Pictura murala a existat inca din cele mai vechi timpuri, cunoscuta sub diverse tehnici care in esenta se preteaza la decorarea peretilor cu picturi permanente. Cea mai cunoscuta dintre acestea este fresca care utilizeaza pigmentul solubil in apa, avand o larga aplicabilitate si permite amestecarea armoniasa a culorilor. Avantajul ei este ca se usuca relativ repede si treptat tonurile devin mai deschise. "A secco" este o alta modalitate de realizare a picturii pe pereti si se foloseste de tempera si medium din ou sau de lipici si ulei pentru a incastra pigmentul.
Tehnica moderna si "reinventarea" picturii murale poate utiliza in moduri diferite pigmentii - de la vopsele pe baza de ulei la cele pe baza de apa. Pictura pe pereti se executa cu vopseluri acrilice, tempera, lavabile si substante nontoxice. Acestea sunt rezistente in timp, pastrandu-se lucioase si proaspete o perioada indelungata, un astfel de desen putand rezista mai mult de 10 ani. Acrilicele sunt culori inodore care se dilueaza pe baza de apa, timpul de uscare fiind de cateva ore fapt ce le face ideale pentru astfel de operatiuni.
Pictura pe pereti ofera o libertate mare orice fel de desen fiind permis: de la desene ce reprezinta plante pana la figuri umane sau desene animate, dupa dorintele si nevoile fiecaruia. Comparativ cu stickerele, care au modele limitate pe piata, pictura murala tine cont doar de designul preferat. De asemenea, ti se permite folosirea spatiului peretelui dupa necesitate, spre deosebire de un tablou sau un sticker, care au dimensiuni limitate. In plus, se pot crea efecte speciale, ducand desenul de pe perete pana pe tavan, fara intreruperi.
Stilul poate varia de la abstract la clasic si se poate folosi tehnica de "inselare a ochiului". Desenele de acest tip exprima individualitate, limita fiind doar dimensiunea concreta a peretelui si imaginatiei. Poti dicta nivelul de detaliu sau complexitate. Orice idee mica poate fi folosita in picturile murale.
Sunt des intalnite in bai, dining, living sau in camera copiilor, transformand-o astfel intr-o lume fantastica. Pictura murala are si un impact dramatic avand un efect benefic asupra celor ce traiesc zilnic in preajma ei.
Acestea nu reduc perimetru optic al camerei si nu o incarca peste masura. Daca ai o incapere mica, cu ajutorul picturilor poti crea iluzia ca spatiul este mult mai mare si vor da senzatia unui spatiu deschis, luminand camera. Fie ca se picteaza o fereastra deschisa care duce spre un peisaj colorat, fie cateva desene 3D, cu ajutorul umbrelor, rezultatul este la fel de bun.
Citeste si:
Arta moderna - Intre estetica si obscenitate
Invata sa dai un aspect nou casei tale folosind oglinzile
Cum sa racim sau sa incalzim casa prin intermediul culorilor