Reşedinţa judeţului Dolj este oraşul Craiova, care te aşteaptă cu o mulţime de obiective turistice deosebite. Unul dintre acestea este Casa Băniei, cea mai veche clădire laică din oraş, care datează din anul 1699. Aceasta este ridicată pe două nivele, la parter fiind camere cu bolţi de cărămidă, în timp ce la etaj sunt camere cu cerdace.
Fântâna Popova şi Fântâna Jianului se fac şi ele remarcate prin frumuseţea lor din alte vremuri, prima fiind construită în anul 1613, în timp ce a doua datează din anul 1800.
Muzeul de Artă din Craiova, amplasat într-o clădire ridicată în anul 1896, adăposteşte lucrări realizate de Constantin Brâncuşi la începutul carierei sale.
Un alt muzeu care trebuie vizitat este Muzeul Olteniei, înfiinţat în anul 1915, pe bază de donaţii. Acesta este împărţit în 3 secţii astfel: etnografie, istorie şi ştiinţele naturii.
Palatul Jean Mihail din centrul oraşului Craiova este o adevărată operă de artă, cu care orice craiovean se mândreşte.
Înainte de a părăsi oraşul, nu uita să treci si pe la casa memorială a Elenei Farago, care este amplasată pe str. Mihail Kogalniceanu nr.11. Aceasta împarte curtea cu sediul bibliotecii judeţene "Alexandru şi Aristia Aman." Parcul Romanescu şi Gradina Botanică sunt două obiective turistice deosebite, cu care craiovenii se mândresc.
În localitatea Băileşti vei găsi şi casa memorială a Amzei Pellea, care va reuşi să te surprindă plăcut.
Dacă eşti, mai degrabă, interesată de turismul de agrement, trebuie să ştii că pescuitul se practică pe bălţi precum Geormani, Dăbuleni, Bulzeşti, Işalniţa ori chiar pe cursul Jiului.
Castrul roman de la Răcarii de Jos se află în localitatea cu acelaşi nume, în dreptul gării, amplasat la o altitudine de 103 metri. Acesta a fost construit în vremea faimoaselor războaie dacice, ceva mai târziu, prin anul 157, castrul fiind extins. Pe teritoriul castrului s-au descoperit monede romane, printre care şi unele emise de Justinian, între anii 522-527 î. Hr, precum şi monede din aur din timpul împăratului Vespasian.
Şi la capitolul rezervaţiilor naturale judeţul Dolj se poate lăuda cu rezervaţii deosebite printre care cea Paleontologică de la Bucovăţ, cea de Bujori Sălbatici de la Pleniţa ori Rezervaţia Ornitologică Ciuperceni.
La capitolul lăcaşelor de cult, trebuie să amintim de Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova, dar şi de mănăstirile Carcea, Maglavit, Sadova, Segarcea ori Carcea. Nici bisericile Adormirea Maicii Domnului din Segarcea, Mântuleasa ori Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi toţi Sfinţii din Craiova nu ar trebui ocolite.
Trei cule se găsesc în judeţul Dolj, una în comuna Almăj, una în Cernăteşti şi una în Brabova, însă prima dintre ele este păstrată în cea mai bună stare, adăpostind, la acest moment, sediul şcolii din comună.
Tu ce locuri de poveste din judeţul Dolj ne recomanzi?