Culori
Predomina culorile puternice, inspirate de soare sau de foc: ocru, galben, rosu brun, portocaliu. Mobilierul si obiectele decorative se inscriu in aceeasi gama de culori: vasele din ceramica, piesele de mobilier in culoare caramizie, usile din lemn vopsite in brun roscat sunt catve din elementele cromatice caracteristice stilului mexican.
Elemente cheie
- usi masive din lemn cu incuietori de fier - pot fi stilizate si prezentate intr-o forma moderna
- grinzi masive din lemn, expuse
- mobila rustica si canapele joase, din panza, in culori variate
- coloane din piatra, podele din piatra sau din gresie semiprelucrata sau chiar din caramida arsa; stucaturi
- obiecte de artizanat: covoare rotunde din papura sau din lana, tesute la razboi; covoare din iuta; obiecte decorative din ceramica (ulcioare, cani) sau din cupru
- masa este un element simbolic intr-o asezare mexicana, sugernad opulenta si apropierea dintre membrii familiei. Poti sa evadezi din spatiul bucatariei luand cina in camera de zi: ai nevoie de o masa joasa, din lemn, si de multe perne divers colorate.
Stilul
Este unul practic, cu puternice influente rurale. Chiar daca nu este unul pretentios si costisitor, nu este lipsit de podoabe iar acest lucru se observa prin numarul mare de obiecte decorative. Peretii joaca un rol important, fiind evidentiati atat prin culorile puternice cat si prin picturi murale.
Culori
In majoritatea cazurilor peretii sunt albi sau pictati in culori pastelate, inspirate de culoarea marii sau a cerului senin. Pentru o pata de culoare poti folosi albastrul mediteranean, turcoazul, galbenul aprins sau nuantele calde de maron.
Elemente cheie
- pereti simpli sau cu o textura asemanatoare nispiului sau pietrisului fin
- tablouri sau carpete, cu modele geometrice variate si culori deschise, care sa atraga atentia.
- podele din lemn sau din teracota, in culori naturale
- in loc de covoare poti folosi presuri rustice tesute in casa, cu modele variate
-mobila trebuie sa fie simpla si practica, din lemn solid, cu un design rustic. Pentru a crea o atmosfera relaxanta apeleaza la piese de mobiler joase: canapele joase, masute scunde de cafea, perne
- ferestre cu mai multe cadre, jaluzele din lemn - de preferabil vopsite in albastru, perdele usoare din matase si draperii din muselina
- candelabre din fier forjat, lumanari din ceara alba si esente parfumate
- pernute cu modele rustice, raspandite in toate camerele
-vase pictate din lut, decoratiuni din ceramica si clasicele urne grecesti
Stilul
Simplu, familiar, cald, induce o stare de calm si relaxare. Interioarele grecesti sunt simple si cu accente rustice. Nu trebuie sa lipseasca o gradina interioara cu leandri, callistemon si bougainvillea.
Hawaii
Culori
Pentru a crea o atmosfera exotica poti apela la nuante de verde deschis, verde smarald, galben, portocaliu aprins, in timp ce pentru mobilier poti folosi nuante de ocru, galben pai sau maron deschis. Nu uita de imprimeurile florale, in culori verzi sau portocalii.
Elemente cheie
- accesorii hand-made din lemn pretios, statuete mici din teracota pictate in culori vii
- textile cu modele florale, draperii albe sau vaporoase, jaluzele din trestie sau bambus
- palmieri de apartament, flori de hibiscus si ghirlande colorate
- perne in culori vesele, cu imprimeuri florale, raspandite in toate camerele, inclusiv in bucatarie
- cosuri de nuiele si vase din sticla umplute cu nisip sau cu pietricele rotunde si motive marine in baie
- ventilatoare de tavan, picturi murale cu delfini si intr-un colt al camerei o placa de surf
Stilul
Tonic, vesel, te face sa te simti mereu in vacanta. Luminozitatea joaca un rol important: camerele decorate in stil hawaiian trebuie sa aiba ferestre largi, care sa creeze impresia ca intre tine si natura nu este nicio bariera.
Japonia
Culori
Sunt cele inspirate de natura (nuante calde de maron, galben si portocaliu) , la care se aduga albul - pentru a da luminozitate si pentru a crea senzatia de spatialitate - si negrul pentru a da contur si pentru a scoate in evidenta anumite obiecte. Japonezii evita culorile tipatoare, preferand mai degraba nuantele neutre, care calmeaza privirea si spiritul. Atunci cand folosesc contraste o fac pentru a crea un echilibru intre principii, intre Ying si Yang. In cultura japoneza nimic nu este ales intalmplator, nici macar culorile, fiecare avand simbolistica si utilitatea sa. Culorile primare nu sunt folosite in exces ci doar pentrua a sugera contraste si a crea efecte dramatice.
Elemente cheie
- Parchet din bambus sau mahon
- Mobilier jos - canapele joase, masute joase de ceai confectionate dintr-un lemn usor
- Covoare si jaluzele din bambus sau din fibre naturale
- Usi glisante si pereti falsi din panza, paravane din lemn sau din material textil
- Perne mari, asezate in jurul mesei sau pernute din matase
- Urne din portelan pictate cu motive traditionale
- Picturi in acuarela
- Perdele si asternuturi din matase
- Lampioane din hartie, pictate
Stilul
Este simplu, fluid si echilibrat: intr-o camera cu specific japonez nu exista nimic care sa-ti obstructioneze privirea, care sa iasa in evidenta sau care sa socheze, atat timp cat toate obiectele par a fi in deplina armonie. Piesele de mobilier se rezuma la strictul necesar - de regula o canapea sau un pat mare, eventual asezat chiar pe podea, o masa si o debara cu usi glisante, care se integreaza perfect in peisaj. Camerele cu specific japonez se caracterizeaza prin spatialitate: evita sa ingramadesti intr-o singura camera mai multe obiecte decorative, chiar daca ti se pare ca s-ar potrivi in decor. "Simplu si estetic" este unul dintre principiile dupa care se ghideaza arhitectii japonezi si de care ar trebui sa tii cont si tu.
India
Culori
Predomina culorile stralucitoare, asociate cu pietrele pretioase: roz aprins, indigo, turcoaz, verde lamaie, portocaliu, mango. Mai poti opta si pentru culorile naturale, inspirate de natura: mustar, culoarea nisipului, nuante calde de maron. Acestea pot fi folosite pentru pereti in timp ce pentru accesorii gen perdele, perne, covoare poti folosi culori vii, care sa iasa in evidenta. Sugestie: te poti inspira din textura si culorile sari-urilor.
Elemente cheie
- tesaturi din bumbac in culori deschise, imprimate cu modele florale sau geometrice
- perdele din matase, paturi cu baldachine din matase
- perne brodate, cu motive traditionale
- lumanari, figurine din lut, obiecte decorative de culoarea aurului, oglinzi, covoare din iuta sau tesute in casa, carpete cu modele geometrice
- podele din lemn, perne mari pe care sa poti sta comod
- mobila joasa, sculptata, din lemn solid de culoare de inchisa.
- ladite din lemn pretios pentru bijuterii si alte podoabe, scrinuri, mese joase din lemn masiv
- arce si coloanele sculptate, candelabre sau lampi
Stilul
India fascineaza prin multitudinea de curente, culturi, dialecte si religii, acest amalgam putand fi observat in consecinta si la nivelul preocuparilor culturale si estetice, deci si in ceea ce priveste designul interior. Spre deosebire de stilul japonez care este unul minimalist, cel indian pune foarte mare accent pe podoabe insa nu trebuie sa exagerezi. Rezuma-te la a impune o tema specifica fiecarei camere si straduieste-te sa o reliefezi prin strictul necesar de obiecte si decoratiuni.