Palatele de la marginea Bucurestiului impresioneaza prin frumusetea arhitecturala, dar si prin gradinile deosebite ce le inconjoara.
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Giurgiu
La numai 10 kilometri distanta de Bucuresti, in localitatea Mogosoaia, gasesti palatul cu acelasi nume, construit intre anii 1698 si 1702 de Constantin Brancoveanu. Complexul de la Mogosoaia nu cuprinde doar Palatul ogosoaia, ci si casa de oaspeti, bucataria si cavoul familiei Bibescu. Numele acestui palat este dat de numele vaduvei boierului Mogos, cel ce detinea pamantul pe care Brancoveanu l-a construit. Nu numai ca vei fi impresionata de arhitectura in stil brancovenesc, dar si gradina palatului, amplasata pe malul lacului, te va lasa muta de uimire.
In Buftea, la 20 de kilometri distanta de Capitala, gasesti Palatul Stirbey, construit in anul 1850 de catre domnitorul Tarii Romanesti de la acea vreme, Barbu Dimitrie Stirbei. Scopul initial al acestei constructii a fost cel de a apara locuitorii sai de catre invadatori in vremmurile tulburi. Ulterior, constructiei i s-au adugat cateva etaje, urmasii lui Stirbey renovand-o potrivit modei arhitectonice ale vremurilor respective.
In curtea palatului construit in stil gotic, in perioada 1850 - 1890, a fost construita Capela Sfanta Treime, infrumusetata cu elemente neogotice, bizantine, dar si renascentiste.
La nu mai mult de 40 de kilometri de Bucuresti vei gasi un alt palat ce te va impresiona: Palatul Snagov. Ridicat in anul 1930 de catre Printul Nicolae, acesta a suferit modificari si a fost extins de catre familia Ceausescu. In anul 1932, constructia a inceput sa fie locuita, insa nu pentru o perioada lunga de timp, Printul Nicolae fiind exilat de catre fratele sau. Din constructia initiala, gandita de catre arhitecta Henriette Delavrancea, se mai pastreaza astazi doar intrarea, scara si holul care duce catre etaj. Daca vizitezi palatul, nu vei fi impresionata numai de constructia impunatoare, ci si de lacul Snagov, care ofera o priveliste incantatoare.
In apropierea palatului poti vizita si Manastirea Snagov, despre care se spune ca adaposteste trupul lui Vlad Tepes. Amplasata pe insula din mijlocul lacului Snagov, in inima a ceea ce a mai ramas din Codrii Vlasiei, manastirea Snagov a adapostit, de-a lungul veacurilor, oameni de seama precum Nicolae Balcescu. Manastirea Snagov nu este insa singurul lacas de cult din judetul Ilfov care merita toata atentia ta. Manastirea Cernica, aflata la 12 kilometri de Bucuresti, in apropierea localitatii cu acelasi nume, a fost ridicata in anul 1608 si, la acest moment, gazduieste 3 biserci, dar si 3 paraclise. Complexul monahal se intinde pe insulele lacului Cernica, oferind o priveliste care nu are cum sa nu te impresioneze. Daca tot ai ajuns acolo, ai face bine sa iti faci timp si pentru o plimbare prin padurea Cernica, unde gasesti chiar si un parc amenajat pentru doritorii de senzatii tari. In incinta complexului Aventura Parc Cernica te poti catara in copaci, dar te poti bucura si de tirolienele care iti ofera senzatii tari.
Daca esti dispusa sa mai parcurgi cativa kilometri in plus, iti recomand sa mergi si la Manastirea Pasarea, amplasata pe malul Lacului Pustnicu, exact la marginea padurii. Racla Sfintelor Moaste ale Sfantului Pantelimon, dar si ale Sfantului Mucenic Mina ori Sfantului Merurie sunt comorile cele mai de pret ale acestui lacas de cult.
Nici manastirile Tiganesti, Caldarusani ori ruinele Manastirii Chiajna nu trebuie sa le ocolesti intrucat sunt sigura ca vei fi placut surprinsa de frumusetea acestor locuri magice.
Pe timp de vara, judetul Ilfov iti pune la dispozitie parcuri acvatice precum Divertiland (Chiajna) ori Waterpark (Otopeni), care iti vor face mai frumoase zilele caniculare.
Tu ce ne recomanzi sa vizitam la margine de Bucuresti?
Citeste si:
Descopera Romania: Obiective turistice din judetul Bacau
Domeniile viticole, destinatii perfecte pentru toamna
surse: www.wikipedia.org, www.judetulilfov.eu, www.crestinortodox.ro, www.ropedia.ro