De regula, raspunsul vine mai tarziu atunci cand apare minciuna, potrivit unui studiu publicat in “ACM Transactions on Management Information Systems.”
In cadrul studiului, subiectilor le-a luat cu 10% mai mult timp sa raspunda cu o minciuna decat le-ar fi luat in mod normal. In plus, si-au editat textul de mai multe ori inainte de a-l trimite si au folosit un vocabular nu foarte variat, raspunsul fiind compus din mai putine cuvinte decat in mod obisnuit.
In loc sa raporteze fapte reale, mincinosii trebuie sa teasa o poveste credibila, sustine Mark Frank, specialist in comunicare de la University of Buffalo, in urma unor cercetari extinse pe tema minciunii si inselatoriei.
In plus, mincinosii folosesc cuvinte mai simple si mai putine pentru a se distanta de minciuna si pentru a evita exagerarea cu detalii care ar putea transforma povestea intr-una subreda, cusuta cu ata alba.
Mark Frank dezvaluie 3 semne clare ca esti mintita atunci cand comunici online:
1. Sare peste elementele senzoriale
Spre exemplu, va spune “Am fost la cina.” sau “Am mers la restaurant.” in loc de “Am ajuns intr-un local foarte primitor, cu muzica buna si mancare excelenta cu specific romanesc.”
2. Descrie totul fara a folosi pronumele “Eu”
“A venit metroul si apoi era prea tarziu ca sa te sun.”
3. Nu include ceea ce a simtit in acele momente
“Era tarziu si a trebuit sa plec.” in loc de “M-am gandit sa te sun, dar m-am gandit ca o sa ajung tarziu, asa ca am plecat.”
Exista, insa, si cazuri in care un raspuns sincer necesita timp de gandire tocmai pentru ca poate fi deranjant pentru cel care il primeste, asa ca nu va grabiti sa judecati pana nu confruntati interlocutorul si fata in fata.
Citeste si:
Esti genul de iubita detectiv? 5 gadgeturi care il prind in flagrant!