Ce este diamantul?
Diamantul este un mineral nativ si in acelasi timp o piatra pretioasa. Diamantele naturale pure sunt incolore, in timp ce diamantele sintetice au o usoara coloratura galbuie. Din cauza duritatii ridicate, cristalele de diamant pot fi slefuite numai cu pulbere de diamant si din fulerita.
Masa diamantului este exprimata in carate, un carat corespunzand cu 0,200 grame. Pe langa cristalele de diamant din sistemul cubic, uneori se pot intalni diamante cu cristale hexagonale denumite "Lonsdaleit", diamante care au starnit diferite teorii de formare, printre care si cea ca mediul de formare al lor este unul chiar nefavorabil diamantelor in genere.
Stiai unde iau nastere diamantele?
Ele "fac ochi" la adancimi mari (150 Km), unde sunt temperaturi de 1200-1400º si presiuni ridicate. Se pot naste in vulcani prin roci bogate in gaze sau fragmente din mantaua scoartei pamantului.
Tarile unde se gasesc diamante in cantitati mai importante sunt: Rusia, Botswana, Australia, Congo, Canada, Africa de Sud, Angola, Namibia, Sierra Leone, Ghana si Brazilia. In Europa s-au gasit diamante si in Arhangelsk.
Valoarea diamantului:
Criteriile stabilirii valorii unui diamant sunt: densitatea, duritatea, dispersia si reflectia luminii, conductibilitatea termica, stralucirea si puritatea. Diamantul care va fi slefuit cu fatete multe se numeste briliant (Brillant). Un diamant are punctul de refractie ridicat, de aceea straluceste intens, ceea ce a dus la utilizarea principala a diamantelor naturale ca pietre pretioase, azi aceste unghiuri a fatetelor de cristal sunt simulate prin programare asistat de ordinator, determinand unghiul optimal pentru stralucire maxima, astfel unghiul de slefuire a cristalului fiind automatizat.
Un diamant pur este incolor, actual sunt procedee tehnice cu diamante cu o valoare inferioara sa fie transformate in cristale cu o culoare stabila verde sau albastra.
Top 3 diamante renumite
"Cullinan", de 3106 de carate, a fost gasit in 1905, in Africa de Sud, obtinandu-se din el 105 bucati din care 9 se gasesc in coroana regala britanica, fiind considerat pana in prezent cel mai mare diamant.
"Excesior", de 995,20 de carate, gasit in 1893, tot in Africa de Sud, obtinandu-se din el 22 de pietre prin despicare.
"Star of Sierra Leone" de 969,90 in anul 1972, in Sierra Leone, obtinandu-se din el 17 pietre.Capata ochi de expert
Taietura
Nimic nu este mai important ca taietura unui diamant, "responsabila" pentru 40% din valoarea diamantului. O taietura facuta ca la carte va reflecta lumina de pe o fata pe alta si pana la capatul diamantului, creand un efect stralucitor "dramatic" pe care doar un diamant il poate emite. Numai un expert in taierea dimantelor poate da o forma perfecta unui bliliant, care ia in calcul mai multi factori de la proportii, finisare si bineinteles simetrie.
Culoare
Cand examinam un diamant, nu uita sa fii atenta sa nu "pierzi" din ochi ce culoare reflecta. Pentru a putea observa acest lucru mai cu precizie, priveste-l intr-o sursa de lumina neutra. Culoarea da gradul de puritate al diamantului. Scara valorii acestui diamand este calculata de la un punct D la Z, cu D fiind cea mai deschisa culoare pe care o poate avea un diamant si Z fiind un galben deschis. Pentru majoritatea bijuteriilor, un diamant ce este "inscris" intre punctele G si J este deobicei de calitate foarte buna.
De ce "Scara de la D la Z"? Pana la crearea acestui sistem, profesionistii in diamante foloseau diferite simboluri pentru a "masura" culoarea.(de la A la AA), asa a luat nastere acest sistem ce poate exclude orice confuzie.
Claritatea
Claritatea unui diamant face referire la gradul de pete pe care il poate avea un diamant studiat la microscop.
Intotdeauna cand te decizi sa achizitionezi un diamant fa-i si tu un test cu microsopul si "umareste" petele.
Carate
Cea mai importanta caracteristica a unui diamnt este masurarea lui in carate. Masurarea care se realizeaza prin cantarire. Cum iti mai "povesteam" si la inceputul articolului, un carat corespunde cu 0,200 grame.
Nu te apuca sa cauti diamante dupa e ai aflat aceste informatii. Cert e ca de acum "vanzatorul de diamante" nu va putea sa mai vorbeasca cuvinte magice din care tu sa nu intelegi mai nimic, crezand ca orice diamant iti recomanda este de cea mai buna calitate. Acum cu siguranta verighetele voastre vor fi de cea mai buna calitate.