Cercetatorii au studiat 7.752 de perechi de gemeni identici si asemanatori si au descoperit ca legatura dintre modul in care desenau si inteligenta acestora este influentata de gene.
Cum sa fii o mama rea in 12 pasi - Copilul iti va multumi!
La varsta de 4 ani, copiii au fost rugati de parintii lor sa completeze testul "Deseneaza un copil". Fiecare desen a primit un scor intre 0 si 12, in functie de prezenta sau absenta unor trasaturi precum capul, ochii, nasul, gura, urechile, parul, corpul, hainele si nu numai.
De exemplu, desenul unui copil cu doua maini, doua picioare, un corp si un cap, dar fara trasaturi faciale, primea nota 4.
Copiii au fost supusi ulterior unor teste de inteligenta verbala si non-verbala, atat la varsta de 4 ani, cat si in adolescenta, la varsta de 14 ani.
Cercetatorii au constatat ca un scor mai mare la testul "Deseneaza un copil" este asociat unor rezultate bune la testele de inteligenta, atat la varsta de 4 ani, cat si la 14 ani.
Doctorul Rosalind Arden, autor al studiului, de la MRC Social, Genetic and Developmental Psychiatry Centre din cadrul Institutului de Psihiatrie de la King's College London, a explicat:
"Testul "Deseneaza un copil" a fost intocmit in anii '20 pentru a evalua inteligenta copiilor, asa ca legatura dintre rezultatele testului si inteligenta de la varsta de 4 ani era de asteptat. Ce ne-a surprins a fost ca exista o legatura si cu inteligenta inregistrata un deceniu mai tarziu."
Cu toate acestea, specialistul tine sa ii linisteasca pe parinti.
"Legatura este moderata, asa ca rezultatele sunt interesante, insa nu inseamna ca parinti ar trebui sa isi faca griji daca au un copil care deseneaza prost. Abilitatea de a desena nu determina inteligenta. Exista numerosi factori, atat genetici, cat si de mediu, care afecteaza inteligenta la maturitate."
Cercetatorii au masurat si cat de mare este influentata ereditar aceasta legatura, avand in vedere ca gemenii identici au aceleasi gene, in timp ce gemenii asemanatori au genele asemanatoare doar in proportie de 50%. Ambii au, insa, un mediu similar si acces la aceleasi resurse materiale.
In general, la varsta de 4 ani, desenele gemenilor identici seamana mai mult decat desenele gemenilor asemanatori. Prin urmare, cercetatorii au concluzionat ca diferentele dintre desenele copiilor au o importanta semnificatie genetica. Au descoperit ca exista o legatura genetica si intre modul de a desena si inteligenta la maturitate.
Arden explica: "Asta nu inseamna ca exista o gena a desenatului - abilitatea copilului de a desena deriva din alte abilitati, precum aceea de a observa, de a tine un creion si nu numai. Suntem departe de a intelege cum influenteaza genele toate aceste tipuri de comportament."
Specialistul a tinut sa sublinieze: "Desenatul este un comportament stravechi, datand de peste 15.000 de ani. Prin desen incercam sa aratam cuiva ce este in mintea noastra. Aceasta capacitate de a reproduce figuri este o abilitate umana si un semn al abilitatilor cognitive, asemanatoare scrisului, care a transformat abilitatea speciei umane de a stoca informatie si de a crea o civilizatie."
Citeste si:
Cuplurile de homosexuali si lesbiene au copii mai fericiti si mai sanatosi - Iata explicatia
Copilul tau, viitor Master Chef - Cum il atragi in bucatarie