După cum a scris Rick Bragg în articolul său din anul 1997, intitulat „Savoring A Sweet Taste Of Southern Summers”: „Înt-o regiune în care temperaturile de vară sunt foarte calde chiar și noaptea, ceaiurile calde nu prea își au rostul și ceaiurile neîndulcite sunt doar apă colorată”. În același articol, el a menționat o metodă prin care dizolvă un pliculeț mare de ceai în apă fierbinte, apoi toarnă un pic de apă rece în care a dizolvat dinainte zahăr, în timp ce alte persoane amestecă zahărul în apa fierbinte.
Adam Biderman, bucătar șef și patron al „The Company Burger”, din Louisiana, spune că metoda sa preferată de a face ceai dulce este Sun Tea, în care se umple un borcan de sticlă cu pliculețe de ceai și apă și se lasă la soare timp de câteva ore. Căldura soarelui infuzează astfel în mod natural ceaiul, apoi, dacă mai este nevoie, poți adăuga alt îndulcitor.
O altă metodă vine de la bucătarul Paul Fehribach, care deține restaurantul „Big Jones” în Chicago și le spune cliențiilor lui că: „Este foarte important pentru ceai să se combine cum trebuie cu zahărul, deci nu faci ice tea ca apoi să-l îndulcești. Poți fierbe apa, pe care s-o torni peste ceai și zahăr. Amestecă, lasă la infuzat apoi îndepărtează pliculețele de ceai sau strecoară frunzele. Prezența zahărului permite aromei să fie extrasă din ceai și astfel să ai o băutură mai savuroasă.” În plus, mai poți adăuga lămâie și mentă, pentru un plus de gust.
Una dintre cele mai apreciate rețete ale unui ceai dulce și răcoritor este:
4 căni apă fiartă, 4 pliculețe ceai negru, 1/2 ceașcă zahăr, cuburi de gheață, lămâie, mentă
Se pun pliculețele de ceai și zahărul într-un bol și se toarnă peste ele apa fiartă, apoi se lasă un pic la infuzat, până când apa se colorează, după care se lasă la răcit și se toarnă într-o carafă de sticlă, care se pune în frigider. Se servește cu cuburi de gheață, în care se adaugă mentă și lămâie.
Descoperă şi tu secretul unui ceai excepţional
Dacă singura ta experiență cu ceaiurie dulci este când puneai o tonă de zahăr într-o ceașcă de ceai cu aromă de fructe de pădure, trebuie să încerci și alte metode de care să te îndrăgostești, deoarece în multe sortimente de ceai, zahărul nu se combină bine cu apa și doar cade pe fundul ceștii.