Această listă te va ajuta să eviți alimentele care-ți creează probleme.
1. Zahăr
Hormonii sunt mesagerii corpului tău, care controlează toate procesele din interior, de aceea este important să menții un echilibru. Zahărul produce un dezechilibru hormonal și creează inflamații la nivel molecular, deoarece face ca glucoza din sânge să înregistreze valori mai mari și încurajează glandele să producă mai mult ulei.
2. Carbohidrați rafinați
Un bun exemplu de carbohidrați rafinați este pâinea albă, care e mai moale și pufoasă decât cea din făină integrală. Partea tristă este că acest tip de carbohidrați răi suprasolicită organismul și suplimentează producția de ulei natural până și al glandelor capilare.
3. Prăjeli
Orice tip de aliment prăjit, mai ales cele de tip fast-food, aduc un surplus de ulei în organism și încurajează glandele să acopere pielea și părul cu din ce în ce mai mult ulei. Dacă mănânci un hamburger seara, până dimineața vei avea părul îngrășat, deci ar trebui să eviți consumarea acestor tipuri de alimente, care dăunează atât look-ului tău cât și sănătății generale.
4.Produse lactate
Pe cât de ciudat ar părea, produsele lactate pot fi învinovățite de producția excesivă de sebum, respectiv de apariția acneei și îngrășarea părului. Evită să consumi prea mult unt, lapte, iaurt, brânză și cașcaval, deoarece acestea au o cantitate mare de testosteron, care duce la producția de mai mult sebum.
5. Sare
Excesul de sare duce la inflamații în organism, pungi sub ochi, mătreață și deshidratare, apoi la producția de mai mult sebum, ca mecanism de apărare împotriva deshidratării. Toate acestea cauzează îngrășarea părului și de aceea este important să fii atentă cât de mulți covrigei mănânci, chipsuri, cartofi prăjiți și nuci sărate.
Alimente care protejează împotriva părului
Produse bogate în vitaminele B și E
Vitaminele B și E sunt esențiale pentru organism și păr, deoare întăresc firul de păr și reglează producția de uleiuri naturale. În acestea sunt incluse mazărea, fasolea, fructele, semințele nesărate de floarea soarelui și nucile.
Alimente bogate în zinc
Organismul uman necesită zinc și minerale din exterior, deoarece nu le poate înmagazina. Vestea bună este că există produse care fiind bogate în zinc, încetinesc producția de sebum și printre acestea se numără suplimentele alimentare, dar și fructele de mare, ouăle și ovăzul.
Grăsimi bune
Dacă ai tenul și părul gras, nu înseamnă că trebuie să eviți de tot grăsimile, din contră, acestea sunt un component esențial în funcționarea corespunzătoare a organismului. Trebuie doar să echilibrezi consumul de grăsimi saturate și nesaturate. Pe acestea este destul de ușor să le diferențiezi, deoarece acelea saturate se întăresc la temperatura camerei, deci margarina, untul și grăsimea animală sunt de evitat, pe când nucile, uleiul vegetal și unele tipuri de ulei de pește pot fi consumate în cantități moderate.
Descoperă și tu ce alimente îți fac părul să se îngrașe
De obicei, când ai de-a face cu părul gras, alegi să folosești o vreme un anume șampon și să-ți ascunzi părul într-o coadă de cal sau să faci baie foarte des, dar mai sunt și alte moduri de a preîntâmpina această problemă. De exemplu, dacă mănânci anumite alimente, corpul tău produce mai mult ulei.