Astenia de toamna, sau, forma ei mai avansata, depresia de toamna, este caracterizata prin oboseala indelungata, chiar pana la epuizarea psihica si fizica.
Poti lupta impotriva depresiei de toamna si sa iesi invingatoare! Nu ai devoie decat de cateva "secrete" si vointa. Nu lasa depresia sa iti fure frumusetea toamnei!
Cauzele depresiei de toamna
Ulrich Hegerl, de la "Baza de Cercetare a depresiei si suicidului" de la Institutul Leipzig din Germania, este de parere ca "Multi oameni sufera de melancolie temporara in aceasta perioada a anului. Este o parte a vietii si nu o putem numi o stare de depresie, in sensul strict medical".
Pe de alta parte, doctorul fiziolog Ruediger Schmitt-Homm din Germania adauga ca "In primul rand, trebuie sa tinem cont de componenta psihologica. Astfel, cei mai multi oameni asocieaza intunericul (micsorarea zilei) ca fiind un lucru negativ. Acest lucru are cauze genetice si evolutive. Din motive fiziologice, depresia de toamna este mult mai complexa decat ar parea la prima vedere. Exista trei legaturi biologice care afecteaza negativ starea de spirit umana. In primul rand cantitatea de lumina a soarelui ce calatoreste de la ochi la creier este mai mica in timpul toamnei. Acest lucru reduce productia de serotonina, care stimuleaza starea de multumire si echilibru psihic. Zilele mai scurte si noptile intunecate lungi inseamna mai multa melatonina. Aceasta face ca ritmul nostru sa scada si sa devenim mai somnolenti. In sfarsit, organismul nu primeste suficient vitamina D, care este de obicei produsa de soare la contactul cu pielea. Un nivel ridicat de vitamina D poate ajuta la combaterea depresiei."
Odata cu venirea anotimpului racoros oragnismul nostru se confrunta cu o carenta de vitamine si subtante nutritive. Lipsa acestora te impiedica sa treci mai usor peste momentele de slabiciune sau sa invingi astenia si depresia de toamna.
Mai sunt si alte cauze ale depresiei de toamna, care depind, in general, de alti factori:
1. Depresia de toamna poate aparea ca efect advers ale diverselor tratamente;
2. Lipsa exercitiilor fizice, o mobilitatea scazuta sau a timpului indelungat petrecut in pat;
3. O stare geneala de oboseala exagerata ne fac mai predispuse la depresii;
4. Stari frecvente de insomnie conduc spre tulburari simptomatice de sezon;
5. O alimentatie neadecvata si deshidratarea organismului reprezinta o alta cauza a "melancoliei tomnatice".
Citeste in pagina urmatoare cum poti combate starile de depresie
Citeste si:
Cafeaua reduce riscul de depresie
1 din 3 femei iau antidepresive
Depresia diagnosticata in doar cateva minute
Simptomele depresiei de toamna
Depresia de toamna se poate manifesta la orice persoana, la orice varsta si are mai multe simptome. Aceasta se poate manifesta prin melancolie si tristete fara motiv, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, nervozitate, slabiciuni musculare sau chiar lipsa interesului sexual. De asemenea, o indispozitie generala si senzatia ca totul merge prost sunt elementele cheie ale asteniei de toamna.
De cele mai multe ori, astenia de toamna apare cand organismul nu se poate adapta la diferentele de temperatura intre noapte si zi. Acest fenomen ne priveaza organismul de o cantitate importanta de lumina naturala. Se adauga si calitatea scazuta a luminii, care poate provoca astenia de toamna. Alimentatia neadecvata constituie si ea o cauza a depresiei de toamna, cat si stilul nostru de viata haotic, lipsa miscarii zilnice si a somnului atat de necesar.
Tulburarile simptomatice de sezon pot fi traduse prin asocierea la om cu un stadiu mai evoluat de hibernare. Conform acestei ipoteze, aceste tulburari nu mai pot fi numite disfunctii, ci chiar un comportament normal al organismului nostru la schimbarile sezoniere si la incercarea acestuia de a se adapta noilor conditii.
Ajuta organismul sa treaca peste depresia de toamna
Pentru a combate simptomele asteniei de toamna nu trebuie decat sa urmezi cativa pasi simpli care te vor ajuta sa-ti recapeti tonusul pozitiv si vitalitatea pierduta.
In primul rand trebuie sa acorzi o atentie suplimentara alimentatiei. Incearca sa elimini din dieta zilnica dulciurile, grasimile sau pastele fainoase. Le poti inlocui cu fructe si legume, carne proaspata sau chiar lactate sarace in calorii, impreuna cu cereale si fibre.
Nu uita apoi de corpul tau. Fa mai multa miscare in aer liber. O mica plimbare prin parc dupa ce te intorci de la serviciu iti va face foarte bine. In aceasta perioada organismul tau are nevoie de lumina directa a soarelui.
Seara nu uita sa te relaxezi. Odihna este foarte importanda si de aceea evita sa pierzi noptile pentru ca, altfel, risti ca organismul tau sa nu mai poata recupera orele pierdute. Incearca sa pastrezi o medie de 8 ore de somn pe noapte.
Citeste si:
Ce se ascunde in spatele oboselii