Ei bine, de-acum trebuie sa stii ca micutul tau incepe deja sa dezvolte un sentiment legat de ce e bine si ce e rau. O mare parte din "obraznicia" lui insa nu este, de fapt, sfidare intentionata, deci nu te supara prea tare. Acum doar iti testeaza limitele pentru a intelege mai bine care anume sunt acestea.
Uneori, pur si simplu face o prostie din curiozitate. "Mami mi-a spus sa nu ma joc la usa DVD-ului. Oare era pe bune?" sau "Eu nu am voie sa arunc mazarea de la inaltimea scaunului meu inalt de masa, dar ce parere ai despre lapte?"
In asemenea clipe fii calma, dar nu iti intoarce privirea de la el atunci cand il dezaprobi. Daca asteptarile tale sunt clare si coerente, atunci si el va creste mai ascultator si mai fericit.
Apoi, o alta chestiune legata de disciplinarea copilului tau ar fi legata de respectarea orei de culcare. Lucru pe care il va putea indeplini mai usor daca are o rutina clar stabilita in timpul zilei si una la fel de clara inaintea orei de culcare - unul suficient de lung pentru a-ti relaxa copilul, dar care sa nu depaseasca 30 de minute. Nu de alta, dar altminteri ar fi dificil si pentru tine, si pentru o bona care mai are grija de el uneori.
Cum ii poti stabili o asemenea rutina? Incluzand aceleasi elemente in aproximativ aceeasi ordine in fiecare seara. De pilda: o mica gustare, o baie sau o curatare rapida a mainilor si a fetei, imbracarea in pijamale, curatarea dintilor, citirea unei povesti. Apoi o imbratisare, un sarut si, gata, ati terminat. Alte optiuni ar fi sa le spuna „noapte buna” catorva animale de plus, urmata de cantarea unui cantec de leagan. In mod ideal, vei gasi pana la urma o rutina care sa functioneze pentru voi (deci si pentru tine!), apoi tine-te de ea.