Puteti citi aici prima parte a articolului: "Dependentele – care sunt si cand sa cerem ajutorul".
O alta substanta, care poate fi la fel de accesibil de procurat si care adesea este asociata cu facilitarea socializarii, este nicotina.
A fuma o tigara, la nivelul functiilor organismului uman, conduce la urmatoarele modificari: ritmul cardiac si respirator se intensifica, undele cerebrale se intensifica, astfel ca intr-o prima faza starea de alerta creste si ne simtim mai productivi. Ajungem, astfel, sa asociem, mai ales in situatii de stres, cand se impune cu urgenta rezolvarea unei situatii, aceasta stare de vigilenta crescuta cu sentimentul ca suntem mai eficienti daca fumam o tigara. Totusi, aceste efecte excitante pot dura mai multe ore, ingreunand astfel revenirea organismului la o stare de relaxare, adormirea si mentinerea somnului.
Nicotina, la fel ca si alcoolul, poate duce in timp la cresterea tolerantei; astfel, o persoana care ajunge sa fumeze mai mult de 20 de tigari pe zi, nu se va plange de efectele toxicitatii cumulului de substanta in organism, care in mod sigur la inceputul fumatului
l-ar fi deranjat.
In timp, consumul de nicotina poate fi un factor de risc important pentru afectiuni cardiace, emfizem pulmonar, hipertensiune, accidente vasculare, diabet si numeroase tipuri de cancer.
Renuntarea la fumat nu creeaza stari de sevraj la fel de periculoase ca alcoolul, ele sunt doar temporare si constau in: neliniste, iritabilitate, dificultati de concentrare, dureri de cap, care pot persista in jur de 10 zile.
Cafeina, care este prezenta in cafea, ceai, bauturi racoritoare, este o alta substanta care poate da dependenta. In afara de produsele mentionate mai sus, cafeina este prezenta si in alimente de genul inghetata si iaurt, cacao si ciocolata, unele medicamente pentru migrene eliberate pe baza de prescriptie medicala, multe remedii pentru raceala si produse pentru slabit.
Nu de putine ori, in randul persoanelor care mi-au solicitat ajutorul privind tratarea anxietatii, am intalnit cazuri in care consumul de bauturi racoritoare de tipul Coca-Cola inlocuia consumul de apa, iar persoana prezenta semne de neliniste atunci cand bautura lipsea din casa. Consumul de cofeina accelereaza undele cerebrale, creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala si devenim mai vigilenti. Aceste efecte stimulante care reduc oboseala pot dura pana la sase ore. Cafeina poate determina simptome de anxietate in timpul zilei, cum sunt nervozitate, iritabilitate, tremurat, palme transpirate. Consumata in cantitati suficient de mari, cafeina poate duce la dependenta si la simptome de sevraj, ca, de exemplu, dureri de cap, anxietate, iritabilitate si insomnie.
Un sfat de precautie cu privire la cafeina: asigurati-va ca cei mici nu beau dupa-amiaza bauturi care contin cafeina. Atunci cand un copil bea un pahar de Cola, aportul de cafeina este comparabil cu cel al patru cesti de cafea pentru un adult, astfel incat cel mic, in loc sa adoarma, va deveni agitat.
Psihoterapeut Viorica Dragomir
CLINICA AQUAMARIN
Bd. Decebal nr.6, sect.3 (Piata Alba Iulia )
Tel. 021.3265290 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522