Deși cărțile sunt adevărate comori, ele pot deveni o povară, dacă te muți mereu din chirie în chirie sau dacă ai un apartament prea mic. Adevărul este că au fost deja citite, iar dacă nu, probabil nici nu vor mai fi, așa că nu prea mai ai motive să le păstrezi și există scopuri mai bune pe care le pot îndeplini decât doar să-ți umple rafturile sau cutiile. Cu toate acestea, înainte de a le rupe, arunca sau arde trebuie să te întrebi dacă ele mai au vreo valoare pentru cineva.
1. Le poți dona?
2. Le poți recondiționa?
3. Au vreo valoare în bani?
4. S-ar bucura vreun prieten de ele?
Dacă vreuna dintre cărți răspunde pozitiv la aceste 4 întrebări, înseamnă că i-ai găsit deja o nouă întrebuințare sau mai bine zis, un nou stăpân, însă dacă deja vârsta și-a spus cuvântul, paginile sunt îngălbenite, pătate, chiar lipsă, iar coperțile rupte, pot fi considerate bune de aruncat sau refolosit în alte scopuri. Iată ce altceva mai poți face cu cărțile vechi:
- Poți confecționa plicuri inedite;
- Le poți pune pe foc, în loc de lemne sau coceni, pentru a crea o atmosferă romantică în timp ce tu citești o altă carte;
- Poți ascunde lucruri valoroase în ele, dar atenție ca la un moment dat să nu le arunci cu totul;
- Poți face origami;
- Poți face sculpturi în cărți;
- Poți face tuburi de înfipt în ghivecele cu flori, ca să ajuți plantele să crească drepte;
- Poți decupa desene sau mileuri;
- Fiind din hârtie, cărțile sunt obiecte perisabile, ele se pot strica cu ușurință și paginile se pot desprinde rapid, dar deși nu mai pot fi donate sau făcute cadou altcuiva, ele pot fi duse la reciclat.
Înainte de a face oricare dintre lucrurile enumerate aici, gândește-te bine la valoarea monetară și emoțională a cărților, deoarece vârsta nu la face automat să fie bune de aruncat, ea le poate oferi chiar și mai multă valoare, în funcție de ediție, de autor, dar și de informațiile prezentate.