Am stat de vorba pe aceasta tema cu psihologul Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM si am aflat ca "o prietenie adevarata nu este mentinuta de cantitatea timpului petrecut impreuna ci mai degraba de calitatea acestuia. Este adevarat ca multe prietenii se deterioreaza ca urmare a faptului ca unul dintre cei implicati pleaca intr-un alt oras/tara dar nu aceasta este cauza. Adevarata cauza este intreruperea comunicarii intre cele doua persoane implicate in relatia de prietenie. Prietenia adevarata poate continua sa existe chiar si la distanta". Aruncand o privire in trecut, realizez ca timpul este cel care decide. Atunci cand relatia dintre mine si prietena mea cea mai buna s-a rupt acum 2 ani, nu distanta a fost de vina. Lipsa de comunicare dintre doi oameni poate sa intervina chiar si atunci cand respectivii petrec 24 de ore din 24 impreuna.
In timp, tehnica a evoluat, asa ca in prezent avem nenumarate metode disponibile pentru a mentine vie legatura cu cei dragi care se afla departe. Telefonul, internetul, clasicele scrisori si - de ce nu – fotografiile (se spune ca uneori o fotografie poate sa exprime mai mult decat 1000 de cuvinte) sunt cele mai populare si la indemana cai pentru mentinerea legaturii cu cei dragi. Mai exista bineinteles si posibilitatea organizarii unor intalniri periodice cu prietenii sau prietenele aflate departe. Daca bugetul iti permite poti sa-ti vizitezi prietenii sau ii poti invita chiar pe ei la tine pentru a-ti cunoaste noul stil de viata.
Ochii care nu se vad… se uita?
Inca de cand eram copil imi puneam intrebari cu referire la aceasta zicala din batrani. Poate ca pe vremea bunicii era mai plauzibil faptul ca odata ce te muti departe, lasi in urma totul si iei viata de la inceput. Dar acum, intr-o epoca a tehnologiei avansate, cand dispunem de internet, webcam, telefoane 3G… tind sa cred ca zicala nu mai este valabila. Loredana Ionascu spune despre acest lucru ca "este si nu este adevarat. Depinde de cat de mature sunt cele doua persoane, de cat timp dureaza despartirea, de cat de mare este distanta, implicit de cat de rar se vor vedea. Nimic nu este general valabil, sunt cazuri in care ochii care nu se vad se uita si alte cazuri in care ochii care nu se vad NU se uita. Depinde de semnificatia prieteniei pentru persoana in cauza, de tipul de personalitate, de principiile de viata".
Prietenie la distanta vs. prietenie "obisnuita"
"Diferenta intre cele doua tipuri de prietenii este data de imposibilitatea contactului fizic in cazul prieteniei la distanta. Sunt situatii in viata cand ai nevoie de o imbratisare si o strangerea de mana a unui prieten drag. Uneori imbratisarea unui prieten adevarat cantareste mai mult decat o mie de cuvinte". Totul consta in gesturi mici, in aparenta neimportante, dar care conteaza extrem de mult intr-o relatie de prietenie. Orice prietenie trebuie intretinuta, dar distanta nu ar trebui sa fie un impediment atunci cand ambele parti implicate dispun de vointa necesara pentru a mentine relatia vie. Trebuie sa te gandesti in permanenta la faptul ca prietenia dintre voi este una puternica si ca nici o distanta nu este indeajuns de mare pentru a va desparti. Bucura-te de fiecare intalnire si fa-o sa devina plina de vitalitate, entuziasm, buna dispozitie, experiente si intamplari noi de viata.
Atunci cand te muti intr-un oras nou, intr-o alta tara, este foarte clar ca viata ta trece printr-o schimbare. Parerea psihologului este ca "orice schimbare presupune o perioada de adaptare, de acomodare la noul mediu, implicit si mutarea intr-un alt oras/tara necesita o perioada de adaptare la noul stil de viata".Soc cultural
Mutarea intr-o alta tara aduce cu sine fenomenul numit soc cultural. Totul este diferit, de la mancare pana la evenimente, traditii, sarbatori. "Persoanele care au calatorit de-a lungul vietii se adapteaza mai usor decat cele care sunt la prima experienta de acest gen. Persoanele care au fost instruite in ceea ce priveste cultura si traditiile tarii in care urmeaza sa locuiasca se vor adapta mai usor. Apoi, persoanele cu asteptari foarte mari (profesionale, personale) de la noua locatie se vor adapta mai greu si vor fi mai greu de multumit de catre noul stil de viata. Daca orasul in care te muti este mult mai mare decat cel in care traiai, adaptarea se va face mai greu, pentru ca vorbim de o dubla adaptare, daca putem spune asa. Similaritatea intre mentalitati, intre normele sociale, tipul de personalitate, gradul de flexibilitate, stima de sine joaca roluri importante in adaptarea la noul mediu". Nu stiu daca as putea trece printr-o astfel de experienta, de a-mi lua viata de la capat intr-un loc cu totul nou, dar ii admir pe cei ce o pot face. Totusi, stii si tu cum se spune…"never say never", nu spune ca nu poti face fata unei situatii prin care inca nu ai trecut.
"Pentru ca adaptarea sa fie cat mai eficienta si sa dureze cat mai putin este indicat sa te integrezi intr-un grup si sa iti faci prieteni (amici) cat mai repede, sa te prezinti vecinilor, sa initiezi conversatii cu acestia, fara a deveni totusi insistenta. De asemenea, este indicata cautarea a cat mai multe informatii (inainte si dupa plecare) despre orasul/tara respectiv/a pentru a cunoaste obiceiurile si traditiile".
Noii prieteni ii inlocuiesc pe cei vechi?
Trebuie sa recunosc ca am momente in care imi e teama de gandul ca odata ajuns acolo, Denis isi va gasi noi prieteni si ne va uita pe noi, cei care ramanem aici. Sunt constienta de faptul ca il cunosc bine, si ca nu i-ar sta in caracter sa faca asta… si totusi imi e teama pentru ca nu stii niciodata ce iti rezerva viata. Psihologul Loredana Ionascu spune despre acest lucru ca "O relatie de prietenie se cladeste in timp. Sunt necesare experiente de viata care apropie, incearca si conduc catre inter-cunoastere. O prietenie adevarata presupune incredere, loialitate, sinceritate, principii de viata similare. Consider ca, in viata noastra, este loc si pentru prietenii vechi si pentru prieteni mai noi, timpul fiind cel care cerne adevaratele prietenii, nu distanta".
Oricareia dintre noi i se poate la un moment dat intampla sa ne aflam intr-o situatie similara. Poate ca ti se va ivi ocazia sa te muti undeva departe de prietenii tai sau poate ca unul dintre acestia va alege sa isi continue viata in alt/a oras/tara. Am invatat astazi ca trainicia unei prietenii nu consta in kilometri distanta, ci in sentimente adevarate, incredere, loialitate si sinceritate. M-am linistit si acum stiu ca nu trebuie sa imi fac griji pentru ca desi Denis va fi departe, el va fi mereu cu mine atunci cand voi avea nevoie de sfatul celui mai bun prieten, ori de cate ori voi simti nevoia sa vorbesc cu cineva sau imi va fi dor de el. Ai incredere in prietenii tai si crede cu tarie ca atata timp cat ai prieteni, indiferent in ce colt al lumii s-ar afla ei… nu vei fi niciodata singura.