Orice vacanta petrecuta in Vrancea trebuie sa includa vizitarea Rezervatiei Naturale „Cheile Tisitei”, de-a lungul careia paraul Tisita a sapat o vala intre Tisaru Mare si Rapa Caprei, realizand peisaje nemaivazute si nespus de frumoase. Rezervatia se intinde pe o suprafata de peste 4 kilometri, fiind una dintre cele mai intinse zone protejate ale judetului. Traseul catre Cheile Tisitei incepe din statiunea Lepsa si o portiune din acesta este usor accesibila chiar si celor care nu sunt tocmai impatimiti ai urcatului pe munte.
Cascada Putnei o gasesti la caiva kilometri de localitatea Lepsa ce apartine de comuna Tulnici. Aceasta face parte din Parcul Natural Putna Vrancea si este protejata prin lege, fiind considerata rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic. Mai mult decat atat, Cascada Putnei a fost declarata monument al naturii in anul 1973. Cascada se intinde pe o lungime mai mare de 80 de metri iar la baza ei s-a format un lac cu o adancime ce depaseste 12 metri.
Manastirea Lepsa se afla pe raza localitatii cu acelasi nume si este unul dintre cele mai vechi lacase de cult din judet. Aceasta a fost intemeiata in anul 1774, atunci cand un ucenic al Sfantului Vasile de la Poiana Marului a ridicat un schit. Intrucat schitul a pierit intr-un incendiu in anul 1929, ea a fost ridicata din nou in 1936. Pe vremea comunismului, Manastirea Lepsa a fost parasita si reinfiintata abia dupa caderea sistemului, in anul 1900.
Daca tot va aflati in localitatea Lepsa, nu ratati Pastravaria Lepsa, una dintre principalele surse de pastrav proaspat pentru cele mai renumite restaurante din tara. Daca esti iubitor de preparate pe baza de peste, nu ai cum sa ratezi aceasta pastravarie.
La numai 14 kilometri de Lepsa se afla localitatea Soveja, unde vei putea vizita Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial, precum si fosta manastire Soveja, ctitorita in anul 1654 de Matei Basarab.
Nici Mausoleul de la Marasesti, ridicat in memoria celor 480 de ofiteri si peste 21.000 de soldati ce si-au pierdut viata in luptele de pe acele pamanturi, nu ar trebui ocolit.
Focul Viu de la Andreiasu de Jos merita si el vazut intrucat este un fenomen inedit. Aria naturala pe care se afla acesta a fost declarata rezervatie naturala ce se intinde pe o suprafata de 12 hectare. Zona este constituita din roci sedimentare si, intrucat a fost supusa unor alunecari de teren cauzate de defrisari, in anumite portiuni se fac acumulari de gaze naturale ce se aprind spotan si ard singure.
Tu ce ne recomanzi sa vizitam in judetul Vrancea?
Citeste si:
sursa foto: www.traveleuropa.ro