Situat in partea central-sudica a tarii a tarii, judetul Arges este bogat atat in monumente ale naturii cat si in frumuseti create de mana omului.
Muntii Fagaras, Iezer, Piatra Craiului, Leaota, Papusa precum si muntii Fruntii si Chitu iti ofera peisaje de vis precum si trasee montane care merita sa fie parcurse.
Varful Moldoveanu din Fagaras este cel mai inalt varf din Romania, avando inaltime de peste 2.544 de metri. Nici varful Negoiu, de 2.535 de metri, nu se lasa mai prejos, reprezentand o adevarata provocare pentru alpinisti. De asemenea culoarul Dragoslavele-Rucar-Bran te va impresiona cu privelistea oferita.
Barajul Vidraru si Lacul Vidraru, situate pe cursul raului Arges, dateaza din anul 1965 si au fost facute pentru productia de energie electrica. Barajul are peste 160 de metri inaltime, iar lacul o suprafata de 393 hectare.
Un alt loc ce merita vizitat pe timp de iarna este hotelul de gheata de la Balea Lac. Inca din anul 2005 hotelul se reconstruieste din blocuri imense de gheata scoase chiar din lacul glaciar Balea Lac.
In ceea ce priveste rezervatiile naturale, Poiana cu Narcise ne atrage in mod deosebit atentia. Situata in satul Negresti, in lunca raului Dambovic, afluent de seama al Neajlovului, se intinde pe o suprafata de peste 4 hectare. Aceasta rezervatie este impresionanta in a doua jumatate a lunii aprilie si prima a lunii mai, atunci cand mii de narcise inflorite impanzesc intinderea. Anual, aici are loc „Sarbatoarea Narciselor”, care are loc in luna mai.
Zona carstica Magura-Nucsoara reprezinta o zona depresionara deluroasa cu formatiuni carstice. Pe aceasta intindere se gaseste si Lacul Nucsoara, lac de acumulare care ofera peisaje de poveste.
Si la capitolul pesteri judetul Arges se face remarcat. Aici gasiti pestera Dambovicioara, pestera Dobrestilor, pestera de la Piscul Negru precum si pestera Stanciului si Uluce.
In ceea ce priveste monumentele istorice din Arges, oferta este destul de larga, in majoritatea localitatilor aflandu-se cel putin un monument.
Cetatea Poenari situata pe Cheile Argesului in apropierea localitatii Arefu, la numai cativa kilometri de barajul Vidraru, a fost mentionata pentru prima data intr-un document istoric emis de Ludovic al V-lea in anul 1.500. Aceasta a fost construita de Vlad Tepes pe varful unui munte, pentru a servi drept refugiu in vremuri tulburi, pozitionarea sa permitandu-i sa fie si un punct de observatie bun. Trebuie sa urci 1.480 de trepte pentru a putea urca la cetate, insa merita efortul.
Daca vine vorba despre lacase de cult, ai de ales dintre sute de biserici si manastiri. Dintre acestea amintim: manastirea Cetatuia lui Negru Voda din Cetateni, biserica Olari din Curtea de Arges, manastirea Aninoasa, manastirea Corbii din Piatra Corbi, Curtea de Arges din Arges, Robaia din Musatesti si biserica Domneasca din Curtea de Arges.
Municipiul Curtea de Arges este si el bogat in obiective turistice. Printre aceste amintim: Manastirea Curtea de Arges, Biserica Domneasca, Muzeul Municipal, Ruinele San Nicoara.
Pe tine ce locuri din judetul Arges te-au impresionat?
Citeste si:
Vacanta in Romania: Obiective turistice din judetul Dambovita
sursa foto: www.poianafermecata.ro