Pentru că suntem în plin sezon cald, voi începe prezentarea obiectivelor turistice ale judeţului Ialomiţa cu staţiunea Amara, căutată atât de turiştii dorinici de relaxare, cât şi de către cei dornici de tratament pentru boli reumatice. Lacul Amara este un lac cu ape bogate în sulfat de magneziu şi sulfat de sodium, care oferă un gust amar apei foarte sărate. Nămolul de aici conţine 41% săruri anorganice şi 39% substanţe organice, fiind extrem de apreciat pentru proprietăţile sale curative. Amara este cunoscută printre ialomiţeni şi ca "marea de la câmpie", aceştia venind aici pentru plaja largă cu nisip fin, dar şi pentru apa care îi răcoreşte pe arşiţa verii.
Lacul Fundata are, de asemenea, ape cu proprietăţi terapeutice, însă este, spre deosebire de Amara, lăsat în paragină. Aşadar, dacă eşti iubitor al naturii şi al locurilor sălbatice, sunt sigură că vei aprecia împrejurimile acestui lac.
Dacă te pasionează clădirile cu o arhitectură deosebită, trebuie să ştii că judeţul Ialomiţa se mândreşte cu două conace de seamă, unul în curs de reabilitare, iar unul refăcut complet. Primul este conacul Marghiloman, din localitatea Hagieşti, construit de familia cu acelaşi nume în perioada 1869-1874. Acesta a fost construit de către meşteri italieni, în stilul specific secolului al XIX-lea. Conacul poate fi vizitat şi îţi oferă o privelişte de poveste asupra împrejurimilor. Cel de-al doilea conac este conacul Hagianoff din localitatea Manasia, care face parte din lista monumentelor istorice din România. Acesta a fost reabilitat şi arată exact aşa cum arăta la 1899, atunci când a fost ridicat, ba poate chiar puţin mai bine. Conacul Hagianoff găzduieşte evenimente culturale, nunţi şi petreceri private cu etichetă, dar şi grupuri de turişti care vor să afle mai multe despre acest loc încărcat de istorie.
Pasionaţii de arheologie vor fi fascinaţi de "Piscul Crăsani", complex arheologic ce se află pe raza localităţii Balaciu. Aceasta este unul dintre cele mai vechi situri din România, aici descoperindu-se prima aşezare cu fortificaţie din Muntenia, aşezare ce datează din Neolitic. Peste ruinele aceste aşezări a fost ulterior ridicată cetatea geto-dacică Helis.
Reşedinţa de judeţ, oraşul Slobozia, găzduieşte Muzeul Agriculturii, muzeu înfiinţat în anul 1996. Cel mai apreciat exponat cu care se mândreşte muzeul este Biserica de lemn "Sfântul Nicolae", care datează din anul 1737.
În comuna ialomiţeană Ograda poţi vizita şi Casa Memorială Ionel Perlea, compozitor român născut aici în anul 1900. Dirijor al Operei Române din Cluj, director al Operei Naţonale din Bucureşti, apoi dirijor la Opera din Roma şi Teatro alla Scala din Milano, Ionel Perlea cunoaşte succesul la nivel internaţional, devenind ulterior profesor de artă dirijorală la Manhattan School of Music din New York. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1983 şi deţine o expoziţie permanentă cu obiecte ale renumitului muzician.
Şi la capitolul lăcaşelor de cult judeţul Ialomiţa are cu ce să se mândrească, aici fiind biserici şi mănăstiri renumite printre care: Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Balaciu, Mănăstirea "Sfinţii Voievozi" din Slobozia, ctitorită de Matei Basarab şi Biserica de lemn de la Poiana.
Tu ce locuri de poveste din judeţul Ialomiţa ne recomanzi?
sursă foto: arheoinvest.uaic.ro