Vulcanii Noroiosi din localitatea Berca reprezinta cel mai cunoscut obiectiv turistic al judetului. Situata la numai 130 de kilometri de Bucuresti, aceasta zona poate fi o destinatie de weekend excelenta.
Tot din categoria fenomenelor naturale inedite fac parte si Focurile Vii de la Lopatari, situate in zona Subcarpatilor Buzaului la peste 1.000 m altitudine. Daca tot ajungi in zona localitatii Lopatari, nu rata Lacul Mocereanu, a carui pozitionare de poveste ofera peisaje care te vor impresiona placut. Tot in aceasta zona este si rezervatia naturala mixta Platoul Meledic, delimitata de raul Slanic, raul Jgheab, raul Meledic si Paraul Sarat. Lacul Meledic este unic in lume, avand apa dulce desi este asezat pe un masiv de sare. In subteranul platoului se afla Pestera 6 Iezi, cea mai lunga pestera de sare din lume, avand peste 1.300 de metri lungime.
Sarata Monteoru este statiunea balneara situata la numai 113 km de Capitala, in care majoritatea buzoienilor isi petrec weekendurile si chiar vacantele. Apele izvoarelor sarate sunt cautate de tineri pentru distractie si de varstnici pentru efectele terapeutice.
Lacul Vulturilor, denumit si Lacul Fara Fund, se afla in muntii Siriului, la peste 1.4000 m altitudine, pe raza localitatii Gura Siriului. Cu o adancime de numai 2,5 m, lacul si-a capatat numele de Lacul Fara Fund intrucat legenda spune ca un cioban a renuntat aici la turma sa, fiind satul de singuratate, iar toiagul l-a aruncat in lac. Dupa un an de zile, ciobanul si-a regasit toiagul in apele Dunarii si, cuprinzandu-l dorul, s-a intors la mioarele sale. Denumirea de Lac al Vulturilor vine tot de la o legenda, care spune ca in acest loc veneau primavara vulturii sa isi invete puii sa zboare. La acest lac poti ajunge parcurgand un traseu de 5 ore, insa merita efortul. Pe unul dintre versantii stancosi ai muntelui se pot vedea capre negre.
Barajul Siriu, construit intre masivul Siriu si Podu Calului, a dus la formarea unui lac care ofera o priveliste de poveste. La 10 km distanta de baraj gasim cascada Casoca, inalta de peste 17 m, situata pe cursul raului Casoca.
Muzeul Chihlimbarului din localitatea Colti are sute de exponate fascinante, dar si o interesanta expozitie cu vanzare pentru acelea dintre voi care isi doresc o bijuterie cu chihlimbar.
Biserica de la Alunis si chiliile rupestre - biserica este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din Romania, facand parte din circuitul monumentelor rupestre din Romania. Se spune ca aceasta dateaza inca de la inceputurile crestinismului, insa primele documente care ii atesta existenta dateaza din 1274. Chiliile au fost folosite peste noapte de crestinii care veneau la lacusul de cult pentru a se ruga.
Manastirea Ciolanu este una dintre cele mai renumite manastiri din Buzau, fiind totodata si singura manastire buzoiana atestata documentar din secolul al XVI-lea. In apropierea manastirii se afla Tabara de sculptura Magura, infiintata intre 1970-1985, care detine peste 250 de lucrari amplasate in aer liber.
In ceea ce priveste lacasele de cult, printre cele pe care le puteti vizita se afla si: Schitul Cetatuia, Biserica de la Naeni, Manastirea Bradu, Manastirea Poiana Marului, Biserica “Sfantul Ioan Damaschin", Biserica Inaltarea Domnului si Biserica de la Nehoiu.
Comuna Pieroasele merita si ea atentia ta intrucat aici nu numai ca vei gasi podgoriile, vinaria si crama de la Pietroasele, insa aici este si situl arheologic cunoscut pentru castrul si termele romane din secolul al IV-lea.
Tu ce obiective turistice ai vizitat din judetul Buzau si ce ne recomanzi?
Citeste si:
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Covasna
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Arges
Descopera Romania: Destinatii cu o incarcatura energetica deosebita
3 destinatii altfel din Romania
Vacanta in Romania: Obiective turistice din judetul Dambovita
sursa foto: www.deviantart.com