Răceala şi problemele cauzate de frig la nivelul pielii sunt cele mai frecvente afecţiuni asociate sezonului rece, în timp ce deshidratarea este subestimată. Această problemă este accentuată mai ales în cazul celor care fac mişcare frecvent, potrivit nutriţionistului Amy Morris.
"Aerul din sezonul rece este mai uscat, ceea ce determină plămânii să lucreze mai mult pentru a umidifica aerul inspirat şi a-l încălzi. Cu cât organismul lucrează mai mult, cu atât mai mult ai nevoie de hidratare. Adesea, oamenii nu recunosc semnele hidratării în sezonul rece, ceea ce o face şi mai periculoasă."
Iată care sunt, potrivit nutriţionistului, semnele care trădează deshidratarea:
Dureri de cap
Durerea surdă de cap în zona tâmpelor poate semnala mai mult decât stresul acumulat la locul de muncă. Cel mai evident semn al deshidratării, spune specialistul, sunt durerile de cap similare celor pe care apar în cazul mahmurelii.
Oboseală şi incapacitatea de a te concentra
Dacă te străduieşti să fii atentă pe tot parcursul zilei şi nu reuşeşti, poate fi din cauza lipsei de apă din organism. Nivelul sporit de apă de la nivelul creierului îl transformă într-un organ extrem de sensibil la deshidratare.
Pentru a te hidrata corect pe parcursul sezonului rece, nutriţionistul recomandă consumarea băuturilor la temperatura camerei.
"În timp ce băuturile reci sunt absorbite mai repede în organism, băuturile calde sau la temperatura camerei îţi menţin temperatura organismului în parametri optimi, aspect important mai ales dacă faci mişcare când temperaturile scad. În plus, deşi eşti tentată să consumi mai multe băuturi calde, printre care şi cafeaua, ideal ar fi să reduci consumul de cofeină în sezonul rece."