M-am gandit ca ma duc de multe ori sa imi cumpar de mancare si o fac pe baza poftelor de moment, fara sa ma andesc cat de nutritiva este de fapt respectiva mancare si ce imi aduce bun. Mi-am zis atunci ca mi-ar placea sa stiu ca acea combinatie pe care o fac are un strop de beneficiu in ea: ca slabeste, ca ma energizeaza sau ca detoxifica. Am aflat ce trebuie sa combinam si ce nu pentru a slabi in articolul “9 combinatii soc de alimente pentru a fi mai slaba si mai energica", acum este randul detoxifierii sa patrunda printre alegerile noastre! Care sunt acelea? Alimentele care ajuta ficatul sa cearna si sa elimine toxinele din organism, de aceea ne axam pe cele care au grija ca ficatul sa isi faca treaba!
Soia
O regasesti in mai multe tipuri de retete si poti beneficia de proprietatile chiar daca este gatita. De aceea, alege o mancare care sa contina soia, ca de exemplu in garniturile pentru o friptura sau chiar supe. Bea lapte de soia si savureaza beneficiile ei in alegerile pe care le faci pentru mesele tale!
Ceapa si usturoiul
Aceste doua alimente sunt extrem de utile in functionarea maxima a ficatului, adica a functiilor lui, si daca nu ai prea multe intalniri in agenda, nu ezita sa alegi preparate care sa le contina din plin, in ciuda mirosului si gustului.
Leguminoase (mazare, fasole boabe, linte, etc.)
Au un continut scazut de zahar, au efect depurificator si sunt extraordinare pentru digestie. Incearca sa mananci mai multe mancaruri care sa aiba in componenta astfel de legume.
Radacinoase (morcovi, patrunjel, telina, ridiche, sfecla rosie)
Folosite adesea in asociatie, sub forma de cocteil, radacinoasele fac parte din categoria celor mai sanatoase alimente, iar detoxifierea nu lipseste din lista inca deschisa de calitati. Asadar, mancati pentru ficatul vostru!
Cerealele integrale
Crezi ca deja le mananci? Doar iti achizitionezi frecvent cereale pentru micul dejun, paine din comert cu cereale integrale sau batoane care cica le contin din plin! Ei bine, nu! Pentru a fi sigura ca mananci exact ce trebuie si nu alimente superficial create, “copii” ale cerealelor integrale. Asa ca, daca vrei sa te lauzi ca mananci cereale integrale, fugi la plafar si ia-ti tot soiul de combinatii care intr-adevar ti-aduc beneficiile lor, printre care si detoxifierea.
Cruciferele (toate tipurile de varza, broccoli, etc)
In general, legumele verzi sunt extrem de sanatoase si au aceasta calitate depurativa si detoxifianta. Asadar, nu ezitati sa le folositi in garnituri sau salate; mai ales in sezonul de vara cand alegerile culinare trebuie sa fie cat mai usoare.
Fructe
Toate fructele sunt bune cand vine vorba e detoxifiere, strugurii fiind undeva in topul listei. Si daca nu acum, atunci cand? Pentru ca vara ne bucuram de cele mai multe fructe si de cele mai gustoase de peste an!
Semintele
De susan, de dovleac, de floarea soarelui - toate au calitati detoxifiante si sunt extrem de utile in digestie. Le poti manca separat sau chiar adauga in salate si mancaruri!
6 reguli alimentare pentru o detoxifiere sigura
1. Nu amesteca amidonoasele (orez, paste, cartofi, paine) cu proteinele concentrate (oua, carne, peste)
2. Daca vrei sa mananci peste, alege ca garnitura legume verzi sau salata de legume.
3. Fructele trebuie consumate individual - iar daca starea de sanatate o permite, mananca-le pe stomacul gol, sau numai cu o ora inainte/dupa mese.
4. Daca vrei sa mananci carbohidrati (de exemplu paste), atunci mananca numai langa legume.
5. Evita sa combini carbohidratii (paine, paste) cu fructele acide (portocale, lamai, rosii, grapefruit) la aceeasi masa!
6. Nu combina proteinele cu grasimile la aceeasi masa!