Juriul, alcatuit din directorul de imagine Dan Alexandru, criticii de film Florin Barbu, Tudor Caranfil, Mihai Chirilov, Angelo Mitchievici, jurnalistii de film: Florentina Ciuvercasi, Alexandra Olivotto, regizorii Sinisa Draginsi Florin Iepan, actrita Medeea Marinescusi inginerul de sunet Horea Murgu, nu a avut deloc o sarcina usoara in vizionarea si discutarea peliculelor produse in cel mai prolific an pentru filmul romanesc din 1989 incoace.
Cel mai bun film romanesc al anului 2010 va fi ales de catre cei peste 400 de profesionisti votanti la Premiile Gopo dintre Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (Romania, 2010, producator Velvet Moraru, r. Andrei Ujica), "Eu cand vreau sa fluier, fluier" (Romania-Suedia-Germania, 2010, producatori Catalin Mitulescu, Daniel Mitulescu, r. Florin Serban), Marti, dupa Craciun (Romania, 2010, producator Dragos Vilcu, r. Radu Muntean), Medalia de onoare (Romania-Germania, 2010, producator Liviu Marghidan, r. Peter Calin Netzer) si Morgen (Romania-Ungaria-Franta, 2010, producator Anca Puiu, r. Marian Crisan).
Lungmetrajul de debut al regizorului Florin Serban, unul dintre filmele romanesti care au facut senzatie in tara si in strainatate in anul 2010, "Eu cand vreau sa fluier, fluier", a adunat cele mai multe nominalizari la aceasta editie: un numar-record pentru istoria de pana acum a Premiilor:13, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal (George Pistereanu), Cea mai buna Actrita intr-un Rol Principal (Ada Condeescu), Cel mai bun Scenariu (Catalin Mitulescu,Florin Serban). De asemenea, pelicula a atras atentia publicului roman, reusind sa devina cea mai vizionata productie romaneasca a anului trecut, cu 55,858 bilete vandute, performanta pentru care distribuitorul Metropolis Film va fi recompensat cu Premiul Publicului in cadrul Galei Premiilor Gopo.
Lungmetrajul de debut al lui Marian Crisan premiat la Festivalul de la Locarno, Morgen, este un alt favorit al acestei editii, adunand, in total, 11 nominalizari, inclusiv pentru Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal (dubla nominalizare: András Hátházi si Yilmaz Yalcin), Cea mai buna Imagine (Tudor Mircea).
Castigatorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun Regizor in 2009 pentru Boogie, Radu Muntean revine in cursa pentru statuetele Gopo cu Marti, dupa Craciun, care a primit din partea juriului 10 nominalizari, printre altele, la categoriile Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Scenariu (Alexandru Baciu, Razvan Radulescu siRadu Muntean), Cea mai buna Imagine (Tudor Lucaciu). Mimi Branescu, interpretul lui Paul Hanganu in Marti, dupa Craciun, premiat cu Gopo pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Secundar in 2009, concureaza de aceasta data la categoria rezervata actorilor principali, in vreme ce Maria Popistasu si Mirela Oprisor concureaza cu Ada Condeescu (Eu cand vreau sa fluier, fluier), Adriana Trandafir (Europolis) si Ozana Oancea (Felicia, inainte de toate) la castigarea Premiului pentru Cea mai buna Actrita intr-un Rol Principal.
Lista filmelor intrate in cursa pentru trofeele Gopo 2011 continua cu "Felicia, inainte de toate" (r.Razvan Radulescu si Melissa de Raaf), "Medalia de onoare" (r. Peter Calin Netzer) si comedia neagra regizata de Titus Muntean, Caravana Cinematografica, toate trei nominalizate la cate 7 categorii; debutul regizoral al lui Constantin Popescu, Portretul luptatorului la tinerete, candidat la 5 dintre premii, sau "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" (r. Andrei Ujica), care a adunat un numar de 4 nominalizari, la categoriile Cel mai bun Film, Cel mai bun Montaj, Cel mai bun Sunet – ambele semnate de Dana Bunescu – si Cel mai bun Documentar.
Comedia romantica "Nunta in Basarabia" (r. Nap Toader) este si ea prezenta pe lista nominalizatelor, la 2 categorii: Cel mai bun actor intr-un rol secundar – Igor Caras-Romanov si Cea mai buna muzica originala – Anatol Stefanet. Acelasi numar de nominalizari a revenit si filmelor Europolis (r. Cornel Gheorghita) si Kapitalism - Reteta noastra secreta (r. Alexandru Solomon).
Printre filmele care au obtinut nominalizari la cea de-a cincea editie a Galei Premiilor Gopo se numara si pelicula Eva (r. Adrian Popovici), aflata in cursa pentru Premiul Gopo destinat Celui mai bun machiaj si celei mai bune coafuri.
Eu cand vreau sa fluier, fluier(r. Florin Serban), "Felicia, inainte de toate" (r. Razvan Radulescu si Melissa de Raaf) si Morgen (r. Marian Crisan) sunt primele pelicule nominalizate din istoria nou-introdusei categorii Cel mai bun Film de Debut, menite sa recompenseze si sa aduca in prim-plan lungmetrajele de debut ale anului.
La categoria Cel mai bun Film de Scurt Metraj se lupta pentru trofeul Gopo 2011: "Colivia" (r. Adrian Sitaru), premiat la Festivalul de la Berlin 2010 si in cadrul sectiunii Zilele Filmului Romanesc de la TIFF, "Matei", Matei, al Ceciliei Felméri, nominalizata la Premiul Gopo 2009 pentru "Cucul" si castigatoare a Premiului pentru Cel mai bun Film Romanesc la Anim'est 2010, Oxigen, regizat de Adina Pintilie, nominalizata la Premiul Gopo pentru Cel mai bun Film Documentar in 2008 pentru "Nu te supara, dar..."; "Captivi de Craciun" al Iuliei Rugina (nominalizata la Premiul Gopo 2007 cu "Vineri, in jur de 11"), distins cu Premiul pentru Cea mai buna Regie la Festivalul de Film Studentesc de la Poitiers, si Strung Love (r. Victor Dragomir), castigatorul Trofeului CineMAiubit 2010.
Filmele concurente la castigarea Premiului Gopo 2011 destinat Celui mai bun Film Documentar sunt titluri-eveniment ale anului trecut, cu un palmares bogat in tara si strainatate: Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (r. Andrei Ujica), prezentat la Cannes 2010 in selectia oficiala, in afara competitiei, Kapitalism - Reteta noastra secreta (r. Alexandru Solomon); The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Circul vesel, al regizorului Claudiu Mitcu, nominalizat la Premiul Gopo in 2010 pentru Australia, si Cautare (r. Ionut Piturescu), castigatorul competitiei de scurtmetraj a prestigioasei sectiuni Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes 2010.
Pentru categoria Cel mai bun Film European, juriul a nominalizat cinci productii multipremiate, prezentate pe ecranele romanesti in 2010: "O lectie de viata" / An Education (r. Lone Scherfig, Marea Britanie, 2009), unul dintre cele mai premiate filme ale anului trecut (Cea mai buna Actrita intr-un Rol Principal –Carey Mulligan la Premiile BAFTA, Cea mai buna Actrita – Premiile Industriei Britanice de Film Independent, Premiul Publicului – Festivalul de Film Sundance), Antichrist / Antichrist (Danemarca, 2009), controversatul film al regizorului Lars von Trier, Panglica Alba / Das Weisse Band (r. Michael Haneke, Franta-Germania-Austria, 2009), Profetul / Un prophète (r. Jacques Audiard, Franta, 2009) si indragitul film al lui Sylvain Chomet, Iluzionistul / L'Illusionniste (Marea Britanie – Franta, 2010), distins cu Premiul Academiei Europene de Film, nominalizat la Globul de Aur si la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film de Animatie.
Gala va fi transmisa in direct pe 28 martie pe ProCinema si online pe www.premiilegopo.ro.