Numele judetului vine de la o legenda potrivit careia un cioban pe nume San Giorgio, ce-si pastea oile pe taramurile noastre, a eliberat un grup de oameni ce trebuiau sa fie dusi in Imperiul Otoman pentru a servi tucilor drept slugi. Acestia, impreuna cu eliberatorul lor, si-au construit case in zona cu pricina si au denumit asezarea dupa numele celui care i-a salvat: Giurgiu.
Parcul Natural Comana, la fel ca si Manastirea Comana, sunt situate pe Valea Neajlovului. Parcul reprezinta cea mai mare arie protejata din Campia Romana, in incinta lui fiind si rezervatii precum cea de margaritar ori de bujor si ghimpe. Dupa Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei, Balta Comana este a treia zona umeda a Romaniei si a doua ca biodiversitate dupa Delta, gazduind peste 140 de specii de pasari si 13 specii de pesti, dintre care doua nu sunt intalnite nicaieri in lume.
Manastirea Comana, situata pe aria parcului, a fost ridicata in anul 1588 in timpul lui Radu Stefan si refacuta de Serban Cantacuzino. Initial, aici a fost construita o manastire ctitorita de Vlad Tepes in anul 1461.
In incinta Parcului poti pescui sportiv, te poti plimba cu caiacul, cu barca cu motor ori cu canoea, dar te poti da si cu tiroliana deasupra lacului ori te poti plimba cu trasura prin padure pana la marginea Deltei Neajlovului.
O alta rezervatie care merita toata atentia noastra este Rezervatia naturala Cama Dinu Pasarica, care se afla la 15 km de Portul Giurgiului. Zona cu o suprafata de 2.400 de ha a fost declarata rezervatie naturala inca din anul 2006. Aceasta are caracteristicile tipice ale unei lunci inundabile, impanzita de plantatii de nuc american si perdele de vita salbatica si hamei, precum si de paduri de stejari seculari si plopi.
Plaja Mocanu merita si ea sa fie vizitata, in special pe timp de vara. Aceasta este situata in estul Insulei Mocanu, care se afla in apropierea Podului Prieteniei. Accesul se face cu barca insa nu dureaza mai mult de 5 minute pana cand ajungi la destinatie.
Turnul Ceasornicarului din orasul Giurgiu a fost ridicat in anul 1.700 de catre turci pentru a tine sub observatie trupele romane. Abia in secolul al XX-lea acestuia i s-a adaugat un ceasornic si a devenit monument reprezentativ pentru oras.
Cetatea Giurgiu o gasesti in partea sudica a orasului Giurgiu si a fost una dintre cele mai de seama puncte de aparare ridicate in Tara Romaneasca. Ea a fost construita in anul 1388 pentru a proteja meleagurile noastre de cotropitori.
Tot in orasul Giurgiu este si Muzeul Judetean Teohari Antonescu, infiintat in anul 1934, ale carui cinci sectiuni sunt: arheologie, etnografie, istorie, istorie memoriala si restaurare-conservare. Patrimoniul sectiei de etnografie depaseste 1.700 de piese.
Muzeul de Etnografie si Arta Populara a Campiei Romane din comuna Floresti-Stoenesti, situata pe malul stang al Sabarului, constituie o sectie a Muzeului Teohari Antonescu.
Cladirea muzeului este ea insasi un obiectiv turistic ce merita vizitat, avand o arhitectura brancoveneasca si fiind construit intre anii 1710-1717 de catre vornicul de Targoviste, Gavril Druganescu.
Mausoleul Eroilor de la Giurgiu, construit intre anii 1926-1934, merita si el vizitat insa nu de catre cei slabi de inger.
Casa de Piatra de la Heresti, ctitorita de boierul Udriste Nasturel, cumnatul lui Matei Basarab, este singurul monument de arhitectura civila romaneasca de la inceputul secolului al XVII-lea. La ridicarea sa s-a folosit numai piatra de talie mare slefuita. Palatul de la Heresti este cea mai impresionanta constructie din timpul domnitorului Matei Basarab.
La capitolul lacaselor de cult, judetul Giurgiu iti pune la dispozitie o paleta diversificata din care poti alege in functie de preferinte. De la manastiri precum Manastirea Comana pana la biserici cu o arhitectura aparte precum Biserica Sf. Nicolae, Biserica Greceasca ori Biserica Dobreni din Varasti, poti alege ce lacas de cult doresti pentru a gasi linistea pe care o cauti intr-un weekend in care ai nevoie de detasare.
Citeste si:
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Buzau
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Covasna
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Arges
Descopera Romania: Destinatii cu o incarcatura energetica deosebita