În ceea ce privește laptele, există și un efect denumit „efectul laptelui”, menit să dea un indiciu despre un personaj și să țină publicul în priză.
1. Dacă un adult bea lapte, înseamnă că are un suflet inocent
Unul dintre cele mai memorabile personaje adulte care bea lapte este Leon, din filmul cu același nume, regizat de Luc Besson. Există acolo o disonanță între faptul că un asasin profesionist bea lapte, băutură asociată cu copilăria și nevionovăția. Însă tocmai aici este indiciul, care ascunde ideea faptului că Leon este în sinea lui un copil cu suflet pur, ce încearcă să iasă din carapace.
2. Dacă un personaj negativ bea lapte, regizorul vrea să-i demonstreze puterea
Un alt personaj negativ este Anton Ghigurh, din filmul „No Country for Old Men”, caz în care personajul n-a trezit nici un sentiment pozitiv telespectatorilor și nu a pozat niciodată în victimă, dar ia din frigider o sticlă de lapte fără că ceară nimănui permisiunea și bea direct din ea, stând pe canapea. Această scenă este menită să creeze o atmosferă înspăimântătoare, deoarece laptele simbolizează confortul casei, pe care personajul îl distruge făcându-se el confortabil și liderul casei.
3. Laptele poate fi simbolul decăderii valorilor
În „Inglourious Basterds” filmul lui Quentin Tarantino, un fermier oferă un pahar de vin unui colonel german (Christoph Waltz), dar colonelul îi cere acestuia cu politețe un pahar de lapte, pe care-l dă peste cap. Regizorul demonstrează astfel tăria și totodată distrugerea anumitor fundații. În acest fel, eroul negativ își demonstrează superioritatea asupra bunătății și a purității.
4. Regizorul vrea să păcălească publicul, prezentând eroul ca fiind pur și inocent
Mai mulți directori s-au folosit de lapte pentru a induce un sentiment de sănătate, puritate și siguranță, un exemplu elocvent în acest sens fiind eroul principal din filmul „Get Out”, care poartă un pulover alb și bea lapte.
5. Laptele subliniază anumite trăsături
Unul dintre cele mai evidente și folosite trucuri este când un personaj în mod clar prea tânăr trebuie să bea lapte. În filmul „Rebel Without a Cause”, adolescentul interpretat de James Dean întâi se îmbată, apoi a doua zi dimineața bea o sticlă de lapte, ceea ce demostrează că este încă în tranziție între copilărie și maturitate.
Descoperă și tu ce înseamnă când cineva bea lapte într-un film
În industria cinematografică nimic nu se face la întâmplare, iar acest lucru se aplică în special băuturilor care apar în scenele cu mâncare, care ajută la conturarea personajelor.