In primele doua articole am prezentat trei din cele mai intalnite substante: alcoolul, nicotina, cofeina, care prin folosirea lor, pot duce in timp, la dependenta si am aratat care sunt senzatiile pe care le traim in sfera fiziologica si emotionala atunci cand consumul este pierdut de sub control.
Desi nu constituie un item de diagnosticare, manualul de diagnosticare a tulburarilor mentale DSM IVR, mentioneaza ca toti cei care ajung sa depinda de o substanta pot experimenta o dorinta ardenta, o impulsiune puternica de a face uz de substanta. De asemenea, in timp, creste toleranta la substanta; de exemplu consumatorii de nicotina ajung sa se ingrijoreze cand vad ca de la cateva tigari pe zi ajung sa consume unul sau chiar doua pachete pe zi.
In cazul persoanelor care consuma alcool, abstinenta poate fi un criteriu important pentru a vedea daca persoana a dezvoltat dependenta. Astfel, la intreruperea consumului poate experimenta semne si simptome fiziologice, emotionale si psihice care il pot determina sa reia uzul de alcool.
In cazul nicotinei, semnele si simptomele la abstinenta sunt mai putin evidente si dureaza mai putin.
O alta traire frecvent intalnita in randul consumatorilor de alcool este aceea a pierderii sentimentului de control – chiar daca si-a propus sa consume un pahar, vor continua sa consume pana la intoxicatie. O persoana care prezinta dependenta la o substanta, desi exprima adesea dorinta de a suprima sau regla consumul, multe din eforturile sale raman infructuoase.
O persoana care doreste sa faca o schimbare a comportamentului sau trece, conform autorilor Proschaska si DiClemente, prin urmatoarele stadii: precontemplare, contemplare, determinare, actiune si mentinere.
In primele doua stadii, persoana nu gaseste suficiente motive si resurse pentru a-si analiza, recunoaste problema si a stabili un plan prin care sa obtina modificare dorita a comportamentului sau. Chiar daca ajunge sa consulte un specialist el este fortat de factori externi (familiali, profesionali, juridici, etc.) pentru a face acest lucru. In aceste prime doua stadii, recaderea in vechiul comportament este destul de freventa.
Schimbarea incepe sa fie reala si sustinuta abia din stadiul de determinare, cand persoana isi planifica pasii modificarii comportamentului, are suficiente si puternice motive pentru a-si sustine intentia si vizualizeaza resursele necesare schimbarii.
In cazul consumului de alcool interventia este dubla: ea este sustinuta atat medicamentos cat si prin terapie comportamentala. In cazul acestor persoane efortul este sustinut si de durata, intrucat riscul recaderii este mai mare.
Persoanele care au reusit sa renunte la nicotina, afirma ca au facut-o dintr-o data. Utilizarea plasturilor cu nicotina impiedica aparitia simptomelor de sevraj al nicotinei, prin administarea intradermica de nicotina, in doze treptate, descrescatoare.
Chiar si in cazul utilizarii acestor plasturi, succesul poate fi constant si de durata daca sunt utilizate si cateva tehnici comportamentale:
- alegerea ferma a unei zile in care sa incepi sa renunti la tutun;
- alegerea unei perioade in care nu esti expus la factori numerosi de stres;
- observa, initial, care sunt factori cu care asociezi acest comportament (ca: stresul, mancatul, condusul, cafeina, alcoolul, etc.) si foloseste inlocuirea acestora, de exemplu cofeina, alcoolul, cu variante comportamentale sanatoase, cum ar fi o plimbare, utilizarea tehnicilor de respiratie sau relaxare.
- evita persoanele sau situatiile care incurajeaza fumatul;
- accentuarea mintala a consecintelor fumatului si a beneficiilor renuntarii la fumat;
- inregistarea sprijinului social si incurajarea din partea familiei si a prietenilor.
Psihoterapeut Viorica Dragomir
CLINICA AQUAMARIN
Bd. Decebal nr.6, sect.3 (Piata Alba Iulia )
Tel. 021.3265290 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522
[email protected]
www.aquamarin.ro