Pe la o luna, doua va invata sa-si foloseasca limba, buzele si palatul pentru a scoate sunete de genul „oh”, „ah”, pe la 4, 5 luni va spune grupuri de sunete de genul “ma-ma, da-da, ta-ta”. Apoi va culege de la tine, si de la cei din jurul lui, din ce in ce mai multe cuvinte pentru ca undeva, in jurul varstei de 18 luni si doi ani sa inceapa sa vorbeasca folosind propozitii a doua, maximum trei cuvinte.
Altfel spus, pe la aceasta varsta va putea sa-ti impartaseasca ceea ce-ti doreai de mult sa auzi. Va putea sa-ti descrie ce vede, ce simte, ce aude, ce-si doreste.
Pe la 4-6 luni, puiul tau va emite combinatii de consoane cu vocale de genul „ba, ba”, „da, da”, tot atunci putand aparea si mult-asteptatul „ma-ma”. Dar, chiar daca ti-a topit inima, trebuie sa stii ca in mintea lui acest cuvant nu este inca asociat cu persoana ta. Acest lucru se va intampla mai tarziu, in jurul varstei de un an de zile.
Pe la 7-12 luni mormaielile lui de pana acum capata sens. Lucru care se intampla pentru ca micutul incearca sa iti imite intonatia, iar intre 13-18 luni va incepe sa foloseasca cate un cuvant, doua, intelegandu-i sensul si va pricepe valoarea si puterea limbajului in privinta comunicarii interumane.
Intre 19-24 de luni va pronunta peste 50 de cuvinte noi si va intelege semnificatia a peste 200, in mare parte substantive. La aceasta varsta pronumele il deruteaza. De aceea poate spune „bebe vrea” in loc de “eu vreau”. Insa, problema pronumelor se va clarifica intre 25-36 de luni. Tot atunci va fi capabil sa spuna 500 de cuvinte noi, sa-si regleze intonatia si sa lege verbele de substantive in propozitii scurte de genul „Eu plec acum”.
Astfel, pana la 3 ani puiul tau va deveni un orator iscusit.