Starea de dependenta de cineva este o prima experienta a oricarui om. Bebelusul nu poate sa traiasca fara sa simta prezenta mamei sau al unei alte persoane. Un bebelus nu poate trai fara sa primeasca ceea ce are nevoie atat fizic cat si psihologic. Angoasa pierderii mamei este o experienta a bebelusului care il obliga sa adopte o pozitie. Ulterior el evolueaza si descopera persoane, descopera ca poate exista si in absenta celuilalt. Starea de dependenta este considerata ca fiind ceva negativ, care nu caracterizeaza o persoana puternica, sigura pe sine, matura, etc.
Existenta unui nucleu de acest tip, de tip dependent este importanta ulterior. Daca o persoana simte ca o relatie poate sa o duca intr-o stare de dependenta, va incerca sa evite aceasta legatura cu cineva. Dar legatura este imposibil de evitat intrucat este o relatie inconstient – inconstient, adica celalalt va ramane activ in fantasme, in ganduri. Celuilalt ii vor fi asociate diferite emotii, trairi intense, va capata un loc in grupul intern al persoanei. Presiunea acestor trairi este foarte mare iar dorinta de a interzice aceste prezente este foarte mare. Conflictul interior devine foarte mare iar atunci din interzicerea legaturii, atentia protagonistului se va muta asupra relatiei.
Va incerca sa evite pe celalalt, se va refugia intr-o lume de relatie in care celalalt este absent. Uneori fantasmele de ucidere, de distrugere a celuilalt sunt puternice si au ca scop distrugerea legaturii – „daca celalalt nu ar mai fi, atunci as putea sa scap de dependenta”. Lupta impotriva dependentei este intensa dar in aceasta lupta nu exista invingatori si invinsi intrucat lupta conteaza si nu rezultatul ei.
Ceea ce este cert ca rezultatul unei lupte de acest tip intre dependenta si singuratate nu duce nicaieri. Rezultatul luptei este una sau alta. Procesul terapeutic se poate referi la lupta in sine – exista legaturi intre oameni, exista rezonante si asta nu presupune implicit dependenta. Iar daca fantasma dependentei este foarte puternica ea va exista oricum si in prezenta relatiei cu cineva si in absenta acestei relatii.
Singuratatea isi poate gasi originea in starea de dependenta si in aceasta tentativa permanenta de negare a grupului intern, a propriei persoane ca avand capacitatea de a stabili relatii profunde, autentice cu alte persoane. Aceasta stare de lupta cu dependenta conduce la un refugiu intr-o lume interioara in care propriile fantasme, de fapt aceiasi fantasma care ia diferite forme devine dominanta iar realitatea celuilalt devine secundara sau inexistenta.
tel: 0722 453 906
mail: [email protected]
cabinet online : http://www.webexperts.ro/cabinet