dar si imi asigura o stare de bine la orice ora din zi si din noapte; si dragostea, iubirea impartasita alaturi de un barbat cred ca mi-ar crea o explozie de bucurie in suflet, dar nu cred ca ar insemna confort psihic, ci mai degraba o fericire la care speri sa nu fie temporara si sa se transforme intr-o stare de bine continua si interminabila. Eh, vise..."
Dupa cum se observa fetele mele au avut opinii mai mult sau mai putin diferite. Insa ceea ce am observat este ca ele cred foarte putin in aceasta stare de bine, adica confort psihic, il vad atat de indepartat si intangibil incat multe dintre ele nici nu se gandesc sa il atraga in viata lor. Parca stiu de dinainte ca este ceva imposibil la care doar pot visa, dar nu si accede. Dar nu este asa, el poate fi atins, trebuie doar ca fiecare dintre noi sa gasim acel ceva care ne echilibreaza viata din toate punctele de vedere. Cand te vei lovi de el, vei stii cu siguranta ca el este. Fii fericita, dar cauta confortul psihic.
Tu faci diferenta intre cele doua notiuni? Crezi ca ai gasit acea stare de bine? impartasesete-ne si noua din experienta ta si spune-ne ce iti asigura fericirea si ce anume confortul psihic. Te provoc la dezbateri pe forum!