1. Priveste cu alti ochi, prin alte lentile, si la propriu, si la figurat
Incearca sa vezi lucrurile cu ochii, cu sufletul sau cu intreaga ta fiinta, nu numai cu mintea.
2. Regula numarul unu si singura: Nu exista reguli!
Defineste regulile, rescrie-le, joaca-te cu ele, dar uita-le pe masura ce inaintezi in procesul de creatie. Nu exista esec si limite atunci cand creezi!
3. Nu te priveste si nu te judeca nimeni
Fii doar tu si ceea ce vrei sa creezi. Nu te intereseaza ce vor crede ceilalti, asa ca pune-te pe treaba si elibereaza-te de inhibitii. Incearca sa mergi fix in directia opusa acelor inhibitii. Nu poti forta creativitatea sa vina la tine, dar poti sa te eliberezi din ghearele constrangerilor care nu te lasa sa te exprimi asa cum trebuie.
Daca o voce iti spune ca nu poti sa pictezi, atunci mai abitir picteaza, iar vocea va fi redusa la tacere, asa cum spunea Vincent Van Gogh.
4. Orice ai face, continua!
Cheia sta in a lucra neincetat. Continua sa cauti, chiar daca nu stii ce anume. Incepe din nou si din nou, de un milion de ori daca e nevoie si ia-o pe alte cai de fiecare data, daca vrei sa obtii rezultate diferite.
5. Gaseste o muza
Si nu numai una! Exploreaza obiectele, simple sau complexe, lucruri despre care nu stii absolut nimic. Afla cum se misca, de ce stau in picioare sau de ce asteapta. Asculta ce spun unii atunci cand nimeni nu asculta, asculta soaptele si vantul. Gaseste un artist in viata, unul care a decedat si unul apropiat tie. Pentru o zi macar, vezi viata prin ochii lor.
6. Fii neconventionala
Combina perechi nepotrivite, culori, forme, marimi, cuvinte, personaje, expresii si sunete. Afla cum te face contrastul sa te simti, dincolo de limite, de cusca, de constrangeri. Nu-ti fie teama sa iesi din cutie.
7. Fa ceva care te sperie in fiecare zi
Poarta ceva ciudat, vorbeste cu cineva cu care ti-a fost teama sa vorbesti. Danseaza in public, atinge un strain sau asculta muzica despre care spuneai ca nu iti place. Stai pe intuneric si afla ce vezi. Da-ti seama cum poti traduce aceste experiente in arta.
8. Foloseste-ti tot corpul
Nu-ti neglija mainile si fata, parul, ridurile sau coadele. Strecoara-te, scutura-te, stai nemiscata, imita elemente din natura, devino un animal salbatic, un nor, o stea, o camera sau o galaxie. Foloseste-te de tine ca de un instrument pentru a exprima viata in toata splendoarea ei.
9. Renunta
Inceteaza sa mai simti acea nevoie de control. Nu poti sa te lasi dusa de val dintr-o data, insa exploreaza aceasta posibilitate. Cine spune ca trebuie sa fii in control tot timpul?
10. Ramai...
... cand situatia nu mai e confortabila, cand ai dubii, cand e greu, cand nu vezi bine pentru ca lacrimile iti incetoseaza privirea, cand ai da orice pentru a pleca. Atunci e timpul sa recitesti punctul 4 din lista.
11. Fii prezenta
In fata panzei, in fara colii goale de hartie, in fata instrumentului, pe ringul de dans sau in padure, pe bicicleta sau in pantofii de sport. Fii prezenta si continua sa te prezinti la datorie pana cand te loveste inspiratia si creezi cel mai frumos lucru din cate ti-ai fi putut imagina.
Citeste si:
N-ai experienta? Cum iti "infloresti" CV-ul fara sa minti!
4 lucruri pe care sa le faci inainte de a cere o marire de salariu!
Fericirea, un vis esuat? Cand devii propriul inamic
Sursa: rebellesociety.com