Cand te intalnesti cu o situatie critica, instinctul iti pregateste psihicul fie pentru lupta, fie pentru fuga. Chiar daca este greu de crezut, inceperea unui tratament de dializa nu presupune ca viata dumneavostra s-a sfarsit. Tratamentul este doar o schimbare, depinde doar de dumneavostra daca doriti sa luati controlul asupra bolii sau sa lasati boala sa va conduca.
Cum imi afecteaza dializa relatiile cu ceilalti?
Atat la aflarea vestii de incepere a tratamentului de dializa, cat si in timpul tratamentului propriu-zis, veti trece cu siguranta prin diferite stari emotionale, cum ar fi:
- Frica. Va va fi teama ca viata vi se va schimba in sens negativ, ca cei din jur va vor privi diferit sau va vor evita. Fiecare sedinta de dializa va va reaminti ca nu mai sunteti sanatos cum ati fost odata.
- Refuzul. Atunci cand ni se intampla ceva rau, tindem sa negam realitatea respectiva. De aceea puteti nega faptul ca sunteti bolnav si sa nu aveti incredere in medic sau in tratament si chiar sa refuzati ajutorul.
- Furia. Deveniti furiosi pe dumneavostra insiva pentru ca ati permis ca starea dumneavostra de sanatate sa se deterioreze, pe echipa de medici sau chiar va directionati furia catre cei apropiati, catre familie si prieteni.
- Depresia. Veti simti ca viata nu mai merita traita, ca nu mai are niciun sens, nicio bucurie, gandindu-va chiar la actiuni extreme, cum ar fi sa nu urmati tratamentul si sa lasati boala sa va doboare.
Astfel de emotii sunt perfect normale, important este sa nu le lasati sa preia controlul si sa va afecteze modul de viata si relatiile cu cei din jur. Iar primul pas pe care trebuie sa-l faceti este EDUCATIA. Informandu-va despre boala de care suferiti, despre tratamentul pe care va trebui sa-l urmati, discutand cu echipa de specialisti: medicul nefrolog, dieteticianul, asistentele medicale, psihologul, veti deveni constienti de ceea ce va asteapta si nu veti mai simti teama sau furie. Senzatia de calm datorata unui nivel de cunostinte aprofundat asupra tratamentului va va ajuta sa faceti fata cat mai eficient bolii, sa intelegeti realitatea si sa nu mai refuzati faptul ca aveti nevoie de ajutor specializat.
Daca nu indrazniti sa vorbiti despre problemele emotionale cu personalul specializat, puteti apela la carti sau la internet. Citind si navigand pe diferite site-uri veti reusi nu numai sa obtineti informatii pretioase care sa va linisteasca, ci si sa relationati cu alte persoane care se afla intr-o situatie similara. Sa luam exemplul forumurilor de discutii on-line. Aici puteti citi mesaje despre problemele cu care se confrunta alti pacienti sau despre succesele lor in lupta cu boala. De asemenea, aveti posibilitatea sa va spuneti povestea, fara a fi nevoie sa stati fata in fata cu persoana cu care discutati sau sa cunoasteti acea persoana, fara a mai simti rusine sau anxietate. In plus, mesajele raman arhivate, fiind disponibile la orice ora din zi sau din noapte.
Este foarte important sa discutati despre problemele dumneavostra de sanatate si emotionale cu alte persoane, deoarece astfel de discutii vor avea un efect de catharsis, de descarcare a sentimentelor negative refulate, a frustrarilor, lasandu-va mintea limpede pentru a lua deciziile corecte in ceea ce priveste viata dumneavostra de acum incolo.
Echilibrul minte-corp-suflet
Daca sunteti abia la inceputul tratamentului, este posibil sa aveti inca senzatia de oboseala si abia sa va obisnuiti cu rutina tratamentului. Dar dupa cateva sedinte de dializa, sangele dumneavostra ar trebui sa fie mai curat, tratamentul si regimul alimentar oferindu-va mai multa energie, motiv pentru care ar trebui sa va simtiti mai bine si sa incepeti sa va bucurati din plin de viata.
Este important sa va luati din cand in cand un moment de meditatie si sa va puneti intrebarea: Imi traiesc viata de la o sedinta de dializa la alta sau continuu sa ma bucur de viata asa cum vreau? Pentru a va raspunde la aceasta intrebare este nevoie sa vedeti propria persoana ca un intreg compus din trei elemente: minte, corp, suflet, de care trebuie sa aveti grija in egala masura pentru a obtine un echilibru.
Corp
La fel cum masina dumneavostra are nevoie sa-i fie schimbat uleiul, sa i se regleze motorul sau sa aiba rezervorul plin cu benzina, si organismul dumneavostra necesita aceeasi atentie pentru a functiona. De aceea trebuie sa aveti grija: sa nu ratati nicio sedinta de dializa, pentru ca sangele dumneavostra sa devina cat mai curat posibil; sa urmati tratamentul stabilit cu medicul nefrolog si sa discutati cu el despre orice problema care va ingrijoreaza; sa va organizati un regim alimentar potrivit noului stil de viata.
De asemenea, veti auzi constant de termenul "greutate uscata" sau "greutate ideala". Aceasta greutate este stabilita de catre medic si este greutatea la care va simtiti bine. Greutatea ideala variaza in functie de varsta, sex, inaltime si se reevalueaza periodic. Intre dialize nu trebuie sa luati in greutate mai mult de 5% fata de greutatea uscata. Aceasta pentru a evita episoadele hipotensive si alte posibile complicatii din cursul sedintelor de dializa.
Cu siguranta nu ati dori sa va lasati masina in garaj tot timpul, de aceea nu va lasati nici corpul inchis intre patru pereti. Un exercitiu fizic cat de mic face mult bine organismului. Fie ca doar va udati plantele sau ca faceti o plimbare in jurul blocului va va permite sa va mentineti organismul in miscare. Discutati cu medicul dumneavoastra despre tipul de activitati necesare corpului dumneavostra.
Minte
Dieta si exercitiile fizice ajuta nu doar corpul, ci si mintea, mentinand-o ascutita si centrata. Ati fi uimiti sa vedeti cum reactioneaza creierul la o gura de aer proaspat si la un nivel de fosfor adecvat. Cititi ziare, tineti un jurnal, trimiteti scrisori/e-mail-uri prietenilor, ascultati muzica, vizitati un muzeu de arta sau faceti orice alta actiune care necesita gandire. Prin aceste mici activitati va implicati in agitatia lumii inconjuratoare si va mentineti mintea mereu activa.
Suflet
Conectati-va cu persoanele care va ofera feedback pozitiv sau sprijin. Fie ca recititi o carte preferata, gatiti o cina delicioasa sau va sunati un prieten cu care nu ati mai vorbit de mult timp, incercati sa realizati lucruri marunte, dar care va umple sufletul de placere si bucurie.
Indreptati-va atentia asupra dumneavostra, intrebati-va de ce anume aveti nevoie. Cautati acele lucruri sau activitati care va mentin o atitudine pozitiva. Uitati-va la o emisiune care va atrage sau petreceti mai mult timp cu familia! Orice experienta pozitiva poate duce la o atitudine pozitiva, care transforma o zi obisnuita intr-una mai buna.
Prin urmare, grija pentru starea dumneavostra mentala si spirituala trebuie sa fie la fel de importanta precum grija pentru starea dumneavostra fizica. Mania, teama, tristetea sunt emotii care lasate nerezolvate slabesc organismul, determinand aparitia complicatiilor, in ciuda respectarii tratamentului de dializa individualizat stabilit de medic. Bucuria, increderea in fortele proprii, atitudinea pozitiva va ofera puterea necesara pentru a merge mai departe.
Diagnosticul primit nu trebuie vazut ca o sentinta la moarte, ci o sentinta la viata. Daca va obisnuiti sa ganditi optimist, veti reusi sa preluati controlul si sa va bucurati in continuare de lucrurile care va aduceau fericire si speranta.
Ideile prezentate aici sunt doar cateva sugestii! Insa, mai presus de toate, amintiti-va ca meritati efortul de a va construi un stil de viata cu care sa fiti multumiti.