Asigura-te ca stapanesti eticheta, urmand sfaturile lui Peggy Post
Peggy Post este o Aurelia Marinescu a Americii! Altfel spus, un guru in materie de eticheta si bune maniere si autoare a mai multor best sellere internationale. Cele cateva sfaturi de mai jos le-am desprins din volumul II al Codului Bunelor Maniere in varianta ei, "Prima impresie conteaza", tradus si in limba romana. Daca vrei sa profundezi "filozofia de viata" a lui Peggy, cele trei volume sunt disponibile prin Editura Antet, la pretul de 14,50 lei fiecare.
1. Gandeste-te de doua ori inainte sa inviti un cuplu care tocmai a divortat
Chiar daca si el, si ea iti sunt in egala masura prieteni. Ca sa nu faci o gafa, asigura-te ca cei doi au ramas in relatii cel putin amiabile. Daca nu e si cazul prietenilor tai, spune pas si alege sa te intalnesti cu ei, separat, cu alta ocazie. Desigur, daca insa ai preferinte, invita-l pe cel de care te simti cea mai apropiata.
2. Asigura-te ca invitatii se simt ca la ei acasa...dar nu din cale-afara de confortabil
Sunt musafiri care tind sa se simta un pic cam prea ca acasa. Unii fac tot posibilul sa-ti fie de ajutor chiar daca tu nu le soliciti sprijinul. Ba dimpotriva, ai prefera sa-i stii ca se distreaza si atat: doar de aia i-ai invitat, nu sa te ajute sa gasesti tirbusonul si fata de masa. Explica-le pe un ton politicos ca te descurci si singura, dandu-le de inteles ca tot ce-ti doresti e ca ei sa se simta bine si nimic mai mult.
3. Asigura-te ca totul e sub control si ca nimeni nu a consumat prea mult alcool
Cat timp servesti bautura, orice-i posibil. Daca constati insa ca unul dintre invitati e un pic mai ametit decat ceilalti, asigura-te ca nu va mai pune in gura strop de alcool pe toata durata serii. Cum? Confrunta-l! Cu tact dar fara ocolisuri, ia-l deoparte si spune-i ca a baut un pic cam mult si ca ar trebui sa se opreasca aici. Cand se va dezmetici, iti va fi recunoscator. De asemenea, asigura-te ca nu se va urca la volan. Cheama-i un taxi (si ofera-te sa platesti tu cursa) sau roaga un alt invitat sa-l conduca cu masina acasa.
Lasa-te initiata in arta petrecerilor sub bagheta lui Kim Izzo, autoarea bestsellerului The Fabulous Girl's Guide To Life
The Fabulous Girl's Guide...to anything a revolutionat mentalitatile de afara, colectia de titluri initiata de Kim Izzo in colaborare cu Cheri Marsh fiind un must-read pentru orice tanara ce aspira sa ajunsa la cel mai inalt nivel pe scara sociala. Altfel spus, curata educatie. Sau, cum prefera americanii sa-i spuna, auto-educatie. Cartea lui Kim nu se gaseste la noi in tara dar poate fi comandata de pe Amazon contra sumei de 11 $.
4. Da startul conversatiei
Daca invitatii tai nu se cunosc intre ei, evita sa faci prezentarile mentionandu-le ocupatia si locul de munca. Slabe sanse ca intre un inginer de sistem si un critic de arta sa se infiripe o conversatie daca aceasta incepe sub auspiciul profesiei fiecaruia. Gaseste cate ceva dragut de spus despre fiecare atunci cand faci prezentarile, axandu-te mai mult pe hobby-uri decat pe ocupatia invitatilor.
De asemenea, nu cumva sa te lasi purtata de val intr-o conversatie interminabila cu vechea ta prietena, pe care n-ai mai vazut-o de mult. Cu siguranta aveti mult de recuperat, dar nu acum e momentul. Cand esti gazda petrecerii, trebuie sa te ocupi de toti invitatii tai.
5. Alege muzica potrivita
Niciodata nu dai gres cu jazz. Atentie, nu fusion. Jazz clasic, curat, a la 1940-1950. Muzica clasica e binevenita de asemenea. Chopin e binevenit pentru a relaxa un pic atmosfera.
6. Fii relaxata dar mereu cu ochii pe ceas
Asigura-te ca intervalul dedicat coctailurilor nu depaseste o ora si cina va fi servita pana ca oaspetilor sa inceapa sa le scanceasca stomacul de foame. Remember: o ora rezervata bauturicilor, dupa care festinul! Optional, puteti lua desertul in camera de zi, si astfel reluati sueta de la coctail.
7. Cand si cum le dai de inteles oaspetilor ca ar trebui sa plece?
1:30 am e o ora convenabila de dat stingerea, cu atat mai mult cu cat gazduiesti petrecerea la tine acasa. Daca e vorba de petrecerea de Craciun iar printre invitati sunt si copii, fii sigura ca gasca se va sparge mai devreme, cand cei mici vor incepe sa casca de somn. O modalitate la indemana e sa anunti ultimul ultima ciocnire de pahare. Nu uita insa sa le promiti ca veti pastra legatura si ca veti relua experienta cat de curand posibil.
Adam Glassman, fashion advisor pentru Oprah Winfrey Show te invata cum depasesti primul moment de panica: alegerea tinutei
Laureat de insasi Oprah cu titlul magulitor de "fashion expert", Adam Glassman este unul dintre cei mai apreciati fashion advisori ai Americii. Si-a inceput cariera ca fashion editor pentru publicatii precum House and Garden si SELF Magazin, in momentul de fata impartindu-se intre jobul de Creative Director pentru O Magazine si Sarah Jessica Parker, pe care o ajuta sa-si puna pe picioare prima colectie vestimentara, Bitten.
8. Little black dress sau little red dress, in ton cu sarbatorile, sunt cele mai inspirate si mai la indemana alegeri.
9. Esti mai degraba genul casual si nu vrei sa te dezici : alege o pereche de blugi de culoare inchisa si combin-o inteligent cu un top ceva mai sofisticat. Ideal pentru o petrecere de dupa-amiaza!
10. Nu e nevoie sa-ti reinnoiesti garderoba. Cu siguranta ai prin dulap haine care nu au mai vazut de mult timp lumina zilei. Vezi care dintre ele ar putea fi azi in fashion si combina-le cu un item nou. De exemplu, puloverul bufant din anii '80 merge de minune cu o perehche de blugi skinny, noi nouti. Mix and match ca la nunta: ceva vechi, ceva nou...si uite asa iese tinuta!
11. O geanta si o pereche noua de pantofi, ambele in trend, pot inviora instant orice tinuta. Pentru un wow in ton cu atmosfera petrecareata a sfarsitului de an, opteaza pentru niste pantofi din satin colorat.
12. Investeste intr-o poseta plic. Supradimensionata, daca se poate. Adam garanteaza ca vor ramane in trend pentru urmatoarele patru sezoane cel putin.
13. Accesoriul numarul unu in acest sezon - si singurul pe care il vei purta, daca este o piesa de rezistenta - este colierul. Pentru un aer vintage, alege unul cu pietre de care aduc a chihlimbar.
14. Daca nu gasesti niciun colier pe placul tau, mergi pe accesoriile de par. Cu cat mai pufoase si impaunate, cu cat mai in trend si spectaculoase.
15. Coloreaza-ti unghiile in nunate metalice. Nu iti surade? Alege atunci culori intense si inchise: grena, mov, negru, bleumarin continua sa fie in.
Da o nota personala: invita-ti oaspetii la un Craciun culinar in jurul lumii!
Victor s-a nascut la Moscova rus fiind, a facut scoala la Bucuresti roman fiind si s-a apucat de gatit si mixat cocktailuri la Stockholm suedez fiind...simplu, nu-i asa? A lucrat la cel mai faimos bar “Alexandra” din Stockholm, a gatit la “Fem sma hus”, restaurant celebru, si a dresat farfurii la “Green Light” din San Francisco. De cand a venit in Romania, in 2002, a pornit un resturant, “Esperanto”, a fost proprietar si executive chef al restaurantului “Calderon” si a produs pentru Realitatea TV emisiunea culinara “Mananc deci exist” premiata cu premiul APTR in 2007.
Detine tot atata experienta in bucatarie cat si in organizarea de mese festive sau, cum le alinta americanii, dinner parties, si crede, cu mana pe inima, ca experienta magica si savoarea Craciunului nu stau neaparat in preparatele traditionale - sarmale, carnati, toba - insirate pe masa. Motiv pentru care ne propune sa incercam ceva nou, si anume, o calatorie culinara in jurul lumii, fara sa ne desprindem niciun pic de tema Craciunului. Urmeaza-i sfaturile impartasite in exclusivitate voua, cititoarelor Feminis.ro, si recreeaza atmosfera de sarbatoare in casa ta, dandu-i un touch fusion:
White Christmas in Suedia
In aproape toate ferestrele se afla o stea care lumineaza. Ca e din hartie, plastic lemn sau mai stiu eu ce, imaginea e feerica. Traditia spune ca erau puse in geamuri ca orice calator sa gaseasca adapost.
In rest, decorarea caselor nu se deosebeste mult de restul Europei: au si ei brad si ghirlande luminoase. In plus, se agata portocale in care sunt infipte cuisoare (evident, ma refer la condiment si nu altceva). Dau un miros deosebit!
Traditia spune ca in dimineata de Carciun gazda prepara un fel de orez cu lapte, servindu-i pe cei dragi si lasand un blid, la usa, ca sa-l ademeneasca pe Mos. Ca, de, munceste din greu si are nevoie de calorii.
Cat despre masa traditionala de Craciun, aceasta cuprinde mai multe feluri: sunca, chiftelute, hering marinat,"Janssons frestelse" - o budinca de sardele si cartof - si evident glögg, un vin fiert, insa fiecare familie isi are propria reteta, pastrata de generatii.
Reteta lui Victor (4 persoane serioase) - Glogg
- 1 litru vin rosu sec/demisec
- Zahar brun dupa gust ca 50-100 gr
- Cuisoare 2 lingurite
- Baton de scortisoara 2 buc
- Scortisoara macinata dupa gust (1-2 lingurite)
- Anason 1 lingurita
- Stafide 100 de grame
- Migdale (nesarate, cu coaja)
Pune vinul intr-o oala, la foc mic si adauga tot de mai sus mai putin migdalele si incalzeste. Nu-l fierbe! Lasa-l doar cat sa fie foarte cald. Gusta-l si adauga ce mai crezi ca-i lipseste (unora le place mai dulce sau cu mai multa scortisoara). Adauga migdalele si mai tine la cald cateva minute. Serveste in cani, astfel incat sa fie cat mai fierbinte posibil. Iar daca vrei sa tintesti la diploma de bucatar, pui ca decoratie o coaja de portocala cu cateva cuisoare infipte in coaja. Nu uita de lingurita ca sa poti manca stafidele si migdalalele. God Jul! (Craciun fericit! in Suedeza)
Craciun exotic in Thailanda
Dupa zapada si frigul din Suedia de ce n-am experimnta Craciun la + 30 de grade in Thailanda? Desigur, cum majoritateapopulatiei este budista, Craciunul nu este unul de import, sarbatorit pentru si de dragul turistilor. In statiuni chiar se pregatesc mese traditioanle europene. Si totusi, pentru mine cea mai frumoasa amintire a Craciunului sarbatorit pe Phi Phi Island a fost o masa tipic thai unde un Khao Man Gai (pui cu orez) a fost cadoul lui Mos Craciun pentru mine.
Reteta Khao Man Gai ...Phi Phi Island Style (pentru aceleasi patru persoane serioase si deja mai bine dispuse dupa portia de glögg....)
- Piept pui dezosat 2-3 bucati
- Ghimbir 50-100 gr (nu utilizati praf de ghimbir)
- Usturoi 2-3 capatini
- Lime (lamaie verde)
- Smantana dulce (2-300 gr) - foarte Important: nu merge cu altceva decat smantana dulce!
- Sare (o idee)
- Orez Jasmin Thai
- Pentru decoratie ardei gras rosu si verde
- Ulei de susan (merge si cu un alt ulei bun) maxim o lingurita doua.
- Pasta iute de curry sau ardei iute dupa gust
Taie puiul in bucati / fasii mici de 3-4 cm. Incinge tigaia cu ulei. Dupa care prajeste puiul exact atat cat sa nu mai fie roz in interior (2-3 minute, la foc maxim).
Toarna peste el smantana dulce, lasa focul la minimum. Curata si rade ghimbirul, usturoiu si coaja de lime (pe partea cea mai mica a razatoarei). Adauga peste pui smantana si nu uita de agentul 008, adica iuteala: ardei sau curry, ce ai la indemana (dupa gust). Lasa-l 2-3 minute la foc mic si gata.
Pune orezul la fiert conform indicatiilor de pe pachet pana cand devine lipicios (nu trebuie sa fie foarte moale).
Decoreaza farfuria cu ardei gras si un fir de coriandru verde (merge si cu patrunjel in lipsa). Sawadee Pee Mai! (Craciun fericit! in thai)
Toate ingredientele de mai sus se gasesc la noi in magazine. Ambele retete sunt simplu de realizat si nu dureaza mai mult de 10-15 minute.
Victor iti da intalnire in galeria noastra video, la sectiunea Retete, unde te invata sa bucataresti cu stil.