De ce? Din cauza unui mediu extrem de poluat in care traim, a unei alimentatii extrem de nesanatoase (semipreparate, prajeli, fast food-uri, produse rafinate si foarte putine produse naturale), lipsa aportului obligatoriu de cel putin 2 litri de apa pe zi, ca sa nu mai vorbim de vicii ca fumatul, cafeaua si alcoolul.
Omul e in cautare de tratamente care mai de care mai sofisticate pentru longevitate dar un lucru simplu de facut este scapat din vedere: detoxifierea organismului. Din cauza acumularilor de toxine in organism, sistemul imunitar este foarte fragil, ceea ce ne face sensibili la diferite boli. Aceste toxine se acumuleaza in diverse organe, cele care dau o simptomatologie greu de suportat:
-intestinul gros (balonari, dureri, tranzit intestinal lent, disconfort, alergii);
- muschi (contracturi cronice, dureri, pozitii vicioase, reumatism, crampe musculare);
- nu mai putin important tesutul adipos (celulita, circulatie periferica deficitara, venectazii - dilatatii ale venelor);
- rinichi (calculi renali);
- ficat (calculi in vezica biliara, alergii, digestie deficitara).
In intestinul gros se acumuleaza in timp deseuri ce se depun pe peretii intestinali, care incetinesc motilitatea intestinului si de care depinde in mod direct tranzitul intestinal. Acestea formeaza un mediu propice pentru dezvoltarea parazitilor, bacteriilor si proceselor de putrefactie.
In musculatura striata, aceste acumulari de toxine creaza un mediu acid (ph scazut) care in timp favorizeaza formarea unui tesut fibros, cicatriceal, care nu necesita sange si care scade elasticitatea muschiului. In timp musculatura devine rigida, va trage in mod vicios de articulatii care si ele in timp se vor rigidiza. Acesta este primul simptom evident al imbatranirii organismului, ca sa nu mai pomenim de tipurile de artropatii si boli reumatice care deriva din acumularea de toxine.Celulita, cea mult dezbatuta si cercetata, deranjeaza in primul rand estetic dar ea poate deveni si dureroasa din cauza circulatiei deficitare din zona si inflamatiilor locale. Celulita apare tot din cauza unui proces asemanator descris la sistemul muscular, mai ales o celulita in stadiu avansat, cu prezenta asa zisilor "noduli" care pot fi foarte durerosi.
Ce putem face pentru a preveni aceasta acumulare de toxine in organism?
Sunt recomandate atat detoxifieri interne cat si externe. Pe langa rolul major in detoxifierea organismului a aportului zilnic de 2 litri de apa, o data sau de doua ori pe an e nevoie de o detoxifiere printr-o alimentatie speciala (si posturile religioase au acest rol daca sunt tinute ca la carte). Alimentatia cu scop detoxifiant de cele mai multe ori este alcatuita din diverse sucuri de legume ce au acest scop – telina, patrunjelul, sfecla rosie, ridichea neagra, varza, cartoful, etc – plus un amestec de ceaiuri cu rol de curatare a rinichilor si ficatului, doua organe de importanta majora in organism si a caror "intoxicare" ne face viata mai greu de suportat. Aceste cure detoxifiante interne se tin intre o saptamana si sase saptamani, in functie de scopul urmarit: curatare, distrugerea calculilor biliari, renali, metastazelor, alergiilor, depresiilor, constipatiei, etc.
Detoxifierile externe se fac in spa, prin impachetari in diferite masti la cald (temperatura fiind ajustata in functie de diversele probleme ale fiecaruia; si persoanele cu venectazii sau hipertensiune pot beneficia de aceste tratamente). Mastile sunt foarte diverse in functie de ce anume urmaresc: masti cu alge care detoxifica in profunzime, masti pe baza de argile vulcanice care au actiune la nivelul pielii, masti pe baza de guarana, cafea si ceai verde care stimuleaza diureza, etc. Acestea vin mai mult in completarea unei alimentatii sanatoase, mentinand astfel un aspect placut pe o durata mai lunga de timp. Poti scapa de o celulita de gradul unu sau doi doar prin tratamente spa dar, daca dupa acest succes te intorci la o alimentatie defectuoasa, succesul nu va dura mai mult de doua saptamani!
Eu te invit sa meditezi la acest subiect pentru ca sanatatea si frumusetea noastra depinde de ceea ce mancam. Cine a spus „suntem ceea ce mancam" a avut mare dreptate.