Otetul ar putea sa functioneze ca un detergent de uz casnic eficient (si ieftin), spune un studiu publicat in jurnalul online "mBio". Acidul acetic - ingredientul activ din otetul din vin - este suficient de puternic pentru a ucide tipul de bacterii care provoaca tuberculoza, bacterii care sunt rezistente la medicamente.
In urma unei cercetari amanuntite, oamenii de stiinta s-au convins ca acidul acetic poate omori cu usurinta anumite tipuri de bacterii. Ingredientul activ din otetul din vin poate avea capacitatea de a "trece de membrana bacteriilor", explica oamenii de stiinta.
Odata ce a patruns in interiorul membranei celulare, componenta din otet ar putea ridica nivelul pH-ului pana la un punct in care bacteriile nu pot supravietui, se arata in ipoteza cercetatorilor.
Ce inseamna aceste concluzii pentru casa ta:
In vreme ce majoritatea sortimentelor de otet cumparate de la magazin (cele de culoare alba) contin 5% acid acetic - probabil o cantitate insuficienta pentru a eradica bacteriile care au facut subiectul studiului mentionat - acest otet comercial are in continuare suficient acid acetic pentru a omori mai multe tipuri de bacterii din locuinta ta, spun specialistii.
Asa ca otetul alb poate ucide bacteriile la fel de bine ca produsele de curatare din comert, insa nu este suficient de puternic pentru a steriliza suprafetele.
Concluzia: Otetul a fost folosit ca dezinfectant cel putin din vremea Imperiului Roman, spun expertii. Asa ca poti folosi cu incredere in locuinta (chiar in bucataria ta) otetul alb cumparat din magazin ca o forma de agent de curatare ieftin si non-toxic. Sterge cu o carpa inmuiata in otet alb suprafetele murdare si lasa-l sa actioneze 20 de minute pentru a ucide bacteriile. Sursa.
Citeste si: Stapaneste rutina de spalare a rufelor
Ce trebuie sa stii despre plosnite si cum le identifici
5 stiluri de decorat care revin in forta
7 idei salvatoare pentru orice casa mica
Ghidul renovarii bucatariei: tot ce trebuie sa stii
5 obiecte din casa care au mai multi microbi decat vasul de toaleta