Ca sa fii promovata trebuie sa ceri acest lucru, sa-ti exprimi interesul si sa vorbestii cu persoana potrivita. Sunt angajati carora le este teama sa ceara asta, motiv pentru care au un randament din ce in ce mai redus. Iar cand altcineva primeste postul respectiv, ei se simt ignorati si nu mai au incredere in puterile proprii. Asa cum ne invata mai pe la toate scolile,
comunicarea este totul. Spune-i sefului tau ca esti interesata de o promovare chiar daca nu sunt inca posturi libere, el te va avea in vedere la urmatoarea recrutare. Nu trebuie sa-ti fie teama sa vorbesti despre aceste lucruri cu conducerea. Nu se poate intampla nimic rau, din contra asa vei arata entuziasm si ambitie, calitati apreciate de superiori.
Planul de cariera
Daca ai deja un plan de cariera inseamna ca stii ce vrei. Eu inca nu mi-am elaborat unul, astept sa mai treaca timpul sa mi se mai intample lucruri, sa mai experimentez si probabil ca mai tarziu o sa ma gandesc si la un plan de cariera. La inceput iti pui niste intrebari: unde esti? Ce stii sa faci si ce trebuie sa mai inveti pentru a ajungi acolo unde vrei? Ce trebuie sa
corectezi la tine pana a ajunge acolo sus? Ce puncte tari si slabe ai? Mai pe scurt fa o mica introspectie, dar care sa fie si sincera.
Doar sa te gandesti ca vrei sa fii promovata nu este de ajuns, trebuie sa stii in ce departament, pe ce pozitie si tot ce inseamna acea pozitie. Iata ca deja se contureaza un obiectiv pe care il poti discuta cu seful tau. Nu vei fi promovata dupa o discutie banala, dar fii sigura ca el va tine minte care sunt asteptarile tale.
Cum te comporti in continuare
Arata-le ca esti calificata pentru noul post, iar daca nu esti, solicita un training care te poate sustine. Este la moda acum ca angajatii de pe toate nivelurile ierarhice sa fie trimisi la diferite traininguri, in interiorul sau in afara organizatiei. De obicei aici nu numai ca inveti lucruri noi, dar cunosti si oameni noi, joburi la care nici nu te-ai fi gandit si care iti pot largi perspectivele.
Vorbeste cu persoana potrivita despre intentiile tale. Daca lucrezi intr-o organizatie mica vorbeste cu managerul general, iar daca esti la o multinationala te poti adresa personalului de la resurse umane sau sefului tau direct. Probabil ca seful tau nu stie exact ce pozitii sunt sau vor fi vacante, dar cei de la resurse umane cu asta se ocupa. Nu ar strica sa iti
actualizezi CV-ul.
Crede in tine si in puerile tale care te vor conduce mai departe catre jobul nou dorit. Lasa-te condusa de entuziasm si de dorinta de a evolua in organizatia in care lucrezi. Acest lucru sigur va fi remarcat de cine trebuie. Nu trebuie sa te dai peste cap, sa faci tumbe sau spagatul ca sa fii remarcata. Aminteste-ti de entuziasm si dorinta!
Nu te teme de provocari
Priveste-le ca pe oportunitati, oportunitati de a iesi in evidenta si de a arata ca poti si vrei mai mult. Nu te plange de munca, nimeni nu vrea sa auda cat de mult muncesti tu, daca e sa observe cineva asta, o poate face si fara sa il anunti tu. Ia initiativa si scoate tot ce e mai bun din tine.
Acum este momentul sa faci mai mult decat ti se cere. Nu te gandi nici la trecut, nici la viitor, ci la prezent. Vino cu idei noi pentru a optimiza modul de lucru, implicate in activitati de voluntariat, fa-te astfel cunoscuta. Si in final poti incepe sa faci incet, incet lucruri pe care ti
le solicita viitoarea pozitie la care aspiri. De obicei oamenii care vor sa fie promovati stiu unde si ce presupune acel job, deci asa ai putea si tu sa incepi cu nivelul urmator, treptat. Incepand sa faci lucruri pe care ti le solicita urmatoarea pozitie vei putea vedea daca esti potrivita. Odata ce ai obtinut-o, zambeste si fii increzatoare.