Dragostea nu dispare, pur si simplu. Eu cred ca nimeni nu se trezeste intr-o dimineata cu sentimentul ca se sufoca daca mai petrece un singur minut asezat sub aceeasi pilota cu cel pe care l-a iubit pana nu demult. Iar daca se intampla astfel -sa simti ca a disparut- atunci este clar ca tu trebuie sa constientizezi ca este vorba de un sentiment pe care l-ai lasat sa se dezvolte fara sa ii acorzi atentie si acesta este motivul pentru care iti pare acum iscat din senin.
De fiecare data cand ne indragostim avem impresia ca de data asta avem toate atuurile si toate ingredientele pentru o dragoste adevarata, care va supravietui mult peste cele ale cunoscutilor si mult peste cele pe care le-am avut pana acum. Mark Goulston si medicul Philip Goldberg scriau, in cartea lor, "The 6 Secrets of a Lasting Relationship: How to Fall in Love Again-And Stay in Love" ca atunci cand doua persoane se indragostesc, simt ca intre ei este o chimie perfecta, ca isi arata reciproc respectul unul fata de celalalt, ca se bucura atat de mult de momentele petrecute impreuna incat nu mai pot sta despartiti, isi accepta reciproc (sau, cel putin, cred ca o fac) defectele si trecutul, au incredere unul in altul si se straduiesc sa fie empatici in ceea ce il priveste pe celalalt. Cu toate ca mai toti indragostitii simt astfel, cei doi nu au avut timp pentru ca respectul si increderea sa se bazeze pe un teren solid si real, dar perspectiva unei relatii sentimentale le apare atat de incantatoare celor doi, incat aleg sa o vada drept relatia perfecta.
Presiunea la care sunt supusi de catre cei din jurul lor ii vor afecta si le vor afecta si perceptia despre relatie; cei doi autori spun ca sunt afectati cei sase stalpi ai relatiei despre care am vorbit mai sus.
Cum iti faci o relatie mai puternica in doar o jumatate de ora?
- apeland la laude. Psihologul John Gottman a studiat peste 2000 de cupluri casatorite si a concluzionat ca un minim de cinci interactiuni pozitive pentru fiecare interactiune negativa este estentiala pentru mentinerea dragostei in cuplu. In plus, psihologul ne incurajeaza sa ne atingem constant partenerul, sa il complimentam, sa ii zambim sau sa radem. Nu trebuie sa ne comportam defensiv, sa il criticam mereu sau sa fim dispretuitoare.
- relatia este prioritara! Un studiu in care 50 de cupluri cu mariaje indelungate si fericite au fost intrebate despre principiile lor a descoperit ca toate cele 50 de cupluri considerau ca cel mai important angajament pe care si l-au luat a fost sa se decida sa "munceasca" pentru a-si construi o casatorie implinita.
- felul in care iti exprimi dragostea e important! Exista foarte multe feluri in care iti poti arata dragostea, dar trebuie sa observi daca felul de a fi al partenerului tau se potriveste cu felul tau de a fi: daca tu esti o persoana careia ii place sa isi arate dragostea prin gesturi, iar el este o persoana verbala, pentru care conteaza sa iti declari sentimentele, atunci ai de facut cateva ajustari. Important este ca, orice modalitate alegi, sa intelegi ca exprimarea dragostei ii da relatiei posibilitatea de a creste.
Voi ce credeti? Ce face ca dragostea sa dureze?