Sfarsitul verii a venit, dar nu ai niciun motiv pentru a te panica in legatura cu gradina ta. Mai jos ai o lista de cinci legume pe care le poti planta acum, iar 30 de zile mai tarziu sau chiar mai repede vei putea culege roadele, spun specialistii in gradinarit.
1. Ridichi
Ridichile sunt culturi pentru sezonul rece care, de la stadiul de samanta ajung la maturitate in 24 de zile. Nu doar ca ridichile cresc repede, dar aceste legume sunt si usor de cultivat si crescut.
Incearca o varietate numita Cherry Belle. Ridichile de acest fel au o textura crocanta, o aroma usoara si o culoare rosu-aprins. Poti cultiva semintele saptamanal, vara tarziu, pana cand da primul inghet de toamna. In mai putin de o luna, poti incepe sa culegi saptamanal ridichile.
2. Ceapa verde
In mod normal, ceapa verde are nevoie de cel putin 60 de zile pentru a forma bulbii de ceapa. Cu toate acestea, poti culege cu usurinta frunzele verzi in doar o luna, pentru a le folosi in salate si alte preparate.
Le poti planta in toamna si le poti lasa in pamant pana cand este nevoie. Apoi le poti cultege oricand in timpul sezonului lor de crestere.
3. Legume crucifere, Kale si alte legume cu frunze verzi
Legumele crucifere, varza Kale si altele de acest gen pot fi culese in cel mai scurt timp intr-un interval de 25 de zile dupa plantare. Culege frunzele crude, mai moi, pentru a le folosi in salate sau alte preparate gatite. Legumele crucifere consistente au nevoie, de obicei, de 45 de zile pentru a ajunge la maturitate deplina.
Cultiva-le si insamanteaza pamantul din gradina cu acest tip de seminte la sfarsitul verii, cu cel putin 8-10 saptamani inainte de primul inghet. Cel mai bun gust la legumele cu frunze verzi (diverse tipuri de varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, Kale) apare dupa ingheturile usoare de toamna. Acestea tolereaza bine frigul si vor rezista pana la primul inghet serios.
4. Spanacul
Spanacul este o cultura perfecta pentru o gradina care vrei sa creasca repede. Cele mai multe soiuri de spanac pot fi recoltate in 28 de zile, pentru a obtine acele frunze moi de baby spinach. Ce s-ar mai alege de salata ta fara baby spinach? Planteaza semintele la sfarsitul verii si cu pana la patru saptamani inainte de primul inghet de toaman. Spanacul care are un strat ocrotitor bun poate rezista peste iarna in cele mai multe zone geografice.
5. Salata lettuce
Acestea sunt favoritele sezonului rece. Poti recolta aceste soiuri de salata verde atunci cand au cativa centimetri inaltime. Alege un amestec de seminte pe care le poti combina pentru a obtine o varietate de texturi si culori. Poti semana semintele in toamna, pana la o perioada de doua saptamani inainte de a da primul inghet. Sursa.
Citeste si: 5 trucuri pentru a face fotografii captivante cu gradina ta