cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Dependenti de viata

De în Tu si ceilalti 16 ian 2009
Omul are tot felul de dependente. Ca asa e el, nu poate trai fara. Dar cred ca cea mai puternica dintre toate este dependenta lui de viata.

Pe cele mai multe din dependente le acceptam asa cum vin sau le dobandim, le toleram, sau ne aratam intelegatori fata de ele. Dar asta numai pentru ca de fapt ne lasam dominati si credem ca nu putem face nimic sa scapam de ele.

Desi ne e greu sa ne dam seama, cam tot ce ne creaza dependenta ne face rau sau chiar poate deveni nociv. In momentul in care devii dependent de ceva realizezi, mai mult sau mai putin, ca esti controlat de propria ta dependenta. Oricat te-ai zbate, oricat ai incerca sa scapi, sa uiti, sa o ocolesti, tot revii la ea, iar si iar, si in cele din urma te lasi coplesit de placerea pe care ti-o ofera.

Stim cu totii cat de nociv si daunator este fumatul, si cu toate acestea oamenii continua sa fumeze. Suntem avertizati in mod direct ca fumatul ne poate face rau, ne distruge sanatatea, dar continuam sa ne cumparam cele 1-2 pachete de tigari, zilnic, fara de care credem ca nu putem trece ziua. Fumatorii inraiti nici macar nu isi mai dau seama sau nu se ma gandesc vreo secunda la repercursiuni. Placerea conteaza. Faptul ca dupa acel prim fum de tigara incep sa se destinda, sa se simta mai bine, le scade nivelul de anxietate si simt ca pot controla mai bine situatia si chiar pe ei insisi. Desigur, aceasta e o iluzie ca si fumul pe care il produc. Culmea e ca, in adancul fiintei lor stiu asta, numai ca amenintarea deteriorarii sanatatii lor sau chiar pierderii vietii pare a nu fi considerata un pericol adevarat, de luat in seama. „In definitiv, sunt atatia oameni care fumeaza o viata intreaga si traiesc pana la 70-80 de ani fara probleme.” Si mai toti mergem pe principiul...nu mi se poate inampla tocmai mie!

Desigur, sunt fumatori care au putut sa renunte definitiv la fumat, pentru totdeauna, fara nici un efort, de pe o zi pe alta. Pur si simplu si-au zis: „De maine nu mai fumez!” si chiar asa au si facut. Multi studenti au renuntat la fumat pentru faptul ca nu mai puteau fuma in incinta facultatii. Iarna era cel mai neplacut, cel mai complicat; sa iesi in frig pentru a-ti satisface o placere...unde mai e placerea? Desi am putea crede ca ei nu erau fumatori inraiti, dependenti acerbi de fumat, la ei dependenta era mult mai mare. Pentru ca placerea pe care o capatau pe urma acestei dependente conta mai mult ca orice. Si, de cele mai multe ori, cand renunti la una te apuci de alta. Spunea cineva ca suma viciilor e constanta; probabil ca avea dreptate.

Printre dependentele „minore” le-am putea enumera pe cele de cafea, cicolata, mancare. Ei, parca astea nu ar fi atat de nocive. Dar tot dependente se cheama atata timp cat nu poti trece o zi fara ele. Si mie imi place teribil mirosul acela imbietor de cafea proaspat pregatita. Am citit multe despre aceasta boaba buclucasa, care iti intra pe sub piele, iti da puteri miraculoase, te face sa te simti bine, alert, dar care, ca orice produs ce creeaza dependenta, are si efecte adverse, are si unele repercursiuni asupra organismului. Ei si?!? Oamenii continua sa o bea si sa spuna ca fara ea nu se pot trezi de dimineata, ca nu functioneaza bine si nu se simt ei insisi. De parca o licoare te-ar putea intregi pe tine ca persoana! Am auzit o scuza si mai neobisnuita, a cuiva care are tensiune mica si este in mod nevoit „dependent” de cafea. Persoana este foarte evlavioasa si nu lipseste de la nici o slubja de duminica; dar nu poate sa nu isi bea cafeaua inainte de a merge acolo, pur si simplu pentru ca i se face rau. Pentru numele lui Dumnezeu! Exista si altfel de modalitati de a ridica presiunea arteriala si a o mentine la un nivel la care sa functionezi bine.

Shopping therapy poate crea si ea dependenta. Asta doar daca iti place sa te amagesti si sa inlocuiesti o realitate cu alta, in speranta ca astfel vei putea face fata problemelor si vietii insasi. Da, e bine si placut sa mergi la cumparatori; de orice fel. Femeile cumpara in nestire. Orice. Cele mai cautate sunt hainele, pantofii, posetele, parfumurile, bijuteriile. E ca si cum ar striga intregii lumi: vreau sa fiu femeie pe deplin! De parca toate aceste accesorii ar putea intregi o feminitate inexistenta. Sentimentul acela vine din interior, din ceea ce ai ajuns sa fi, nu din ce pui pe deasupra, la exterior. Carry Bradshow isi cumpara pantofi in nestire; de toate culorile, modelele, brand-urile. A fost capabila sa se si imprumute pentru a cumpara „acea” pereche de pantofi mult ravnita. Valoarea pantofilor din debaraua ei era imensa. Realiza lucrul asta, insa nu se putea abtine. Asta o facea pe ea sa se simta bine.

Si despre asta e vorba pana la urma in toate aceste dependente. Ca ne fac sa ne simtim bine. Chiar daca exsista un risc (si mai ales atunci!), chiar daca ne pun in pericol sanatatea sau buzunarul, nu mai conteaza in cele din urma.

Ne uitam cu mila si neputinta la cei dependenti de droguri si ii consideram niste oameni pierduti. La ei dependenta e si mai acuta, si mai complicata, situatia si mai disperata. Dar pana la urma e o dependenta ca oricare alta, ca toate celelalte. Intensitatea ei o face diferita si complet incontrolabila. Iar dependenta acestor oameni nu este fata de doza zilnica, ci de ce le ofera aceasta: sentimentul acela puternic de bine, ca sunt in sfarsiti iubiti si ei de cineva. In cele din urma, doar un alt fel de amagire.

Lipsa de dragoste ne face dependenti acuti de viata. Nu putem accepta ca nu ne iubeste nimeni si cautam intreaga viata pe cineva care sa ne iubeasca si pe noi. Uneori oricum si in orice conditii. Nu putem trece prin viata aceasta fara dragoste, fara a o darui, a o impartasi sau a o primi. In unele cazuri ea devine un scop al vietii, care ii traseaza directia.  Si ajungem sa traim cu orice pret, agatandu-ne de orice zambet, imbratisare, sarut, gest, vorba etc. Tocmai pentru ca toate acestea ne fac sa simtim ca traim cu adevarat.

Cati dintre oameni ar fi capabili sa isi gaseasca partenerul ideal, sa faca dragoste cu cineva si sa se simta minunat, dupa care sa renunte pe vecie la acea persoana, sa o uite si sa se indeparteze de ea? Sa pastreze doar acea amintire a perfectiunii intalnirii lor unice? Din nefericire, omul este un animal lacom; nu se multumeste cu putin, nu accepta sa fie fericit o singura data in viata. El vrea sa repete acel eveniment, iar si iar, ca o compulsie la repetitie, chiar daca realizeaza ca niciodata nu va mai fi la fel ca acea minunata prima data. In disperarea „dependentei” lui de fericire si de viata, incearca iar si iar, cauta la nesfarsit, ca orice drogat intrat in criza, doza care sa il faca sa poata merge mai departe, sa accepte viata in formula data de el.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (18.01.2009, 15:32)
Un blog e in general un loc in care cineva, oricine, de orice orientare sau meserie, isi asterne niste ganduri si idei, niste sentimente si poate teorii despre viata. Nu cred ca are niste repere stricte ce si cum sa se scrie...."trebuie sa sugerati CLAR...". Trebuie e un verb nevrotic pe care va sugerez sa nu il mai folositi; nici pt dvs. nici pt ceilalti. Precum spuneam, cel care are un blog si scrie ceva acolo, isi ordoneaza ideile pe criterii prorpii, in functie de mesajul pe care vrea sa il transmita.

In general, cand ma apuc sa scitesc o carte sau un articol, pornesc de la titlu, de la ce vrea sa spuna el; consider ca acolo sta cheia celor ce urmeaza sa citesc. Uneori aceste titluri sunt pretentioase sau complicate, iar sensul lor adevaral il descoperi abia dupa ce ai citit intreaga carte sau lucrare si ai reusit sa intelegi cu adevarat despre ce a fost vorba. Unii reusesc sa o faca, altii nu.

Nu scriu aici pt a arunca undite...nu imi place nici pescuitul si nici vanatoarea. Consider ca omul (desi din pacate nu este neaparat asa!) a depasit stadiul de predator. Feed-back-ul ce il primesc de la cele si cei care citesc acest blog ma ajuta sa inteleg problemele cu care se confrunta diversi oameni si, totodata, sa vad si eu putin mai departe de cele scrise si exprimate de mine.

Nu v-a obligat nimeni sa cititi printre randuri. Era doar o sugestie care sa va ajute sa intelegeti mai usor ce cititi, sa mergeti putin mai departe de primele idei sau cuvinte.

Un om nu se identifica cu pregatirea pe care o are, iar rolul principal al psihologului e de fapt de a asculta clientul/pacientul. Articolul de fata nu incerca sa trateze subiectul adictiilor luate separat. Era vb de adictie in general, de nevoia de a "depinde" de acel altceva cu care ne amagim ca traim mai bine. Surclasand toate aceste adictii, dorinta noastra de a trai pare a fi cea mai puternica.

Daca intentionam sa prezint un studiu pe tema adictiilor scriam intr-o revista de specialitate, aducand dovezi stiintifice si date concrete.

Multumesc inca odata pt informatiile despre carte. Am cautat-o deja si din ce am inteles e o carte de self-help psychology. Pare sa vina cu niste guidelines interesante.
Răspunde-i
FMS (18.01.2009, 00:30)
Blogul de fata creaza confuzie pentru cititorul de rind si mai ales daca vorbiti despre dependente, trebuie sa sugerati CLAR ce origine au, sa le clasificati, sa face un studiu de-a dreptul. In felul acesta veti ajuta cu adevarat cititoarele/cititorii, si nu modul cum procedati dvs. "arunind undita" sa vedeti ce spune opinia publica. Mai ca o faceti in sarcasm, ma scuzati ca o spun.

Eu nu am obligatia sa citesc printre rinduri. Un blog este ca si un articol de ziar, astepti o informatie cit mai exacta. Cu cit informatia este mai exacta si bogata cu atit este mai apreciata. Gasesc ca rolul psihologului este sa mearga la cauze si sa ajute in loc sa creeze mai multe confuzii aruncind niste concluzii subiective.

Cartea de mai jos a Dr. Maxwell Maltz este practic oferita dvs. si celor din breasla dvs. care sint la inceput de drum. Este o carte extrem de buna, pentru orice fel de adictii care tin de obiceiuri prost create. Mai mult decit atit nu este numai pentru cei ce vor sa-si trateze o adictie, ci explica in detaliu modul in care mecanismul constient-subconstient lucreaza si modul in care creierul uman isi creaza "sabloane".

Cred ca nu v-ar strica sa fiti mai deschisa si mai apreciativa la ceea ce vi se ofera din partea cititorilor. Veti invata chiar dvs. si pe onoarea mea veti avea numai de cistigat in viata personala si profesionala.

FMS.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (17.01.2009, 19:42)
ideea de baza a intregului articol incerca sa faca o legatura intre dependentele "obisnuite", sau cu care noi suntem obisnuiti si de care suntem constienti, cu dependenta noastra de viata.

iar daca de fumat te mai poti lasa cu plasturi, guma, acupunctura, diferite tipuri de terapii, la unele dependente mai poti renunta fortat de imprejurari sau chiar si pt simplul fapt ca te-ai plictisit, la dependenta de viata nu prea putem renunta si de ea nu putem scapa datorita instinctului nostru de conservare.

incearca sa mergi putin mai departe de randurile pe care le citesti, sa intelegi si mai in profunzime ce vor sa spuna ceilalti.

trimiteri la carti despre dependente...am trait mare parte din viata in preajma unor oameni dependenti de tutun, alcool, cafea, you name it, am lucrat cu adolescenti dependenti de droguri...singura persoana care te poate ajuta cu adevarat sa scapi de ceva esti tu insati. iar daca tu nu ai resursele necesare, motivatia si vointa sa o faci, e destul de trist. cu toate astea, ramane o pseudo-dependenta de viata.
Răspunde-i
FMS (17.01.2009, 17:39)
Nu incerc sa comentez articolul, pentru ca am o opinie diferita chiar si in modul in care aceste dependinte au fost enuntate/descrise in blog, in mod extrem de general.
Pentru a trata o anume deficienta/deficiente trebuie analizat in detaliu CAUZELE ce au concurat la aparitia acelor dependinte.

Va recomand tuturor: "Phycho-Cybernetics" - Dr. Maxwell Maltz - un medic chirurg specializat in chirurgie plastica. Acesta a facut vreme de decenii studii de psihologie pe pacientii sai care nu se acceptau pe sine insisi in urma unor traume fizice.
Volumul trateaza perceptiile distorsionate bazate pe crezuri (sau sisteme de valori) eronate si inradacinate in subconstientul individului.

Aceasta carte se va dovedi eficace pentru cei ce doresc sa le lase de o adictie (dependenta) ce origineaza dintr-un obicei prost.
Atita vreme cit cineva are o adictie (bautura, fumat, shopping, jocuri de noroc) intemeiate pe anturaj negativ exterior (prieteni nocivi), aceasta se poate trata cu o oarecare usurinta urmind sfaturile Dr. Maltz.


Daca cumva aceste adictii sint dobindite in urma unor intimplari care au lezat cu putere sufletul, gasesc ca acestea se pot reface enorm de greu sau poate niciodata.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi