Pe batranul nostru continent, majoritatea locurilor sacre sunt facute de oameni: abatii, monumente, temple. Unul dintre cele mai inexplicabile situri din Europa este britanicul Stonehenge, despre care se crede ca ar avea o vechime de peste 5000 de ani.
Este un loc impresionant prin grandoare desi nimeni nu stie cum a fost construit, mai ales pentru acea perioada. Speculatiile duc spre multe supozitii, de la prezenta extraterestra la sacrificiul uman. Cea mai recenta teorie spune ca situl reprezinta un organ sexual femeiesc urias, reprezentand simbolul fertilitatii. Din pacate nu ai cum sa ai o viziune de ansamblu a pietrelor, fiindca perimetrul este inchis publicului larg, ci doar sa te plimbi prin zona.
Dar te poti plimba printre pietrele de la Avenbury Henge, cel mai mare cerc preistoric de pietre din Marea Britanie, ba chiar le poti si atinge. E un loc mult mai putin ”turistic” decat Stonehenge si aproape la fel de vechi. Muli vizitatori cred chiar ca aceste e mai cool iar cei carcotasi spun ca pietrele de acolo au fost mutate din locurile lor originale.
Un alt loc sacru spectaculos este Benedictine Abbey, o abatie aflata pe varful micutei insule Mont-St-Michel, de langa coasta Normandiei. Conform legendei, manastirea a fost construita la ordinele arhanghelului Mihail si, initial, a fost un sit britanic. Atentie, insa: valurile sunt periculoase intre insula si coasta Normandiei. Adesea, oamenii mor in timpul fluxului, daca sunt prinsi in larg, fiindca nu pot alerga mai repede decat viteza cu care vin valurile peste ei. Peisajul este, de asemenea, impresionant si... mistic.
El Camino este drumul pelerinilor catre catedrala Santiago de Compostela. Cunoscut si ca ”drumul sfantului Iacob cel Mare”, el chiar conduce catre relicvele acestui sfant, aflate in catedrala mai sus mentionata. In care se mai afla, bucati din ceea ce se crede ca a fost Crucea Adevarului. Sa privesti cu atentie scutul altarului, pe care pelerinii il saruta, in semn de devotament si gratitudine la capatul unui drum de multi kilometri, parcurs pe jos.
Exista insa si locuri sacre interzise femeilor. De exemplu, nu te chinui sa ajungi la Muntele Athos, manastirea ortodoxa greceasca in care nu a mai calcat picior de femeie de aproape o mie de ani si unde nici macar animalele domestice femele nu sunt acceptate. Ca revers, comunitatea de calugarite flamande din Beguinages – o adunatura simpatica de casute, gradini si manastiri – a fost fondata de femei in urma cu 800 de ani. Femei dedicate lui Dumnezeu, dar care nu au renuntat la viasa de zi cu zi.