Asa ca ar fi bine sa acorzi o atentie sporita catorva lucruri.
In primul rand, fii atenta la gesturile lui. Uneori, pot face mai mult decat o mie de cuvinte. Copilul tau poate fi zgarcit cu vorbele, dar generos, poate chiar furtunos in gesturi. De pilda, isi poate ridica bratele pentru un "hopa-sus" sau un deget pentru a exprima "Ce-i asta?". Daca esti foarte atenta vei observa ca cei mici pot fi nespus de "fluenti" in limbajul semnelor, mai ales daca au inceput sa il deprinda in perioada in care erau bebelusi.
Apoi fii atenta si la cuvintele cu sensuri ascunse. Un cuvant ca "jos" poate insemna 'Mi-e sete, vreau lapte!", "Nu vreau apa!" sau "Hei! Tocmai mi-am scapat sticla!" Asculta-i cu atentie inflexiunile vocii. El va spune acelasi cuvant in moduri diferite si folosind gesturi diferite.
Apoi fii pe faza la cuvintele pe care le foloseste zi de zi. Primele cuvinte se pot referi la fiinte care ii stau alaturi: "Mama', "Dada" sau alte persoane favorite ori animale de companie.
Atunci cand puiul tau e bine dezvoltat psihic capacitatea lui de intelegere a cuvintelor creste intr-un ritm ametitor.
Pe langa limbaj insa, in aceasta perioada va trebui sa fii cu ochii in patru si la pericolele care-l pandesc de pretutindeni. Acum poate ridica obiecte mici intre degetul mare si aratator. Deci, uita-te la ce ridica de jos si duce spre gura.
Indiferent daca e o pastila de vitamina, o bucatica de mancare, hrana pentru animalele de companie ori mici fragmente de jucarii de la fratii mai mari, trebuie sa-l opresti sa le inghita. La aceasta varsta riscul de sufocare este foarte mare.