1. Respecta regula celor 5 mese pe zi
Sau, daca nu poti, incearca macar sa nu sari peste mesele principale. In momentul in care, dintr-un motiv sau altul, ai ratat o masa, organismul are tendinta de a-si incetini functiile pentru a-si face rezerve de hrana. De asemenea, la urmatoarea masa vei manca mai mult decat de obicei.
Este fundamental pentru starea ta de bine, fizica si psihica sa respecti regula celor 5 mese pe zi. Incepe ziua cu un mic dejun bogat in substante nutritive, din care orgaismul sa-si ia substantele de care are nevoie intreaga zi, nu sari peste pranz si peste o cina usoara si sanatoasa.
2. Bea multe lichide
Transpirand foarte mult, organismul nostru are nevoie de multe lichide pentru a reusi sa ramana hidratat. Daca in timpul anului medicii recomanda cel putin doi litri de lichide pe zi, cand temperaturile din termometre depasesc cu mult 30 de grade si cantitatea de apa pe care o beti ar trebui sa creasca, chiar sa fie dublata fata de zilele obisnuite. Beti apa plata, ceaiuiri din plante si evitati bauturile acidulate, energizantele, bauturile ce contin mult zahar sau bauturile alcoolice.
3.Nu bea cu gheata sau bauturi foarte reci
Odata ajunsa in stomac, apa este absorbita mai rapid decat alimentele si reactioneaza cu acidul gastric daca este foarte rece. Reactia poate sa fie extrem de neplacuta pentu organism, declansand tulburari digestive, in special diareea.
Vara este momentul sa eliminati din alimentatie maioneza si sosurile bogate in grasimi, pe care puteti sa le inlocuiti cu o maioneza fara grasimi, din soia, cu iarut dietetic, sau zeama de lamaie. Astfel se reduce semnificativ consumul de calorii si te feresti si de neplacerile pe care le-ar putea genera acestea pentru sanatate.
5.Mananca la aceeasi ora din zi
Stabilirea si pastrarea cu strictete a orelor la care mancati ajuta metabolismul sa ramana regulat. Desi vara este mult mai greu de mentinut un orar al meselor, mai ales cand esti in concediu, incearca sa eviti pe cat posibil sa te abati prea mult de la orele obisnuite de masa.
6. Nu neglija legumele si fructele
Pepenii galbeni si rosii, perele, caisele, prunele, ciresele, piersicile, zmeura, capsunile, visinele si alte fructe de sezon, rosiile, castravetii, dovleceii, ardeii, fasolea, ciupercile, vinetele sau conopida sunt recomandate de catre nutritionisti sa faca parte din meniul zilnic, mai ales vara. Fructele trebuie consumate inainte de masa, pentru a nu fermenta si a duce astfel la balonare.
7.Consuma salatele imediat
"Ideal ar fi ca portiile, odata preparate, sa fie mancate imediat", recomanda prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cu toate acestea, poti consuma salatele de fructe sau legume si la catva timp dupa ce au fost preparate, dar ai grija ca aceasta durata sa nu depaseasca trei ore.
8. Ai grija cum pastrezi legumle si fructele in frigider!
O atentie deosebita trebuie sa acordam si legumelor sau fructelor crude, pe care le pastram in frigider. Specialistii atrag atentia ca o greseala frecventa pe care o fac multi dintre noi este aceea de a depozita in frigider salatele si fructele acoperite. "Foliile din plastic nu mai permit oxigenului sa patrunda prin fructe sau legume, iar lipsa acestuia favorizeaza dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, vinovata de aparitia botulismului", spune prof. Mencinicopschi.
9. Calciul este vital pentru corp
Calciu este esential pentru oase si pentru buna functionare a organismului. Nu uita acest amanunt mai ales cand stai la soare si creste productia de vitamina D in mod natural. In organism, vitamina D este implicata major in metabolismul calciului si fosforului, determinand mineralizarea oaselor. Ai grija ca laptatele si branzeturile sa nu lipseasca din alimentatia ta pe timpul verii, acestea furnizand necesarul de calciu pentru buna functionare a organismului.
Alimente care contin calciu in cantitati mari sunt: iaurtul foarte slab, semintele de susan, laptele de capra, laptele de vaca, spanacul fiert, ceapa verde, varza creata, broccoli sau branza mozzarella.
10. Un pacat pe zi...
Este foarte greu de luptat cu caldura... Daca simtiti ca nu mai faceti fata un mic pacat alimentar vi-l puteti permite totusi din cand in cad. Fie ca este vorba de o inghetata, de o prajitura racoroasa sau de un pahar de vin, acestea va vor ajuta daca nu sa va mentineti tonusul fizic, cel putin sa vi-l imbunatatiti pe cel psihic.