Si, daca ar fi sa facem o comparatie (alta!) intre lumea filmului si familia ideala, atunci ceea ce le asemana ar fi completa lipsa a norocului din ecuatie in ceea ce le priveste: nici industria filmului nu lasa nimic la mana norocului si, din pacate sau din fericire, nici in familiile fericite nu este vorba de noroc.
Membri ai familiei care sa se inteleaga intre ei si armonia completa intre parinti sau intre parinti si copii nu sunt lucruri atat de obisnuite pe cat ne-am dori. Nici nu te nasti avand familia "perfecta" si nici nu este un lucru care se intampla aleator. O familie frumoasa si implinita este ca o impletitura din zeci de relatii intre toti cei care o compun si in care fiecare dintre membri este conectat, simultan, la toti ceilalti. Efort constant si timp dedicat mereu sunt doar cateva din elementele importante ale unei familii -sau relatii- fericite.
Vizualizeaza lucrurile pe care le doresti!
Inainte de a-ti imagina care sunt lucrurile pe care le vrei prezente in familia ta fa-ti putin timp si gandeste-te la lucrurile pe care le gandesti despre ideea de familie si despre felul in care vezi tu familia.
Intreaba-te cum vezi tu familia ideala si incearca sa iti dai seama care sunt diferentele dintre imagine si realitate. In ce fel se diferentiaza familia ta de cea pe care o percepi ca fiind ideala?
Nu incerca sa raspunzi folosind notiuni vagi sau multumindu-te sa descrii pur si simplu felul in care percepi familia ideala. Raspunde-ti la intrebari, mergand pana la a te intreba ce inseamna, de exemplu, "o familie unita" sau "fericita" pentru tine, cum crezi ca te-ai simti daca ai avea-o si care sunt diferentele dintre situatia de acum si cea ideala.
Si ceilalti memebri ai familiei tale au propriile lor pareri in privinta lucrurilor pe care le asteapta de la familia pe care si-o doresc. Fara sa fii jenata pentru ca le explici ca ti-ar placea sa schimbi unele lucruri in familia voastra, intreaba-i cum vad ei familia perfecta.
Dupa ce faci acest mic sondaj cu intreaga familie -cel mai bine este sa ii intrebi separat pe fiecare dintre ei si sa vorbiti impreuna doar atunci cand discutati "rezultatele"-, compara parerea fiecaruia dintre voi si vedeti care sunt asemanarile si care sunt diferentele intre felul in care vedeti familia ideala.
Fa-ti un plan!
Descopera care sunt cele mai importante feluri in care poti schimba lucrurile care va nemultumesc: puteti ajunge la concluzii care sa impace pe toata lumea si care sa faca acea mica diferenta intre familia dorita si cea pe care o ai in prezent!
E important ca ceea ce propuneti sa faceti impreuna ca familie sa aiba importanta pentru fiecare dintre voi, fie ca e vorba de a lua micul dejun impreuna, fie ca e vorba de a-ti dedica o parte din timpul liber unor activitati pe care sa le faci impreuna cu membrii familiei.
Cum se nasc familiile pe care ni le dorim? Nu se nasc, se construiesc, bucatica cu bucatica!