In jurul Bucurestiului sunt cateva manastiri care au scapat de buldorezerele comuniste si care ascund povesti putin mediatizate.
Manastirea Caldarusani
Adresa: sat Lipia, comuna Gruia, jud Ilfov
Acces: autobuzul 452 din Piata Presei Libere
Zidita in 1638, ctitor Matei Basarab
Manastirea de calugari ascunde o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni si mai multe moaste sfinte: cele ale Sf. Dimitrie, Stefan, Pantelimon, Elefterie, Haralambie, sau Parascheva. Pe langa acestea, in muzeul manastirii vei putea gasi manuscrise vechi, chiar din secolul al XVII-lea scrise in latina, greaca, italiana sau romana.
Manastirea Cernica
Adresa: sat Cernica, comuna Cernica
Acces: tramvaiul 46 de la Gara de Nord, apoi autobuzul 410
Zidita in 1608, ctitor Cernica Stirbei
Si aici vei gasi tot o manastire de calugari ce ascunde icoane vechi, obiecte de cult din argint si moastele Sf. Ierah Calinic de la Cernica. De altfel manastirea a cunoscut cea mai infloritoare perioada a sa chiar in perioada in care Sf. Calinic a fost staret. Cartile vechi si obiectele din muzeu sunt marturii ale valorii culturale pe care o are acest loc. Si ca o curiozitate, aici a descoperit Iorga 300 de manuscrise cu o valoare foarte mare.
Manastirea Pasarea
Adresa: sat Branesti, comuna Branesti
Acces: tramvaiul 46 de la Gara de Nord, apoi autobuzul spre Piteasca, cobori la statia Cozieni
Zidita in 1846, ctitor Sf. Calinic de la Cernica
Aici am vazut razboiul de tesul al maicutelor, care este foarte vechi, nu as putea sa dau o data exacta si icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni. Si aceasta manastire are moaste, cele ale Sf. Pantelimon. In muzeu poti admira picturi in ulei, carti vechi sau tesaturi. De asemenea maicuta-ghid iti va explica cum functioneaza razboiul si cum decurge viata la… manastire.
Manastirea Samurcasesti
Adresa: sat Ciorogarla, comuna Ciorogarla
Acces: autobuz din autogara Militari
Zidita in 1808, ctitor vistierul Constantin Samurcasi
Punctele de atractie ale manastirii sunt icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, moastele Sf. Pantelimon si colectia de arta religioasa, impreuna cu depozitul de carte veche. Am remarcat arhitectura brancoveneasca cu trei altare.
Manastirea Sitaru
Adresa: sat Sitaru, comuna Gradistea
Acces: -
Zidita in 1627, ctitori logofatul Paul Greceanu si sotia sa Elena
Ce mi-a atras atentia la acest lacas este faptul ca manastirea a fost cladita pe locul unei bisericute de lemn ce data chiar de pe timpul lui Mihai Viteazul, dar care a fost devastata la inceputul secolului al XVII-lea. Si, dupa secularizarea averilor manastiresti de la 1864, in chiliile de aici au fost adapostiti copii delicventi mai multi ani la rand.
Manastirea Snagov
Adresa: sat Silistea Snagovului, comuna Gruiu
Acces: din Piata Presei Libere 443, 444 sau maxi-taxi
Atestata documentar in a doua parte a secolului al XIV-lea, ctitor Mircea cel Batran
Cine nu a auzit de manastirea Snagov? Si cine nu stie ca aici se afla, asa cum spune legenda, mormantul lui Vlad Tepes? Vei putea vedea obiecte de arta veche bisericeasca, picturi in ulei, carti vechi sau tesaturi. In anul 1864, in urma secularizarii averilor manastiresti lacasul a fost pustiit, apoi a trecut prin mai multe procese de restaurare.
Manastirea Tiganesti
Adresa: sat Ciolpani, comuna Ciolpani
Acces: la 35 km de Bucuresti, pe DN1 in comuna Ciolpani, la stanga 3 km.
Zidita in 1812, ctitor Radu Golescu
La inceput a fost manastire pentru calugari, apoi acestia s-au mutat la Caldarusani si in locul lor au venit maici. Si aici este o icoana facatoare de minuni, icoana Maicii Domnului cu Pruncul.
Te-am convins? Linistea de acolo nu se compara cu nici un gratar in aer liber. Cred ca si eu o sa fac o plimbare prin jurul Bucurestiului peste cateva zile.