Dar nu te agita. Doua treimi dintre copii ajung cel putin o data la ORL-ist pana implinesc venerabila varsta de doi anisori.
Daca puiul tau a fost pana de curand fornaici si stranuta des, asta ar fi un alt semn pentru o eventuala otita. Cel putin 70% dintre infectiile urechii urmeaza dupa o raceala, deoarece capacitatea naturala a organismului de a se apara impotriva bacteriilor a slabit.
Apoi, e bine de stiut ca prichindeii sunt si cei mai vulnerabili la infectiile urechii, deoarece imunitatea lor nu s-a dezvoltat inca pe deplin. In plus, dimensiunea si forma trompei lui Eustachio, aflata si ea in crestere, creaza un cadru propice aparitiei infectiilor urechii.
Si, nu in ultimul rand, folosirea biberonului la culcare ori a suzetei pot contribui, de asemenea, la aparitia acestei probleme.
Un studiu recent a demonstrat ca micutii care n-au folosit suzeta au avut o incidenta cu 33% mai mica de infectii ale urechii.
Asadar, anunta pediatrul, dar nu te astepta sa primesti de indata o reteta pentru antibiotice decat daca simptomele devin mai severe. Deoarece otitele sunt de regula boli "autolimitate", deci se pot vindeca de la sine, medicii recomanda sa astepti 24-72 de ore inainte de a ii da antibiotice.