Si eu am resimtit de-a lungul timpului puterea inexplicabila a acestei luni asupra starii mele generale. Iesirea brusca din sarbatori, sau pur si simplu linistea asternuta peste tot odata cu trecerea in noul an au fost puternic resimtite de organismul conectat continuu in perioada anterioara la o multime de activitati felurite. O liniste care ar fi trebuit sa ma relaxeze, sau in care ar fi trebuit sa ma odihnesc, acesta fiind considerat vesnicul "tratament" de dupa sarbatori.
In opinia mea este o luna apatica, in care ies la suprafata cele mai puternice framantari sufletesti, care au tendinta sa se manifeste in forme si reactii dintre cele mai ciudate, fata de tot ce ne inconjoara. Iata care sunt cele mai periculoase capcane pe care luna ianuarie le intinde psihicului tau:
Prima zi de munca, 31 zile, ger...luna ianuarie
O sa spui, ok, nu numai in aceasta luna se intampla aceste lucruri. Adevarat, dar la inceputul anului, cand esti "usor" deconectata de la orice soi de activitate, datorita vacantei pe care ai traversat-o, si care din fericire a reusit intr-o anumita masura sa "stearga" din atentia ta astfel de "apasari", sau sa le puna intr-o lumina mai "buna" pentru o perioada de timp, reapare "monotonia" anterioara inceperii sarbatorilor, iar apasarea interioara ia nastere instantaneu.
Esti nevoita sa te decuplezi din atmosfera de sarbatoare si acest lucru nu este tocmai pe placul tau; ti-aduci aminte ca un lung sir de zile de munca sunt pe cale sa inceapa, ca aceasta luna are 31 de zile, iar sfarsitul "agoniei" pare departe, gerul de afara iti face in ciuda si face tot posibilul sa te scoata din casa pentru diverse drumuri urgente pentru servici si asa mai departe.
Ies la suprafata lucruri care in mod normal sunt banale si insignifiante, carora le acorzi o atentie excesiva in aceasta luna, ne spune psihologul. Totul ti se pare "cenusiu", inclusiv orele, zilele, vremea, serviciul, drumurile, etc.
Cristina Calarasanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie sustine ca regasirea lunii ianuarie in mijlocul iernii, cand gerul este extrem de aprig, provoaca un discomfort termic care-l accentueaza pe cel interior, amplificand angoasele.
Bilantul personal – o concluzie amara
Sfarsitul, dar si inceputul anului sunt catalogate perioade in care precedam la realizarea bilantului, atat pe plan profesional, cat si personal. Insa nu in toate cazurile readucerea in actualitate a unor momente si evenimente petrecute in acel an aduc zambetul pe buze si multumirea sufleteasca. De aceea, spune Cristina Calarasanu, intrucat in luna ianuarie, mai mult ca in decembrie, se face un bilant personal amanuntit, femeile au tendinta de se centra mai mult pe lucruri care nu le-au iesit in respectivul an, pe care le-au pierdut sau in care au esuat. Sunt primele lucruri pe care le reactualizam in timupl unui exercitiu simplu de memorie.
Aceasta poate si din cauza ca unele dintre ele au ramas "nerezolvate" sau ca tu nu ti-ai incheiat inca socotelile cu respectiva problema. Important este sa lasi in urma lucrurile negative si sa te concentrezi spre viitor, sau daca ai puterea si dorinta, iar anumita problema nu iti da pace, sa incerci sa o rezolvi. Niciodata nu este prea tarziu! Daca este o problema pentru care in prezent nu mai poti face nimic pentru o rezolva, "ingroap-o" si uita de ea. Incearca sa adopti ideea ca "ce nu te omoara, te face mai puternic" si sa mergi mai departe!
"Iar o luam de la capat?"
Un nou inceput, un nou start, noi sarcini, proiecte, planuri, deci, un nou an care in luna ianuarie se prefigureaza a fi mai lung decat este de fapt. Ai tendinta de a vedea aceste proiectii pe termen lung ca si cand s-ar intampla maine, iar acest lucru te oboseste inca din primele zile ale acestei perioade.
Psihologul spune ca aceasta luna este parafrazata adesea de o sintagma care apare pe buzele tuturor: "iar o luam de la capat?", ca si cum perioada de vacanta e o pauza care pare a se fi sfarsit prea repede. Oricat ar fi durat vacanta, tendinta ar fi fost aceea de te fi refugiat in ea sau de a fi incercat sa o prelungesti cat mai mult. Nu uita ca o vacanta prelungita atrage dupa sine plictisul, monotonia, inactivitatea si cu greu iti mai reintri in "normal". Este mai indicat sa incepi serviciul mai repede, pentru a nu lasa sansa instalarii unei stari de oboseala si apatie din care cu greu o sa mai poti iesi. Fii activa, dinamica, inca de la inceputul anului!
Cand e urmatorul concediu? Off, tocmai atunci?
Nici nu s-a terminat bine vacanta si tu deja intrebi de concediu, pe pretextul ca "nu a fost de ajuns", si mai ai nevoie de cel putin o saptamana de odihna, pentru a-ti recapata fortele? Eu m-am regasit in acest scenariu, am ravnit dupa inca o saptamana de concediu pentru o realimentare a presupusei energii pierdute. Am cazut pe ganduri, am privit anul 2009 in ansamblul lui, cu tot ce mi-am propus, cu tot ce ma va astepta involuntar de-a lungul lui, si m-am cam speriat. Am avut o senzatie eronata ca totul este foarte aproape si ca in prima zi de munca sunt nevoita sa fac zeci de lucruri istovitoare care or sa ma faca sa intru intr-o stare nevrotica, si ulterior apatica.
Cristina Calarasanu sustine ca, in general, refugiindu-te in aceasta vacanta si tinzand sa o prelungesti, pentru a te pastra conectata in acel univers "idilic" (distractie, bunadispozitie, munca inexistenta, propriu –zis fara grija zilei de maine), nu faci altceva decat sa intampini in luna ianuarie (care este pana la urma o revenire la "normalitate") o stare de oboseala, apatie, depresie, ceea ce nu este tocmai de dorit.
Specialistul spune ca trebuie sa privesti luna ianuarie ca pe o perioada a proiectelor noi, a planificarii pentru acest an, in care sa procesezi ce ai de facut sau ce ti-ar placea sa faci. Gandeste-te la planuri marete, care sa te tina conectata in procesul de realizare a lor, sa te determine sa actionezi pentru a le infaptui (o vacanta inedita planificata cu grija, o noua afacere, o noua casa, renovare, etc). Se preconizeaza a fi un an maret, nu-i asa?
Distractia...o amintire?
Sarbatorile si-au facut "datoria" in acest an si ne-au oferit ocazii nenumarate de a profita de timpul liber, apeland la diverse forme de distractie. A venit insa timpul ca aceasta perioada sa se incheie, iar senzatia lunii ianuarie este una de "inmormantare": parca nimic nu se intampla, liniste completa, mutenie si un oras "adormit" care nu stie cand sa se "trezeasca". Resimti din plin aceste lucruri si starea ta generala se aseamana cu cea a orasului in care traiesti.
Ai impresia ca daca vacanta s-a terminat, distractia a disparut complet din peisaj. Ei bine, nu este asa. Distractia este inca la ea acasa, daca tu stii sa profiti de ea. Buna dispozitie nu este un fenomen asociat sarbatorile, ci o traire pe care ti-o impui sau nu. Ai inceput munca, dar exista weekend-uri, seri libere, de care poti profita la maxim. Psihologul sustine ca tocmai in aceasta luna ar trebui sa profitam pentru a ne reimprospata fortele prin aceeasi distractie din timpul sarbatorilor: sa mergem la sala, la piscina, in club, la munte sau sa ne bucuram de sezonul rece prin practicarea sporturilor si jocurilor de iarna: patinoar, sanius, schi, bataie cu bulgari sau oameni de zapada, pentru ca pana si fulgii de nea au "indraznit" sa-si faca aparitia si sa ne ofere prilej de distractia. Pe principiul "cui pe cui se scoate", hai sa "tratam" disparitia sarbatorilor din peisaj si a distractiei asociate acestora, cu altfel de distractii, pe care ti le faci tu singura.