"OMS apreciaza ca, la nivel mondial, boala afecteaza 122 de milioane de oameni, adica aproximativ 18% din populatia globului, a spus medicul. Tot potrivit OMS se estimeaza ca, in 2020, depresia va constitui a doua cauza de dizabilitate dupa bolile cardio vasculare", a subliniat dr. Bogdana Tudorache.
Potrivit specialistului, femeile sunt mai afectate decat barbatii, una din patru femei va primi tratament de-a lungul vietii.
"Numai unu din zece barbati se adreseaza pentru tratament contra depresiei si acel unu este adus de cineva, nu vine din proprie initiativa. Studiile efectuate in Romania pentru prima data arata ca pacientii care vin la medicul de familie sunt subdiagnosticati cu aceasta boala. Boala este din ce in ce mai frecventa, nu este recunoscuta in cabinetul medicului de familie, care are nevoie de un program de educatie. In plus, oamenii se tem sa vina la medic din cauza stigmatului. Desi este frecvent intalnita, lucru confirmat de studiile epidemiologice, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Recunoasterea si tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativa a publicului", a detaliat dr. Bogdana Tudorache.